Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Windows7-DDR3-Gigabyte GA-P35C-DS3R problem

arktik1 01 Dec 2011 12:00 3828 16
  • #1
    arktik1
    Level 27  
    Witam.
    Pojawił się problem po założeniu DDR3.
    Mam komputer z płytą Gigabyte GA-P35C-DS3R.
    Gdy miał włożone pamięci GEIL DDR2 dual 2X1GB 800Mh to W7 śmigał bez problemu.
    Ale ze względu na małą ilość pamięci postanowiłem kupić do tej płyty DDR3.
    Kupiłem GEIL 2X2GB dual DDR3 1333Mh.
    Po przeinstalowaniu W7 okazało się że komputer nie bardzo chce współpracować.
    W zasadzie instalacja przebiega normalnie, dopiero gdy pojawi się pulpit zaczynają się problemy.
    Często następuje Blue... i komputer się restartuje.
    Czyżby był problem z obsługą DDR3, czy może trzeba zrobić Upgrade biosu?
    Proszę o pomoc.
    W biosie wszystkie parametry dotyczące procesora i pamięci ustawione na AUTO.
    Dziwne jest to że bios pokazuje pamięci 1066Mh a przecież powinien 1333Mh.
    Procesor to Intel E6850.
  • #2
    Kasek21
    Level 43  
    Wykonaj Clear CMOS.

    Daj screen z programu CPU-Z - zakładka Memory i SPD (dla każdego zajętego slotu).
  • #3
    bartosz789
    Level 30  
    DDR 2 i DDR3 nie będą razem współpracować.
  • #4
    arktik1
    Level 27  
    "DDR 2 i DDR3 nie będą razem współpracować."
    Oczywiście że nie, zamieniłem DDR2 Na DDR3. :D
    No ale sprawy przybrały trochę inny obrót.
    Okazało się że REV.1.1 i bios F2 nie bardzo dają rade nowym pamięcią.
    Więc wziąłem się do biosowania płyty na bios F12.
    Po restarcie nie działało już nic, ani DDR2(błędy przy instalacji W7), ani DDR3(to samo)
    Po mniej więcej 10 restartach spowodowanych próbą instalacji Windows i przestawianiem biosu płyta odeszła do krainy wiecznych łowów :cry: .
    Po włączeniu nie zapala monitora, chyba przestał odpowiadać bios, świeci tylko lampka zasilania.
    Czy można coś zrobić z taką płytą?
    Czy można ją wymienić np. na:ASUS P5P41T LE, bo nie mam kasy na wymianę całego komputera.
    Który Chipset jest lepszy: P35 czy G41?
    Jaką płytę proponowali byście do Socket 775, DDR3, SATAraid, bez VGA?.
    Wiem że to dużo pytań jak na 1 raz, ale został mi tylko laptop.
    Nie bardzo nadaje się do grania :|

    Dodano po 4 [minuty]:

    To dane ASUSA:
    Dane podstawowe
    Rodzaj slotu Socket 775
    Typ procesora Intel Celeron
    Intel Core 2 Duo
    Intel Core 2 Extreme
    Intel Core 2 Quad
    Intel Pentium
    Standard ATX
    Częstotliwość szyny FSB 800 MHz
    1066 MHz
    1333 MHz
    Producent Chipsetu Intel
    Typ chipsetu Intel G41
    Typ układu I/O (mostek południowy) Intel ICH7
    Rodzaj pamięci DDR3
    Max. wielkość pamięci 8GB
    Liczba gniazd pamięci 2
    Częstotliwość szyny pamięci 800 MHz
    1066 MHz
    1333 MHz (O.C.)
    Tryb obsługi pamięci dwukanałowa (Dual DDR)
    Interfejsy dysków i pamięci masowych 1x ATA 133 (2 urządzenia)
    4x Serial ATA 300
    Wbudowany układ RAID Tak
    Wbudowana karta graficzna Nie
    Rodzaj slotu VGA 1x PCI-Ex16
    Układ dźwiękowy Realtek ALC662 (6 kanałów)
    Wejścia/Wyjścia audio 6x analogowe wyjscie
    Karta sieciowa 10/100/1000 Mbps
    Sloty 3x PCI
    2x PCI-E 1x
    1x PCI-E 16x
    Złącze zewnętrzne 2+4x USB 2.0
    RJ-45 (LAN)
    SPDIF
    COM
    LPT
    klawiatura PS/2
    mysz P2/2
    Cechy dodatkowe Asus AI NET2
    Asus CrashFree BIOS 3
    Asus EPU
    ASUS Express Gate
    Asus EZ Flash 2
    Asus MyLogo 2
    Asus Q-Fan
    Asus Turbo Key
  • #5
    Kasek21
    Level 43  
    Jaki posiadasz CPU? Będzie OC?

    Z tych dwóch płyt oczywiście lepsza na P35.

    Co do tego Gigabyte to Clear CMOS/wyjęcie baterii jej nie pomaga?
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    arktik1
    Level 27  
    "Co do tego Gigabyte to Clear CMOS/wyjęcie baterii jej nie pomaga?"
    Niestety nie pomaga.
    "Czy bios który wgrałeś był na pewno przeznaczony do twojej płyty głównej? "
    Na pewno, sprawdziłem to kilka razy.
    "Jaki posiadasz CPU? Będzie OC? "
    Intel E6850 nigdy nie robię OC.

    Dodano po 21 [minuty]:

    No niestety nie znalazłem nowej płyty z innym chipsetem niż G41.
    Ma szansę to w ogóle działać jeśli chodzi o DDR3, czy dać sobie spokój i zostać przy DDR2?
  • #8
    arktik1
    Level 27  
    Witam i wracam do tematu.
    Kupiłem płytę GIGABYTE P41T-D3P.
    Do tego 2 x 2GB DDR3.
    Niestety nie działa!!
    Testowałem pamięci MemTestem i okazuje się że:
    Jeśli są włożone pojedyńczo to przechodzą test bez problemu, jeśli natomiast włożę 2 i włączy się Dual to przy teście zaczyna wywalać błędy.
    1 błąd wyświetla przy 3475MB.
    Ma ktoś jakiś pomysł?
    Może coś trzeba przestawić w BIOSie?
  • #9
    User removed account
    User removed account  
  • #10
    arktik1
    Level 27  
    Dziwi mnie tylko że jeśli działają pojedyńczo, to wszystko jest ok a jak są 2 to nie działają.
    Może być tak że TE pamięci nie chcą działać razem?
    Może to wina procesora?
    "Czy pamięci te działają prawidłowo w innym komputerze?"-nie mam 2 komputera
    "Czy inne pamięci działają prawidłowo w tym komputerze na tej nowej płycie?"- nie mam 2 pamięci.
    Jest jakiś test by sprawdzić Procesor?

    Dodano po 6 [minuty]:

    Coś mi przyszło do głowy:
    Czy to bardzo istotne czy pamięci są SS czy DS?
    Bo te są Jednostronne.
  • #11
    xrenjix
    Level 22  
    Nie ma to znaczenia. Czasami tak jest, że pamięci nie chcą współpracować z daną płytą. Lub tak jak u ciebie działają tylko pojedynczo. Dlatego firmy daję teraz listy pamięci, które na pewno współpracują z daną płytą i w jakiej konfiguracji.
    Też nie jest powiedziane, że pamięci nie są uszkodzone.
    Najlepiej sprawdzić je w innym komputerze np. u jakiegoś kolegi a jego u siebie. Nie ma innej drogi.
  • #12
    arktik1
    Level 27  
    Dobra postaram sie o 2 kostki.
    Jeszcze tylko jedno pytanie.
    Mam na płycie 2 sloty DDR3. Jeśli testuję pamięci pojedyńczo w slocie nr2 to żadna z nich nie wywala błędów w Mem....
    Natomiast jeśli przełożę do slotu Nr1 to jedna i druga pokazuje błąd w Mem...
  • #13
    młody14
    Level 37  
    W takim razie możliwe że masz uszkodzony lub po prostu przykurzony pierwszy slot. Przedmuchaj go czymś, nie zaszkodzi na pewno, a pomóc może;)
  • #14
    Gindek
    Level 11  
    [edit]
    poświęciłem pół godziny na napisane tego postu, więc poświęć 7 minut na jego przeczytanie.
    [end edit]


    hmmm tylko voodoo w takim przypadku wyjasnia wszystkie problemy.

    zanim weźmiesz się do pracy, zdejmij wełniany sweter czy bluze polarową i złap się .... grzejnika ( rozładuj ładunek na skórze ) no i umyj łapki :]. generalnie w koszulce najlepiej :]

    *POST = power on self test

    wróćmy na chwilę do gigashit na p35, zrób taki test diagnostyczny , odepnij wszystko od pc, zostaw sam procesor + chłodzenie + zasilanie do płyty + głośniczek ( pamiętaj że płyta potrzebuje mieć wpiętą minimum wtyczke 20 pin oraz wtyczke 4 pin która jest koło proca ).

    jak nie startuje wiatrak:
    albo go nie wpiołeś,
    albo go wpiołes odwrotnie,
    albo jest mobo uwalone,
    albo na mobo jest włączone "thermal trrrroling :D "
    albo psu jest uwalony

    słuchasz głośniczka, jak nie piszczy to :
    albo nie wpiołeś głośniczka
    albo źle wpiołeś głoźniczek
    albo zapomniałeś wsadzić procesor :]
    albo zdechł zasilacz
    albo zdechło mobo


    jak piszczy to znaczy że post i zatrzymał się ponieważ brakuje mu ramu i grafiki, wpinasz ram ( jedna kość ) , oraz karcioche:
    teraz :
    = jak nie piszczy a na monitorze ciemno to wyciągasz karte graficzną i szukasz i wpinasz karte na zwykłe pci ( tutaj trzeba sie wykazac pomysłowością , skąd karte wziąść, może byc jakis staroć S3 , ważne żeby dawała obraz )
    = jak nie piszczy a na monitorze ciemno i wpiołeś karte na PCI to zamieniasz pamięci.
    = jak pisknie raz i na monitorze ciemno to mobo widzi gpu i widzi ram, ciemno na monitorze bo albo jest slot uwalony albo karta jest uwalona ( jeden pisk mowi ze test post przeszedl pomyślnie )

    teraz tak poza diagnostyką,
    pamięci będą sypały błędami jeżeli pracuja przy za wysokim taktowaniu, albo za niskim napięciu, czy za niskich timingach czy ... pracują na za wysokim taktowaniu, przy niskich timingach i do tego niskim napięciu :] .

    generalnie mobo powinno sobie odczytać spd z pamięci i tak to się dzieje że nie trzeba nic ręcznie ustawiać i pamięci działaja od strzała, noo ale zawsze cos może się wysypać, ostanie zdanie daje Ci odpowiedź dlaczego ustawiło się 1066MHz , a nie 1333MHz , w starym biosie nie było takiej opcji no i wyczytał sobie taka wartość jaką miał zapisaną w spd. Jeżeli kupiłeś jakieś funkiel nówki pamiątki to pewnie napięcie pracy maja na poziomie 1.55V ( bo takie jest bezpieczne napięcie dla kontrolera pamięci w Ivy ), no i wszyscy producenci dążą do tego że by ich pamięci przy takim napięciu działały, za wysokie napięcie jest tak samo złe jak za duże, powinno to raczej dawać ewekt nadmiernego wydzielania ciepła, niż problemów ze stabilnościa ( albo spalnia sprzętu ), jednak możliwe że za wysokie napięci powodowało problemy ze stabilnością.

    Jako że sam mam to mobo to wiem że poniżej 1.8V na tej płycie się nie zejdzie, jest to dość stara konstrukcja wtedy nikt o napięciach poniżej 1.8v nie myślał :], trzeba było poustawiać taktowanie na taki poziom na jakim powinny działać, albo pokusić się o O/C ( z resztą kupowac mobo na p35 i nie kręcić to jak kupić Veyrona i postawić go w garażu ).

    Idąc do nowej płyty również możliwe że sa problemy z napięciami, jednak tutaj już znacznie bardziej prawdopodobne jest że jest problem z samym slotem, albo połączeniem od pinu do chipsetu ( procentowo bym obstawial tak :
    problem z konfigkiem pamięci 5%,
    problem z połączeniem czyli uszkodzenie fizyczne 95%
    )

    Dodam od siebie że już nic mnie nie zdziwi i zasilacz też bym sprawdził :] ( zamienił na jakaś inna sztuke od kolegi ) .
    Dopisze jeszcze żebys obie płyty sprawdzał poza obudową, na biurku , tutaj uwaga ... kiedy ją testujesz nie może znajdować sięna podłożu elektrostatycznym czy przewodzącym energie elektrzyczną :] ,
    czyli połuż ją na pudełku, na folijce , gąbeczce ( które są z nowymi płytami ).

    BROŃ boże NIE kładź na : dywanie, boku od obudowy , całej obudowie .... zlewie :].

    ps. poza modelem płyty można pomylić jeszcze wersje pcb ( rewizje pcb ) , to też sprawdzałeś ?

    powodzenia.
    Gind3K
  • #15
    arktik1
    Level 27  
    Wszystko co napisałeś powyżej było sprawdzone.
    Co do "starej płyty" to nie żyje w żaden sposób.
    A wracając do nowej.
    Test "nowego" Geil:

    1-kość = 1 slot = błędy
    2-kość = 1 slot = błędy
    1-kość = 2 slot = ok
    2-kość = 2 slot = błędy.
    DUAL = 1/2 slot = tragedia

    Napięcie w płycie 1.500v
    Wymagane przez ram 1.500v
    Pożyczony DDR Geil = 1 slot =ok
    Pożyczony DDR Geil = 2 slot =ok

    Dziś oddałem pamięci do reklamacji, zobaczymy co będzie.

    "z resztą kupowac mobo na p35 i nie kręcić to jak kupić Veyrona i postawić go w garażu"
    No to mój stał w muzeum :D
    Teraz mam G41 to też można kręcić?
  • #16
    Gindek
    Level 11  
    arktik1 wrote:

    Teraz mam G41 to też można kręcić?


    o ile zasilacz , procesor, pamięci i bios pozwolą :]

    Sam chipset posiada zapas "FSB" , zawsze sie coś podniesie tylko pytanie "o ile " ( jak mówiłem o ile będzie taka opcja w biosie ).

    sam nie kręciłem nigdy nic z serii G31 , G41 , tutaj zasięgnołem bardzo szybkiej opini i informacji na google no i ludzie pisali że chipset G41 z łaski robi po 350FSB ,
    biorąc pod uwage że proc już pracuje na 333MHz , podniesienie taktowania do 350 da ci uzysk 9*17 = 153MHz ... szkoda zachodu i twojego czasu :]

    Nie warto.
  • #17
    arktik1
    Level 27  
    Witam.
    Sprawa załatwiona :D
    Okazało się że NOWE pamięci były uszkodzone.
    Podsumowując:
    1 Na własne życzenie uśmierciłem płytę główną biosując ją kilkakrotnie.
    2 Traciłem czas na kontrolę różnych elementów.
    3 Instalacja W7 kilkakrotnie.
    4 Kombinacje przestawiania biosu

    Wystarczyło za 1 razem zrobić MEMTEST i sprawa była by jasna :idea:
    No cóż, moja wiara w nowe elementy troszkę osłabła i następnym razem zacznę szukać w tym co zmieniłem, a nie w tym co było dobre.
    W każdym razie nowa płyta i pamięci działają bez problemowo, jak na razie :D
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi.