Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niepowodzenie instalacji Service Pack 3 na Windows XP SP2

wlw_wl 29 Nov 2011 23:03 3623 8
  • #1
    wlw_wl
    Level 38  
    Witam,

    zajmuję się obecnie komputerem Dell Latitude D600, na którym zainstalowano Windows XP SP2.
    Komputer trafił do mnie z podejrzeniem infekcji i niedziałającym internetem.
    Infekcje zostały usunięte, jednak system średnio się po tym trzyma.
    Rozruch systemu jest bardzo długi, kilka usług systemowych nie uruchamia się przy starcie - m. in. Przeglądarka Komputera, DHCP.

    Trojany były z typu wrednych, unieszkodliwiły zainstalowaną w systemie Avirę oraz przy pierwszej próbie skanowania zabiły proces MBAM i uszkodziły jego .exe
    Pomógł CureIt a potem MBAM oraz OTL, ale logów nie zachowałem więc nie przytoczę nazw robaków. Jeden Trojan.Starter.1366 jeśli dobrze pamiętam, jakiś Backdoor też się znalazł, który dodatkowo przekierowywał DNS i stąd problemy z przeglądaniem WWW.

    Mniejsza z nimi. Po wyczyszczeniu systemu i usunięciu nieżywej Aviry, nie ma możliwości zainstalowania SP3.
    Instalacja wykłada się na "Instalator nie może skopiować pliku dwwin.exe".
    Jeśli się nie mylę, jest to pierwsza operacja kopiowania, następująca po tworzeniu kopii zapasowych plików systemowych.
    ISO SP3 pobrane przed chwilą prosto z M$.
    Dysk twardy sprawdzany, wydajność nie powala (~25MB/s odczyt, 20ms) ale błędów nie ma.

    Nie znalazłem żadnych pomocnych informacji, jeśli ktoś się spotkał z czymś podobnym, chętnie przyjmę sensowne porady.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    User removed account
    User removed account  
  • #3
    wlw_wl
    Level 38  
    wlw_wl wrote:
    Jeśli się nie mylę, jest to pierwsza operacja kopiowania, następująca po tworzeniu kopii zapasowych plików systemowych.
    Ta część się nie zgadza - instalator nie może utworzyć kopii zapasowej pliku dwwin.exe.

    Plik jest tam gdzie być powinien - C:\Windows\System32, ma prawidłowy rozmiar - 180,224, jednak dostęp do niego jest zabroniony.

    GMERam.

    ED: nic nie wyGMERałem. Na razie pomysłów nie mam. Antywira z CD nie spróbuję, bo nie mam nośnika.
  • #4
    jaga85
    Level 14  
    Witam,

    Próbowałeś może, w trybie awaryjnym próbować zainstalować SP3, może akurat się uda.

    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #5
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Robiłeś profilaktycznie przed instalacją sfc /scannow ?

    Co się działo z instalacją (w tym kopiowane plików) sprawdzić można w %SystemRoot%\svcpack.log

    Sprawdź czy dwwin.exe przypadkiem nie działa - lista procesów.
    (w razie czego jak jest upierdliwy :wink: to w konsoli odzyskiwania zmień dwwin.exe na np. dwwin.exe.bak)
  • #6
    wlw_wl
    Level 38  
    Robiłem sfc /scannow w nadziei, że naprawi usługi - woła o płytę SP2. I żeby było śmieszniej nie o płytę z XP SP2, ale "Dysk CD-ROM dodatku Service Pack 2 systemu". Zdaje się, że dllcache też oberwał od robaków.

    dwwin.exe nie widniał na liście procesów.

    Instalacja SP3 pozwala pominąć plik, którego kopii zapasowej nie może wykonać, ale nie jest to rozwiązanie problemu, tylko zamiatanie pod dywan...

    Po ekranie Zapraszamy pojawia się tło pulpitu i kursor i tak sobie trwa kilka minut (~10) nic nie robiąc i na nic nie reagując, potem ładuje się do końca. Jedyne co można zrobić w trakcie tej "zawieszki" to przenieść go w stan wstrzymania, po obudzeniu wisi sobie dalej.

    Odrkwyłem, że system trzyma kopię dwwin.exe w dllcache, więc poczęstowałem ten plik w system32 KillBoxem a system grzecznie natychmiast przywrócił go z owej kopii i jak ręką odjął, już nie ma odmowy dostępu. Instalacja SP3 przeszła przez ten punkt bez błędów.

    I jak tu być normalnym.
    Zobaczymy co dalej z tego wyniknie.

    BTW w logu nie było nic poza tym, że instalacja została przerwana. Nawet nie padła nigdzie nazwa tego pliku.
  • #7
    aleksander-czapaj
    Level 9  
    :| Witam , moja sugestnia , jeśli dalej były by problemy z serwis packiem 3 dla xp , to można spróbować cały system wgrać od nowa , i potem dodatek serwis pack. Wiadomo że są inne rozwiązania niż postawienie nowego systemu , ale niekiedy to pomaga. :)
  • #8
    Radysh
    Level 27  
    Warto sprawdzić, czy usługa "System" ma pełne prawa do folderu "system32". Ewentualnie/profilaktycznie skorygować owe.
  • #9
    wlw_wl
    Level 38  
    Powróciłem do laptopa po chorobie (mojej, nie jego ;) ).
    Próby wyleczenia systemu spełzały na niczym, tak więc wytoczyłem jeszcze jedno działo i... ZeroAccess.

    Po usunięciu rootkita wszystko wróciło do normy, usługi działają, sieć działa, DHCP działa.

    Zamykam i pozdrawiam.