Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Creative T7900 - samoczynna zmiana głośności

11111olo 01 Dec 2011 16:35 3840 11
  • #1
    11111olo
    Level 42  
    Witam

    Wczoraj zdarzyło się to pierwszy raz. Rano po włączeniu i ustawieniu głośności - dość cicho - po chwili zaczęło grać 2-3x głośniej. Lekko przyciszyłem i po chwili było dużo ciszej - poziom głośności wrócił do poprzedniej wartości. Znowu dałem głośniej - w sumie to przekręciłem potencjometr aby był poprzedni poziom głośności - i postanowiłem już nic nie zmieniać. Takie chwilowe zmiany trwały w losowych odcinkach czasu około godzinę. Potem do końca dnia było ok.

    Dziś było to samo.

    Co siada?
    Wiem że są potencjometry elektroniczne a potencjometr na pilocie reguluje tylko napięcie.

    Miał ktoś podobny problem.
  • #2
    kubekx23345
    Level 10  
    Stawiam na uszkodzony sterownik, albo ma błąd .
  • #3
    11111olo
    Level 42  
    To wiele nie wyjaśnia.
    Jak się wszystko zagrzeje (a w środku jest dość ciepło) wszystko jest ok.

    Może jest gdzieś schemat?
  • #4
    kubekx23345
    Level 10  
    Schematu nikt Ci nie udostępni , taka to magia w chińskich głośnikach , pozostaje ci utrzymywać stałą temperaturę :)
  • #5
    11111olo
    Level 42  
    Twoje porady są bezwartościowe.
  • #6
    Pufan
    Level 20  
    Zgodnie ze zdjęciami Link w pilocie są zwykłe potencjometry więc co stoi na przeszkodzie by ten od głośności powodował ten efekt?
    Jeśli możesz rozebrać pilota-zastosuj preparat do czyszczenia potencjometrów(jeśli uda się do nich coś "wpsiknąć"). Możesz również sprawdzić omomierzem czy rezystancja zmienia się w stopniowo.

    Pozdrawiam
  • #7
    11111olo
    Level 42  
    Może faktycznie to potencjometr.
    Zobaczę czy ma równomierną zmianę.

    Jedno mnie jednak niepokoi - czemu rano ustawiony potencjometr tylko rano miał by źle stykać a później już nie?
  • #8
    Pufan
    Level 20  
    Do głowy przychodzi temperatura i jej wpływ na wyrobione,wytarte elementy potencjometru. Bez rozbiórki można tylko przypuszczać...
  • #9
    Paraclitus
    Level 15  
    Mam podobne głośniki Creative Inspire t6060 i tam jest elektroniczna regulacja głośności - potencjometr reguluje napięcie regulacji - wzorcowe jest brane z jednego układu regulacji ( nie pamiętam oznaczenia tych scalaków - spr. w domu ).
    Też miałem podobny problem i okazało się, że napięcie wzorcowe pływa to było około 5.6V - użyłem zastępczego na 78L05 + dioda i rezystor co dało około 5.65V i problem ustąpił - wygląda na to, że prąd pobierany przez potencjometr jest za duży.

    PS Ten problem zgłaszało bardzo dużo osób na różnych forach -schematu jednak nie znalazłem. Creative zmienia tylko numerki w oznaczeniu i wygląd głośników, a elektronika jest cały czas ta sama.
  • #10
    11111olo
    Level 42  
    Głośniki miałem odłączone przez dobrą godzinę od prądu ale wątpię że się całkiem wychłodziły - w obudowie jest marna wentylacja.
    Sprawdziłem napięcia oraz potencjometr i jest tak:
    po odlutowaniu R1, r2 i R3 (aby nie zaciemniały wyników) potencjometr VR1 50k B płynnie zmienia swoją rezystancję - test przeprowadziłem dla końcówek 1-2 i 2-3.
    Wlutowałem z powrotem rezystory i podłączyłem pilot.
    Napięcie przed włączeniem wynosi 5,58V. Po włączeniu spada do 5,53V ale po chwili wzrasta do 5,58V (po wyłączeniu jest 5,63V). Przy "typowym" dla mnie ustawieniu potencjometru napięcie wynosi około 2V.
    Dziś już nie ma szans na te anomalia więc taki rozkręcony pilot "wisi" do jutra - zobaczę rano jakie są napięcia i czy "skaczą".
  • #11
    Paraclitus
    Level 15  
    Na początku jak mi się zaczęło tak dziać to poprostu nie wyłączałem zestawu ( myślałem, że chodzi o nagrzewanie któregoś elementu ) tylko włączałem słuchawki do pilota i był spokój ale to było doraźne i nie pomogło na zbyt długo.

    Edit:
    U mnie regulacja jest na tej kostce: M51132L

    schemat pilota https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1039620.html
  • #12
    11111olo
    Level 42  
    Od tygodnia mam rozkręconą wtyczkę i zero anomalii. Jedynie odlutowałem z jednej strony 2 rezystory (w celu pomiaru potencjometru) i wyjąłem kabel pilota z subwoofera - inaczej nie szło.
    Teraz nie wiem co pomogło. Może kabel pilota słabo stykał - dawno temu go podłączałem (parę lat temu ;) )

    Na razie tematu nie zamykam.

    Co do schematu pilota to jest on trochę inny - jak znajdę chwilkę to narysuję schemat.