logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z WD My Book Elite 2TB z uszkodzonym gniazdem USB?

Skeebadoo 30 Lis 2011 14:16 3203 2
REKLAMA
  • #1 10201184
    Skeebadoo
    Poziom 2  
    Witam,
    Historia standardowa "dziś rano nie włączył mi się dysk" ;). Oczywiście zdawałem sobie sprawę, że gniazdo usb już od jakiegoś czasu chodziło na boki, no i przyszła na nie pora.
    Problemy się pojawiły, gdy otworzyłem obudowę (gniazdo wisiało już chyba tylko na jednym styku) i wyjąłem dysk. Znalazłem jakąś starszą DYI obudowę sata->usb2.0, bo już kiedyś dawno temu poprzedni zewnętrzny przekładałem z jednej do drugiej. No i niestety system nie rozpoznał dysku - całe 1,8 TB nieprzydzielone, co potwierdziło to, co wyczytałem w którymś z tematów, że z my bookami nie tak łatwo ze zmianą kieszeni. Starając się niczego nie spieprzyć (co pewnie zrobiłem), wróciłem z dyskiem do oryginalnego podłączenia i (tu pewnie zostanę wyśmiany) spróbowałem go uruchomić, przykładając dokładnie gniazdo z wpiętym kablem usb. Dysk się rozkręcił i chodził, diodka świeciła, wszystko pięknie - system nic nie rozpoznał.
    Jak odzyskać dane z WD My Book Elite 2TB z uszkodzonym gniazdem USB?
    Czyli jak, pseudozabawami uszkodziłem sam dysk (bo w końcu wczoraj pięknie hulał i wszystko wskazywało jedynie na kłopoty z gniazdem), czy wyjątkowo nie rozumiem tematyki i problem leży gdzie indziej?
  • REKLAMA
  • #2 10201279
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Zamiast "przykladac" przylutuj gniazdo, sprawdz polaczenia miernikiem i zobacz czy cos sie zmienilo.
  • #3 10201315
    Skeebadoo
    Poziom 2  
    Nic to, czas się wybrać do znajomego z lutownicą.
REKLAMA