Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Alternator Delco nie ładuje

cichus 29 Lis 2011 18:16 2110 6
  • #1 29 Lis 2011 18:16
    cichus
    Poziom 21  

    Witam.
    W ursusie c330 zamontowano alternator Delco prawdopodobnie z jakiegoś samochodu. Żarzyła się lampka ładowania w całym zakresie prędkości obrotowych, ładowanie prawidłowe. Wymieniłem kostkę w której zalane były diody wzbudzenia. Zamiast kostki wlutowałem zwykłe diody prostownicze anody do 3 faz a katody razem i do regulatora. Po zmontowaniu wszystkiego efekt mam taki, że alternator wogóle nie ładuje a lampka ładowania świeci. Więc jest gorzej niż było. Regulator pewnie ciężko będzie dostać więc chciałbym się dowiedzie czy nowe diody mogły go uszkodzić. Diody to BY 255

  • #2 29 Lis 2011 18:20
    decybel91
    Poziom 38  

    Daj masę na obudowę alternatora. Jak żarzy to równie dobrze regulator mogł paść.
    Delco najpewniej z Opla Vectra A/Astra F.

  • #3 29 Lis 2011 18:24
    1078231
    Usunięty  
  • #4 29 Lis 2011 18:44
    cichus
    Poziom 21  

    Napisze w skrócie:
    PRZED wymianą diód wzbudzenia alternator ładował, lampka żarzyła
    PO wymianie diód wzbudzenia alternator nie ładuje, lampka się świeci.

    Bezpośrednio do regulatora przykręcony jest szczotkotrzymacz więc jakiekolwiek błędne podłączenie nie wchodzi w grę bo po prostu nie dałoby się tego złożyć.

    Cytat:
    Daj masę na obudowę alternatora


    Przecież tam jest masa na obudowie.

  • #5 29 Lis 2011 18:50
    1078231
    Usunięty  
  • #6 29 Lis 2011 18:55
    cichus
    Poziom 21  

    Mostek był monolityczną kostką więc podstawiłem wszystkie 3 diody nowe. Z regulatora wykręciłem tylko 2 śruby obie takie same z plastikowymi grzybkami, więc pomieszać się ich nie dało.

  • #7 30 Lis 2011 17:24
    cichus
    Poziom 21  

    Alternator dziś rozebrałem i stwierdziłem, że zawiesiła się szczotka. Po ponownym skręceniu alternator ładuje prawidłowo, lampka nie żarzy. Temat uważam za zamknięty.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME