Witam. O pomoc proszę specjalistów, ponieważ kilku serwisantów stawia różnorodne diagnozy i jeden przeczy drugiemu. Jestem posiadaczem lodówki side by side samsung rsh1klbg od trzech lat. Jest to model z wodą lodową, kostkarką i sterowaną szufladą. Pierwsze narastanie lodu w otworach nawiewnych pojawiło się po 13-tu miesiącach od zakupu, oczywiście wystąpił też efekt tarcia wiatraka o lód i brak skuteczności chłodzenia. (Chłodziarka 12'C-nastawa5, zamrażarka 4'C-nastawa minus18) Aby nie dopuścić do zablokowania rozmroziłem lodówkę - dla osuszenia stała tydzień. Wszystko wróciło do normy. Aby już nie eksploatować jej na wysokich parametrach pilnuję produkcji lodu. Można powiedzieć, że pełen zasobnik lodu starcza mi na pół roku i zaraz po napełnieniu tj. po około dobie przełączam tryb na ICE OFF. Zamrażarkę ustawiłem na -14 a chłodziarkę na 5stopni, szuflada wyłączona czyli temp. jak w komorze, (przecież nie o to chodzi w beztroskim użytkowaniu ale trudno). Cieszyłem się rok no i powtórka. Rozmroziłem, postała tydzień i po roku znowu to samo.
MOJE PYTANIE to jak temu zaradzić, może ktoś z Panów ma już na to własny patent, słyszałem opinie, że możliwy jest jakiś błąd konstrukcyjny na etapie projektowania, ponieważ nie jestem sam z tym problemem, użytkownicy tego modelu mają podobną przypadłość. Dodam, że nie przeładowuję lodówki oraz co do grzałki to raczej jest sprawna - co wieczór słyszę trzaskający lód (gdyby nie działała to lodówka nie chodziła by rok tylko pewnie o wiele krócej.
Dziękuję za pomoc.
MOJE PYTANIE to jak temu zaradzić, może ktoś z Panów ma już na to własny patent, słyszałem opinie, że możliwy jest jakiś błąd konstrukcyjny na etapie projektowania, ponieważ nie jestem sam z tym problemem, użytkownicy tego modelu mają podobną przypadłość. Dodam, że nie przeładowuję lodówki oraz co do grzałki to raczej jest sprawna - co wieczór słyszę trzaskający lód (gdyby nie działała to lodówka nie chodziła by rok tylko pewnie o wiele krócej.
Dziękuję za pomoc.