Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stereo - nowy,jak najpiękniej/ok 2200zł

łafar 30 Nov 2011 20:46 2427 7
Renex
    łafar
    Level 2  
    Szanowni państwo sprawa przedstawia się następująco:
    1. Pokój ok 12m², lecz tutaj dałbym zapas bo być może będzie przeprowadzka obok do ok 20m² jeśli fundusze pozwolą bo jest ciasnawo a jak dojdzie sprzęt...
    2. Kolumny- Interesuję się podłogowymi Ile z tej kwoty przeznaczyć na nie? Zróżnicowana muzyka od hardcore i gitar po chilloutowe ballady akustyczne, sporo odmian rapu także słucham, więc zależy mi na miłym basie. Muzyka w 80%, 20% filmy
    3 Wzmacniacz - odpowiedni do kolumn, bezproblemowa praca. Do tego jakiś odtwarzacz. I tutaj najważniejsze pytania czy lepiej wypadnie wzmacniacz + taniutki budżetowy odtwarzacz dvd,cd czy amplituner? Czy jest sens wydać na wzmacniacz np. 1000 zł żeby słuchać mp3, czy muzyki przez USB, jak maja się te wartości? Czy zauważalna będzie różnica w muzyce płyta mp3, USB na wzmacniaczu i odtwarzaczu w stosunku do amplitunera w tak tanim zestawie? Słyszałem coś o muzyce typu flac, podobno lepsza jakościowo od mp3 i to znacznie, na czym to odtwarzać oprócz kompa,czy odtwarzacz dvd poradzi sobie?
    Jak ma się moc wzmacniacza do mocy kolumn? Przykładowo kolumny mają moc 120 RMS jaki do tego wzmacniacz aby wykorzystał moc głośników i czuł się przy tym swobodnie, bo patrząc na parametry większości wzmacniaczy doczytuję się np. 2x70, czy 2x85
    Osobiste odpowiedzi jak i linki do poczytania w temacie mile widziane.
  • Renex
    finerek123
    Level 15  
    Amplituner powinien mieć moc wyjściową niższą niż głośniki.
    W np. 2x70 oznacza że na lewym i prawym kanale jest moc wyjściowa 70W.
    Flac? Owiele lepsza jakościowo, sprawdź w specyfikacji DVD czy obsługuje.
    Ja bym kupił DVD + Amplituner (coś pokroju Yamahy RS300 + DVD do 300 zł) Reszta na głośniki, a te raczje proponowałbym najpierw odsłuchać, potem kupić)
  • Renex
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    finerek123 wrote:
    Amplituner powinien mieć moc wyjściową niższą niż głośniki.
    A ja powiem że wyższą. Są dwie szkoły i obie mają rację. Jedna mówi, żeby nie dopuścić do spalenia, wzmacniacz słabszy od kolumn, a druga, aby nie dopuścić do przesterowania, wzmacniacz mocniejszy. Generalnie rzecz biorąc, do domu wystarcza 70-80 W, niezależnie od konfiguracji.
    łafar wrote:
    I tutaj najważniejsze pytania czy lepiej wypadnie wzmacniacz + taniutki budżetowy odtwarzacz dvd,cd czy amplituner?
    Nie bardzo Cię rozumiem. Amplituner, to jak sama nazwa wskazuje, wzmacniacz i tuner radiowy, w jednej obudowie. Czasem ma inne bajery, ale ja wychodzę z założenia, im mniej elektroniki w jednej puszce, tym lepiej. Tak czy inaczej, będziesz musiał nabyć odtwarzacz płyt.
    łafar wrote:
    Czy jest sens wydać na wzmacniacz np. 1000 zł żeby słuchać mp3,
    Według mnie, nie ma.
    łafar wrote:
    Słyszałem coś o muzyce typu flac, podobno lepsza jakościowo od mp3
    FLAC, to bezstratny format, kompresji plików muzycznych. Mp3, jest formatem stratnym. Powiem tylko, że płyta Perfect XXX, którą zapisałem na dysku we flac'u, zajmuje 1 GB. Co do jakości. Sam się musisz przekonać.
    łafar wrote:
    na czym to odtwarzać oprócz kompa,czy odtwarzacz dvd poradzi sobie?
    Zależy jaki.

Teraz do rzeczy.
    Z kolumn, poleciłbym Tonsil Maestro II 180, Tonsil Fiesta.
    Ze wzmacniaczy Cambridge Audio A500, Denon PMA 860, Yamaha a-720.
    Aha najważniejsze. Przed zakupem przesłuchaj jak kolumny grają. Bez tego, nie ma co kupować sprzętu, bo wydasz pieniądze, a sprzęt Ci się przestanie podobać po tym jak Ci przejdzie, pierwsze wrażenie.
    Co do odtwarzaczy, to już niech Koledzy pomogą, ja ostatnio nie wiem co się dzieje na rynku odtwarzaczy.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    telecaster1951 wrote:
    A ja powiem że wyższą. Są dwie szkoły i obie mają rację. Jedna mówi, żeby nie dopuścić do spalenia, wzmacniacz słabszy od kolumn, a druga, aby nie dopuścić do przesterowania, wzmacniacz mocniejszy. Generalnie rzecz biorąc, do domu wystarcza 70-80 W, niezależnie od konfiguracji.

Nieprawda, jeśli nie jest zastosowany przed wzmacniaczem limiter napięciowy, a w domowym sprzęcie nie jest, to nie ma znaczenia czy wzmacniacz ma większą moc, czy kolumna. Tak, czy inaczej wzmacniacz można doprowadzić do clipowania, a co za tym idzie uszkodzić zarówno wzmacniacz jak i kolumny, niezależnie od tego jakiej mocy są oba urządzenia. Aby choć trochę, teoretycznie, zabezpieczyć się przed ewentualnymi uszkodzeniami, należało by zastosować wzmacniacz o takiej samej mocy co kolumny.
    łafar
    Level 2  
    Dzięki za odpowiedzi
    telecaster1951 wrote:

łafar wrote:
    I tutaj najważniejsze pytania czy lepiej wypadnie wzmacniacz + taniutki budżetowy odtwarzacz dvd,cd czy amplituner?
    Nie bardzo Cię rozumiem. Amplituner, to jak sama nazwa wskazuje, wzmacniacz i tuner radiowy, w jednej obudowie. Czasem ma inne bajery, ale ja wychodzę z założenia, im mniej elektroniki w jednej puszce, tym lepiej. Tak czy inaczej, będziesz musiał nabyć odtwarzacz płyt.

Chodzi o jakość odtwarzania, czytałem że wzmacniacz za tą samą cenę jest lepszy niż amplituner jeśli chodzi o jakość odtwarzania. I kiedy tą jakość można zauważyć bo teraz mniemam że przy mp3 będzie jedno i to samo wzmacniacz = amplituner. Czy przy oryginalnych CD audio będzie znaczna różnica? Do wzmacniacza dokupuję odtwarzacz to wiem, ale nie wiem czy jak kupię odtwarzacz za 200 zł a za 500 zł i podepnę pod wzmacniacz będzie różnica ze teoretycznie lepszy i droższy lepiej zagra niż tańszy, czy dużo zależy od samego odtwarzacza, czy więcej od wzmacniacza? Bo jeśli różnica będzie niezauważalna to po co kupić odtwarzacz za 500 zł jak można zaoszczędzić gdy wzmacniacz "nadrobi"
    telecaster1951 wrote:

łafar wrote:
    Słyszałem coś o muzyce typu flac, podobno lepsza jakościowo od mp3
    FLAC, to bezstratny format, kompresji plików muzycznych. Mp3, jest formatem stratnym. Powiem tylko, że płyta Perfect XXX, którą zapisałem na dysku we flac'u, zajmuje 1 GB. Co do jakości. Sam się musisz przekonać.
    telecaster1951 wrote:

łafar wrote:
    na czym to odtwarzać oprócz kompa,czy odtwarzacz dvd poradzi sobie?
    Zależy jaki.

Niskobudżetowy, pospolity za 200zł ot zwykły sony czy philips
    telecaster1951 wrote:
    Teraz do rzeczy.
    Z kolumn, poleciłbym Tonsil Maestro II 180, Tonsil Fiesta.
    Ze wzmacniaczy Cambridge Audio A500, Denon PMA 860, Yamaha a-720.
    Aha najważniejsze. Przed zakupem przesłuchaj jak kolumny grają. Bez tego, nie ma co kupować sprzętu, bo wydasz pieniądze, a sprzęt Ci się przestanie podobać po tym jak Ci przejdzie, pierwsze wrażenie.
    Co do odtwarzaczy, to już niech Koledzy pomogą, ja ostatnio nie wiem co się dzieje na rynku odtwarzaczy.

Słyszałem że maestro II dają radę,ale cena ok 1500-1600, a tu niski budżet... a chciałbym nowy sprzęt,sporo też czytam o magnat quantum 555 i pozytywnie się ludzie o nich wypowiadają, może na weekendzie wybiorę się na pierwsze odsłuchy. Aha i jakiś czas temu słyszałem u znajomego amplituner denon avr 1306 + eltax universe i nawet spoko.
    telecaster1951
    Moderator of Acoustics
    łafar wrote:
    Słyszałem że maestro II dają radę,ale cena ok 1500-1600, a tu niski budżet.
    Masz 2200zł, więc wystarczy. Zostanie Ci jeszcze 600zł, na wzmacniacz i amplituner. Myślę, że jednak się opłaca wydać taką kasę.
    Co do wyboru między amplitunerem a wzmacniaczem. Jeśli potrzebujesz radia, to weź amplituner, jeśli nie to wzmacniacz.

Dodano po 1 [minuty]:

łafar wrote:
    Niskobudżetowy, pospolity za 200zł ot zwykły sony czy philips
    Musisz zobaczyć w specyfikacji.
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ciasteczkowypotwor wrote:
    ...Aby choć trochę, teoretycznie, zabezpieczyć się przed ewentualnymi uszkodzeniami, należało by zastosować wzmacniacz o takiej samej mocy co kolumny.

Wszystko to, to uogólnianie. Latem ze znajomym słuchaliśmy wcale nie wybitnie efektywnego zestawu głośnikowego z wzmacniaczem lampowym 1.5W (tylko proszę nie pisać, że to "szmoc lampowa" :D ).
    Co do mocy zestawu, należało by zadać sobie pytanie, czy ten parametr w ogóle jest istotny w nagłośnieniu domowym? Co oznacza znamionowa moc głośnika? :idea:
    Moim zdaniem nie jest istotne co producent deklaruje i co udało mu się "wycisnąć" z danej konfiguracji półproduktów, jak również nie jest mi potrzebna informacja ile wytrzymają same głośniki. Sporo zależy od tego, jak wzmacniacz poradzi sobie ze zmienna impedancją zestawu. A tu teoretycznie nie da się określić. :idea:

Ciekawe tematy:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic440413.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic941473.html

łafar
    Skupił bym się na wzmacniaczu i zestawach głośnikowych. "Szmoce" nie mają znaczenia.
    Przemyśl zakup STX MX-140. Ta linia głośników dobrze współgra z "wyższymi" NAD'ami. Zestaw kosztował będzie 1750, czyli na pewno wystarczy na NAD C350. W przyszłości wypadało by zakupić DAC. I faktycznie wymień MP3 na FLAC.
    łafar
    Level 2  
    Tak jak polecacie jutro wybieram do miasta na jakieś odsłuchy, zobaczymy... O z tego co czytam to widzę ze to nie jest takie proste jak się wydaje hehe,nadrabiam zaległości w DAC, itd i niestety trochę pękam przy używanym sprzęcie. Radia nawet w samochodzie nie słucham, więc raczej zbędne, prędzej przenośny dysk z muzyką więc coś z usb i czymś do filmów gdybym pomyślał o jakimś monitorze do tego w przyszłosci.