Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz Mac Audio MP-161 - psuje się dźwięk

27 Lis 2011 16:11 1505 5
  • Poziom 18  
    Kupiłem niedawno wzmacniacz taki jak w tytule. Sprzedawca zapewniał że sprawny, po podłączeniu mocno się zagrzał, o jeden radiator można było się oparzyć.
    W trakcie słuchania muzyki, dźwięk się zniekształcał, wystarczyło wjechać w lekką dziurę lub na postoju lekko go puknąć i znowu wracało do normy i tak co 2-10 minut.
    Pomyślałem że to zimne luty, a więc poprawiłem wszystko po kolej lutownicą transformatorową, ale rezultat żaden. Słuchałem początkowo na niskiej i średniej głośności, dzisiaj chciałem trochę zaszaleć i dałem trochę większą moc. Głośniej miałem przez pół minuty, aż nastąpiła cisza. Od tej pory nic nie gra na jednym kanale, na drugim jest jeszcze ok.
    Tranzystory jakie w nim są to:
    lewa strona:
    D1047
    B817
    D717
    prawa strona:
    BD 250C
    D1047
    BD 249C
    Nie wiem, może nie jest to istotne, ale wydaje mi się że po obu stronach powinny być takie same tranzystory, a tu widocznie ktoś już wymieniał.
  • Poziom 35  
    Troszkę namieszałeś z tym opisem tranzystor "T"?
    Tak w obydwu kanałach powinno być tak samo.
    Jeden kanał po naprawie (ten z bd 250) pracował najprawdopodobniej z dużym prądem spoczynkowym stąd te grzanie. Pomierzyłeś tranzystory końcowe? Spalił się jakiś bezpiecznik , ścieżki , rezystory? Te oryginalne tranzystory nazywają się 2SD1047 a komplementarny do niego to 2SB817 za nie zostały wstawione BD250/249. Sprawdź te tranzystory oraz sterujące no i okolice (rezystory ścieżki ) po wymianie nie zapomnij o wyregulowaniu prądu spoczynkowego oczywiście na gorąco.
  • Poziom 18  
    No właśnie, ktoś przede mną namieszał coś w tym wzmacniaczu.
    Aktualnie wzmacniacz rozebrałem i złożyłem i jest zwarcie na wejściu zasilania.
    Tranzystorów nie mierzyłem. Reszta jest w porządku, nic nie jest przypalone.
    Regulować prąd, myślę że chodzi o ten potencjometr? Ile ma wynosić napięcie?
    Na razie to nie wiem czy opłaca mi się jeszcze kupować tranzystory.
  • Poziom 35  
    BD 250/249 nie są takie drogie. Wylutuj tranzystory końcowe i sterujące sprawdź co z zwarciem zasilania. Następnie zamontuj tranzystory sterujące i podłącz zasilania przez żarówkę i zmierz napięcie stałe na wyjściu jak będzie bliskie zeru +/- 10mV to odłącz zasilanie i wlutuj tranzystory końcowe następnie podłącz zasilanie (żarówka lub ograniczenie prądu). zmierz napięcie na wyjściu. Prąd spoczynkowy ustaw na ok 50mA i jak działa to przy pełnym zasilaniu rozgrzej wzmacniacz i jeszcze raz skoryguj prąd spoczynkowy możesz go mierzyć włączając szeregowo z rezystorem emiterowym amperomierz lub napięcie na tym rezystorze pamiętając jednak o błędzie wynikającym z tolerancją rezystora.

    Dodano po 1 [minuty]:

    To oczywiście pobieżny opis naprawy możliwe są również inne czynniki i uszkodzenia.
  • Poziom 18  
    Ok, przyda mi się twoja rada.
    Już jeden kanał w użyciu :) Jak rozebrałem wzmacniacz to przy tych tranzystorach zdjąłem takie folie z myślą że po co mają tłumić przewodzenie ciepła i posmarowałem pastą. Jednak taki układ jak widać nie może być w tym modelu gdyż masa nie jest na obudowie.
    To w końcu jakie te tranzystory, BD 250/249 mają zostać zamontowane? One właśnie się grzały, nawet gdy potencjometr był ustawiony max w lewo. Te drugie (podobnież oryginalne) grzeją się normalnie.
    Gdzie można takie tranzystory kupić, na najpopularniejszym internetowym portalu handlowym ich nie widzę. Jakbym dobrze poszukał, to pewnie leżą gdzieś u mnie :)
  • Poziom 35  
    Takie kręcenie bez pomiarów nic nie pomoże a wręcz przeciwnie. Przekładki pod tranzystory są konieczne!!! Kolektory tranzystorów mają różne potencjały! Lepsze to te 2Sxxxx,zaś BDxxx są tańsze łatwo dostępne.