Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wymiana kolumny bez głośników?

vanisherek 30 Nov 2011 11:26 2085 12
    vanisherek
    Level 9  
    Witam.
    Posiadam dwie kolumny Unitra, w których są głośnika Tonsila i które mam zamiar zregenerować ale kolumny są już stare kolor odłazi i brzydkie się robią.
    Tak wyglądają rogi:
    Wymiana kolumny bez głośników?
    i pytanie czy można kupić jakieś nowe ładne?
    (same kolumny bez zwrotnic i głośników).
    Pozdrawiam.
    flubber.trip
    Level 27  
    Jedynie na zamówienie, zachowując odpowiedni litraż i strojenie BR. Możesz też zrobić własne DIY ;)
    vanisherek
    Level 9  
    a z jakiego drewna mogę zrobić takie kolumienki?
    P.S ile kosztowały by takie na zamówienie i gdzie mogę takie dostać?
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    vanisherek wrote:

a z jakiego drewna mogę zrobić takie kolumienki?
    Kolumn nie robi się z drewna. Najlepszym materiałem na obudowy, jest płyta MDF., ewentualnie gruba płyta wiórowa. Materiał musi być sztywny i jednocześnie tłumić dźwięki, czego drewno nie zapewnia.
    vanisherek wrote:
    le kosztowały by takie na zamówienie
    Na pewno drożej, niż jakbyś robił samemu. Kupujesz w castoramie czy innym obi, docięte płyty, kupujesz klej do drewna, ewentualnie wkręty, szpachlę, okleinę i robisz. Myślę, że w 100zł się zmieścisz.
    radek310
    Level 15  
    Witam. miałem ten sam problem i zastosowałem taki patent: https://obrazki.elektroda.pl/7270895300_1322682093.jpg + silikon oczywiście wszczeliny.

Dodano po 31 [minuty]:

kątowniki można pociągnąć czarnym sprayem, ale wg mnie nie ma to najmniejszego sensu.

Co to są "wszczeliny"? Jakiś specyficzny rodzaj wewnętrznych szczelin?
    Zdanie rozpoczyna wielka litera.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)
    RaStol
    Level 18  
    radek310 wrote:
    miałem ten sam problem i zastosowałem taki patent

Zauważ, że Autorowi tematu zależy na estetyce.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    Po takim skręceniu, nie uzyskasz idealnej szczelności i sztywności. Zawsze będzie coś brzęczeć, coś świszczeć. Spuchnięcie płyty, można jedynie zeszlifować, niestety w rogu jest to trudne i wymagałoby rozklejenia całej kolumny, więc ja proponuję zrobić nową obudowę.
    Poza tym, tak zrobiona kolumna, wygląda jak kufer na piec gitarowy.
    radek310
    Level 15  
    Jak co komu. Jak wcześniej pisałem wszystkie dziury są załatane silikonem więc nic nie świszcze. Jeśli się nie podoba taki kolor to kątownik można pomalować czarnym sprayem. Może i wygląda jak kufer ale za to jest bardzo praktyczne gdy kolumny są często przenoszone zazwyczaj przez jakiegoś murzyna który nie patrzy żeby nie obić rogu itp. Przyznaję że w tym wypadku ciężko by było zastosować takie rozwiązanie więc zostaje zerwanie starej forniry, posklejanie, wyrównanie płyt i nowa fornira lub szpachla i spray co jest mało estetyczne.

Regulamin p.3.1.13. Proszę poprawić niechlujną pisownię! [Pablo]
    Anonymous
    Anonymous  
    radek310
    Level 15  
    Jeśli ktoś nie ma zdolności stolarskich to lepiej wyrzucić takie kolumienki na śmietnik bezsens!!!!! Jak wcześniej pisałem wszystko jest przyklejone na silikon i przykręcone na wkręty więc nic nie jest luźne. Szanuję pana cenną opinię ale jest zbyt surowa.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    radek310 wrote:
    Jeśli ktoś nie ma zdolności stolarskich
    Ja nie mam. Nie umiem odciąć równo drewna za pomocą piły. Lecz jak miałem kilka lat, to układałem puzzle. Czemu o tym wspominam ? Bo posklejanie dociętych desek, właśnie się do tego sprowadza. Do ułożenia puzzli.
    radek310 wrote:
    Jak wcześniej pisałem wszystko jest przyklejone na silikon i przykręcone na wkręty więc nic nie jest luźne.
    Teraz nie jest, ale pograsz przez jakiś czas, trochę głośniej, a się obluzuje. Pamiętaj, że najsłabszym punktem skrzynki, jest miejsce łączenia. Jeśli płyta tam spuchła, straciła swoją sztywność, więc zacznie drgać razem z membraną głośnika. Jeśli wstawisz tam metalowe kątowniki, to one przejmą te drgania. Efekt ? Domyśl się.
    Anonymous
    Anonymous  
    radek310
    Level 15  
    No tak, z tym się zgodzę. Moje jeszcze nie były tak spuchnięte jak kolegi. Tak że kolego kątowniki nie zdadzą egzaminu w twoim wypadku, pewnie taniej wyjdzie poczekać aż ktoś wystawi na allegro jakieś boxy podobne do twoich. A jaki to model?