Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Yaris 1.4 Did 2004 rok - zmiana wolnych obrotów przy obciążeniu

radelinus 01 Dec 2011 20:40 3915 4
    radelinus
    Level 11  
    Witam wszystkich. Auto jak w temacie. Problem: silnik pracuje na biegu jałowym z prędkością ca 800obr/min. Oczywiście rozgrzany do 80 st.C. Włączam nawiew i obroty wzrastają po 2-3 sekundach do 1000 (skokowo). Włączam następne odbiorniki - wzrost obrotów do 1100.
    Wyłączam odbiorniki (wszystkie) - obroty silnika wracają do 800. Rozumię, że włączając odbiorniki obciążam silnik, ale taka duża zmiana obrotów trochę mnie zastanawia. Zmierzyłem napięcie odniesienia na alternatorze (Wtyczka 3pin na alternatorze - czerwony). Nie zmienia się przy włączniu odbiorników (nadmuch, światła). Na akumulatorze też nie ma znaczących skoków napięcia. Ładowanie mam na poziomie 13.80V - bez względu na obciążenie (umiarkowane - bez klimy i ogrzewania tylnej szyby). Może tak ma być?
    decybel91
    Level 42  
    Jak nawiew na HI ustawiasz to podnosi obroty, aby szybciej się rozgrzać, przyspieszyć pompę wody itp itd.
    Klimę także załączasz?
    radelinus
    Level 11  
    Nawiew włączam na 2. Bez klimy. . Ale to samo się dzieje gdy nie włączam nawiewu tylko np. światła mijania.
    łukasz 1
    Level 17  
    toyota yaris 1.4d tak ma jak jest obciazenie elektryczne to podnosi obroty oraz ogrzewanie włacz ogrzewanie jak jest silnik zimny nawieiw na np 2 bieg a temp na maksa podniesie obr jak zaczniesz wycofywac temperature na mniejsza to obr spadna normalne
    radelinus
    Level 11  
    Ok ! Dzięki. Zamykam temat.