Witam serdecznie. Mam zamiar kupić skaner UNIDEN UBC69XLT-2, jednak mam dostęp do MOTOROLI GP360 i wiem że mimo dość dużej ogległości od miasta odbiór jest dobry, stąd moje pytanie czy mogę liczyć na podobną sytuację w przypadku UNIDENA bez ingerencji w antenę?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
[30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
Nie. Zarówno na antenie z zestawu jak i po podłączeniu anteny bazowej (dedykowanej na dane pasmo) Motorola będzie spisywała się znacznie lepiej. To co usłyszysz w szumach na skanerze na Motoroli będzie słychać idealnie. To co na Motoroli będzie w szumach na skanerze nie będziesz zupełnie tego słyszeć.
Nie. Zarówno na antenie z zestawu jak i po podłączeniu anteny bazowej (dedykowanej na dane pasmo) Motorola będzie spisywała się znacznie lepiej. To co usłyszysz w szumach na skanerze na Motoroli będzie słychać idealnie. To co na Motoroli będzie w szumach na skanerze nie będziesz zupełnie tego słyszeć.
Niekoniecznie . Motorola nie jest wcale taka idealna , zwłaszcza te nowe serie . Pomijając fakt że urządzeń ręcznych w ogóle nie powinno się podłączać pod anteny stacjonarne . Do pracy stacjonarnej służą urządzenia stacjonarne . Radio ręczne i antena stacjonarna to nieporozumienie .
Szanując MOTOROLĘ i ich produkty, które są z wyższej półki musimy wziąć pod uwagę to, że ręczne radia są specjalnie zaprojektowane do pracy z ręki (głównie wyżyłowana czułość odbiornika).
Jedynym skutecznym sposobem aby część odbiorcza w GP-360 podłączona pod system zewnętrznych anten - nie rozjechała się - jest zainstalowanie pomiędzy GP a anteną zewn. filtru pasmowego o znacznym zboczu nachylenia charakterystyki i poziomie tłumienia około -1 do -2dB .
Filtr taki można nawinąć na przysłowiowym palcu i zestroić nawet na słuch/ucho .
Skaner ma wadę, że czułość jego jest znacznie mniejsza w porównaniu z GP-360 i dlatego możemy podłączyć go pod anteny zewnętrzne (chociaż nie zawsze).