Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
PCBway
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zanik WiFi po włączeniu głośników Logitech Z5500

30 Lis 2011 08:04 2257 4
  • Poziom 8  
    Witam.
    Sytuacja jest następująca: z internetem z TV kablowej łączę się przez modem kablowy Cisco, który podłączyłem do routera Linksys E2000. Połączenie kablowe jest OK, wszystko działa jak należy. Problem pojawia się z urządzeniami WiFi... Próbowałem wielu ustawień sieci, zmiany kanałów (sprawdziłem który jest w miarę "pusty"), typu zabezpieczeń i nic. Urządzenia w standardzie "N" sporadycznie nawiązują połączenie lecz zrywa się ono po czasie ( sieć ma pełen zasięg z siłą sygnału -20dB, oraz ciągle "nadaje" - sprawdzane programem inSSIDer), urządzenia łączące się w standardzie G nawiązują stabilne połączenie, lecz prędkość internetu po WiFi skacze i nie jest osiągana nawet połowa tego co na kablu (16Mb/s). Przestawienie routera na prace tylko w standardzie G, pozwala urządzeniom kompatybilnym z "N" połączyć się lecz powstają te same ograniczenia przepustowości (niezależnie od ilości urządzeń podłączonych (bez)przewodowo). Wydawać by się mogło, iż jest to problem routera i jego kompatybilności lecz ... teraz zaczyna się najlepsze... wymiana routera nic nie daje... zastosowanie innych urządzeń zgodnych z trybem "N" (pełny N nie draft itp.) nic nie daje. Moje przypuszczenia padły, że coś(ktoś) zakłóca mi sygnał po prostu... Programy skanujące sieci WiFi pozwoliły mi wybrać pasmo całkowicie wolne od innych sieci lecz to problemu nie rozwiązało... co ciekawe przeniesienie routera do innego pokoju minimalnie poprawiło sytuację.. udaje się nawiązywać połączenia w trybie N, lecz prędkości uzyskiwane i tak są gorsze niż w trybie G ...a tak w obu tych trybach nie osiągam nawet 70% szybkości internetu po kablu (16Mb/s więc nawet "G" sobie wcześniej z tym radziło bez trudu). No i znowu przypuszczenia, że ktoś sieje zakłócenia jakimś urządzeniem 2.4 GHz typy e-niania, lub kamera WiFi... ( co i tak wielce prawdopodobne bo sporadycznie sieć zaczyna działa poprawnie) . .
    I teraz coś co mnie najbardziej trapi (sorry za długi wstęp) robiąc porządki z kablami wyłączyłem od sieci głośniki Logitech Z5500 i.... internet po WiFi zaczął działać w końcu normalnie niezależnie od trybu ... Nawet gdy router przeniosłem ponownie do miejsca, z którego poprzednio nie dawało rady się z nim połączyć ( w pobliże głośników)... Ponowne włączenie głośników, momentalnie powodowało rozłączanie się klientów bezprzewodowych, natomiast ich wyłączenie momentalnie przywracało sieć...
    Po "badaniu" ułożenia głośników względem routera wyszło mi na to, iż problemem jest konsola sterująca głośnikami Z5500, odsunięcie jej od (dowolnego) routera na ponad metr poprawia sytuację ( w trybie G zaczyna działać idealnie , tryb N minimalnie wolniej). Głośniki nawet nie muszą grać by zakłócać, wystarczy, że są podłączone do prądu i włączone (przejście w tryb słuchawkowy nic nie pomaga)
    Czy spotkał się ktoś z podobną sytuacją ? Co może powodować taki wpływ konsoli sterującej (przewodowej) Opis Głośników
    w skrócie głośniki działają przewodowo, do źródła dźwięku podłączone są optycznie, sytuacja niezależna od routera, kablowe połączenie ciągle działa prawidłowo.
  • PCBway
  • PCBway
  • Poziom 8  
    znalazłem na YT podobną przypadłość:

    Link


    W mojej sytuacji głośniki muszą być wyłączone z prądu (lub przyciskiem z tyłu suba) by wifi działało poprawnie. Moja wersja głośników w odróżnieniu tych z filmiku po naciśnięciu przycisku uśpienia nie wyłącza jednostki sterującej, tylko przechodzi w tryb słuchawkowy z wyłączonym jedynie podświetlaniem LCD.

    No i widzę, że na forum logitech'a również taki problem był opisywany.. niestety bez rozwiązania innego jak przenieść panel sterujący lub wyłączyć głośniki...
    Logitech Forum


    Edit:
    Link do forum Logitech'a poprawiony
  • Poziom 14  
    Mam ten sam problem i wina raczej nie leży w panelu sterującym, ale samym subwooferze.
    Wnioskuję to po tym, że po odłączeniu stacji sterującej i włączeniu suba zakłócenia również występują. Jest to o tyle kłopotliwe, że zakłóca nie tylko Wi-Fi ale również komunikację z padami xboxa 360, a to właśnie specjalnie z myślą o xboxie głośniki zostały zakupione.
    Częściowo pomogło odsunięcie subwoofera i stacji sterującej na ok 3-4 m od xboxa i routera ale pokój jest za mały na takie machinacje. Głośniki zakłócają też całkiem skutecznie działanie modemu ADSL. Ja osobiście będę próbował je oddać i uzyskać zwrot pieniędzy.