Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana?

30 Lis 2011 11:30 1973 5
  • Poziom 36  
    Witam.
    Na początku konfiguracja sprzętowa:
    Cytat:
    Płyta główna: Gigabyte GA-MA69VM-S2
    Procesor: AMD Athlon X2 5200+ Brisbane 2,7 GHz 1,35 V @ 1,8 GHz 1,1 V (taki jest zegar domyślny w BIOS-ie, ale zmieniony jest na 1,8 GHz, bo na 2,7 GHz PC się wyłącza - wiem że to może być wina czujnika, ale ze względu na bezpieczeństwo obniżam prędkość CPU)
    Karta graficzna: Gainward Geforce 8600 GTS 512 MB (nie była podkręcana, tak samo jak reszta sprzętu)
    Zasilacz: Chieftec GPS 450AA-101A 450 W
    RAM: 2 x 1 GB DDR2 667 MHz Kingston
    HDD: Samsung HD200HJ 200 GB
    OS: Windows XP Home Edition SP3 32-bitowy (oryginalny, rzecz jasna)
    Monitor: ASUS VW193D-B 19"
    Rozdzielczość domyślna: 1440x900 (taką ustawiam w większości gier, w tych bardziej wymagających daję mniejszą)
    Wersja sterowników do GPU: 171.16 (spisywałem z DxDiag)
    Napęd DVD: HL-DT-ST DVDRAM GH20NS10

    Oprócz tego do PC podłączona jest jeszcze drukarka HP psc 1315 all-in-one, tuner TV na PCI (Philips TV7134) ,gamepad MediaTech Corsair II oraz Sony Ericsson K550i, dzięki któremu łączę się z Internetem i piszę na tym forum (jednak prędkość tego łącza - po wyczerpanym limicie - woła o pomstę do nieba).
    Opiszę teraz, na czym polega problem.
    Mój system jest zainstalowany na moim PC już od ponad dwóch lat. Przez cały ten czas poza jednym zawieszeniem (spowodowanym przez wadliwy sterownik do czytnika kart SD) oraz atakiem wirusa (który został przez Avasta zidentyfikowany jako Win32:Expiro) komputer działał bez żadnych problemów. Uruchamiał się w miarę sprawnie, nie był zamulony żadnymi niepotrzebnymi programami, gry działały tak, jak sprzęt na to pozwalał (chociaż można było po zmianie ustawień pograć w takie tytuły, jak Crysis 1 i 2, GTA 4 i TES V:Skyrim). Ogólnie PC dobrze się sprawował. Do wczoraj. Odpaliłem TES V:Skyrim w trybie Ultra, ale z rozdzielczością 800x600. Trochę to się ścinało, więc zmieniłem rozdzielczość na HD (1280x720) i jakość grafiki na Medium. Po załadowaniu gry, wyświetliła się jej pierwsza klatka, ale zaczęła migotać (dźwięk działał w tym czasie normalnie). Użyłem Ctrl+Alt+Delete, ale Menedżer zadań uruchomił się dopiero po 5 minutach. Uznałem, że gra "zasiedziała się" w RAM-ie, i wyłączyłem jej proces. Potem chciałem obejrzeć film pobrany z Youtube'a (FLV, 400x240) w Media Playerze Classic. I wtedy PC się zawiesił, a pierwsza klatka z filmu przybrała kolor zielony z domieszką niebieskiego (to nie był negatyw). ALt+F4, komputer się odwiesił, Media Player się zamknął. Wtedy pomyślałem: Może coś jest z grafiką nie tak? Odpaliłem OCCT 3.1.0 w trybie GPU:OCCT, i już po sekundzie miałem sieczkę na ekranie (same białe plamy, ale - niestety - nie zachowałem screenów). Potem, z ciekawości, odpaliłem ten sam film co wcześniej, ale w ALLPlayerze. I w nim film odtworzył się normalnie. Pomyślałem sobie: Może jak obniżę zegary GPU do minimum, to komputer przestanie wariować? Jak pomyślałem, tak zrobiłem. Następnie odpaliłem OCCT. Bez zmian. Różnicą było to, że zamiast 55000 błędów po sekundzie, miałem ich teraz 700. Potem odpaliłem film w MPC. Efekt: terkot z słuchawek (od razu wiedziałem, że zaraz się pojawi BSOD) i bluescreen. Nie miałem przy sobie nic, czym mógłbym zrobić zdjęcie, więc wyłączyłem PC, żeby ochłonął. (Myślałem, że zrzut *.dmp będzie potem w folderze Minidump, ale folder jest pusty.) Dzisiaj rano włączyłem go, aby sprawdzić czy się jeszcze uruchomi. Uruchomił się (zegary na GPU są domyślne). Odpaliłem OCCT, i przez 15 minut 0 błędów, ale temperatura na GPU wynosiła aż 91 stopni! Zawsze było po 15 minutach o 10 stopni mniej. Temperatury CPU są inne w OCCT, a inne w Core Temp. W Core Temp pokazywało maksymalnie 47 stopni na CPU w stresie, a dawniej przy 127 stopniach PC się wyłączał. Napięcia mierzyłem multimetrem w stresie i w spoczynku i mieszczą się w normie (linia 12V - 11,95-12,04 V, 5V - 5,03-5,07 V, 3.3V - 3,21-3,30 V). Chłodzenie karty graficznej było gruntownie czyszczone trzy tygodnie temu. Na GPU rozsmarowałem cieniutką warstwę pasty Arctic Silver 5 (identyczna pasta jest na procesorze), a wentylator GPU chodzi na 100% cały czas (tak go ustawiłem - nie zależy mi na ciszy w PC, bo gram na słuchawkach). Poniżej daję screeny z OCCT.
    Screeny przed tymi kłopotami:
    Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana?Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana?
    Screeny z dzisiaj:
    Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana?Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana? Gainward Geforce 8600 GTS - czyżby przegrzana?
    Co dziwniejsze, teraz film o którym wspominałem wcześniej odtwarza się bezproblemowo zarówno w ALLPlayerze, jak i w MPC. Osobiście wykluczam problem ze sterownikami, w końcu przez dwa lata karta dobrze się sprawowała, ale czy mam rację? Czy przegrzałem swoją kartę graficzną? Czy moje podejrzenia są słuszne? Proszę o fachową poradę, pomoc i odpowiedź.
    Dydelmax
    PS. Ze względu na fakt, iż mam ważny wyjazd, będę mógł odpisywać dopiero w godzinach popołudniowych. Proszę o wyrozumiałość.
  • Poziom 43  
    91 stopni na GPU to dużo przy aktywnym chłodzeniu.

    Chłodzenie dobrze zamontowane? Za dużo tej pasty nie dałeś? Tym bardziej, że piszesz o niższych temperaturach wcześniej.
  • Poziom 36  
    Przepraszam za późny odzew, ale miałem wyjazd.
    Pastę rozsmarowałem cienko (mniej jak pół "ziarnka ryżu" dałem na GPU), ale jednocześnie tak, żeby był styk między chłodzeniem a rdzeniem i żeby nie dostawało się tam powietrze (które jest izolatorem). Robiłem to starannie, poza obudowę rdzenia nie wydostała się nawet odrobina pasty. Chłodzenie naturalnie dobrze zamontowane (nic nie jest krzywo dokręcone). Karta dobrze siedzi w slocie PCI Express 2.0 x16 (slot jest czysty, żaden styk nie jest nadpalony/zaśniedziały), nie ma luzów. Wentylator kręci się dobrze, łożyska są więc w porządku.
  • Poziom 43  
    Daj zakładkę (Sensors) z programu GPU-Z.