Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips (chass. L6.2 AA) uszkodz . zdalne sterowanie

11 Dec 2004 19:01 1696 7
  • Level 26  
    Witam kolegow po dlugiej nieobecnosci...
    Model telewizora 25PT4423/58P
    Jest po naprawie wysokiego (wymieniony BU1508X i dlawik 15 uH w bazie) Po wlaczeniu snieg na ekranie , reaguje na klawiature lokalna , Wyswietla` sie OSD i chodza podstawowe regulacje z klawiatury lokalnej(jasn ,kontr, glos itd)
    Natomiast nie reaguje na pilota z jednym wyjatkiem... dziala jedynie klawisz wyciszania MUTE (przekreslony glosnik na ekranie)
    Zasilacz ma zawyzone oba napiecia 10.5V (jest 14V i 11.4V ) natomiast +% wynosi 5.5 V zas +B jest 149V zamiast 150. Stracilem ze trzy godziny nad zasilaczem i wyglada na to ze wszystko jest OK. Wymienilem przegrzxany tranzystor 7505 na BC237-40.
    Na koniec wszedlem w opcje serwisowe (wyswietlil o sie 70 30D6 5 1.2 a na srodku 40000 ) i TV pozostal juz w tym stanie na amen. Po wlaczeniu wyswietla sie menu serwisowe i nic poza tym ...
    Moze jakies sugestie ?
    [30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
  • Level 15  
    Jeśli w miejsce 7505 wstawiłeś bc237 to może tv nie działać , tam powinien być BC337 (jest mocnieszy), można też wstawić BD139 (sprawdzone-działa)
  • Level 26  
    Przepraszam za literowke oczywiscie BC337(oryginal byl tak przegrzany , ze az sie kruszyl...ale chodzil). TV pocwicze dzisiaj wieczorem ,ale mialem motyw na zastanawianie na caly weekend....
    Kwarc i tor podczerwieni raczej wykluczam bo jedna komenda chodzila z pilota prawidlowo. Procesor tez zyje bo wszedl w tryb serwisowy. Ze juz z niego nie wyszedl to osobna sprawa.....Wszystko wskazuje mi na RESET od wlaczenia zasilania , albo podciety wsad do EPROM-a . Prosze zauwazyc ze TV caly czas jest w stanie wlaczenia i dodatkowo w trybie serwisowym. Wlozenie wtyczki do gniazdka powoduje automatycznie start i wyswietlenie opcji serwisowych na ekranie.
    PS Nie smialbym zawrac glowy kolegom bez uprzedniego przejrzenia zasobow "historycznych "elektrody. Jest to juz jakis dziesiaty przypadek z chassis L6,2 i troche mnie zaskoczyl. Procesorowi szkodzi raczej za niskie zasilanie , ale przy 5,5 V powinien raczej chodzic
  • TVs specialist
    To, że ot się włącza do pracy po włączeniu do sieci, to jest tu stanem normalnym (tv 'pamięta', w jakim stanie był w momencie wyłączenia zasilania).
    Proponowałbym jednak doprowadzić napięcia do prawidłowych wartości. A potem pozostaje podstawić pamiątkę, a później procka (nie wykluczałbym go).
    Pozdrawiam.
  • Level 26  
    Prawie mi sie udalo.....az za bardzo !
    W zasilaczu znalazlem diode 6503 -BYV10-40 ,ktora miala uplywnosc (zaporowo 80kOhm). Wstawilem pierwsza lepsza szybka i napiecia zmalaly
    Po wymianie o dziwo sa napiecia odpowiednio
    150
    11
    8 ?????
    5.1V .
    Wgralem bina od wersji L6.2-11 i wysokie dla odmiany nie startuje , ale o dziwo ozylo zdalne sterowanie. TV daje sie wlaczyc i wylaczyc ,ale nie przychodzi H-drive i ekran oczywiscie ciemny. Dzisiaj wroce do starego wsadu i postaram sie zakupic oryginalna diode.
    Moze ktos ma wsad dokladnie do tego modelu ? czyli L6.2 AA ,albo model 25PT4423/58
  • TVs specialist
    Zajrzyj na PW.
    Pozdrawiam.
  • Level 26  
    Problem rozwiazany .
    Brak wysokiego byl spowodowany uszkodeniem w zasilaniu TDA8362 -mikropekniecie sciezki na +8V. Tu ciekawostka.
    Podstawialem za 6503 kilka roznych diod i napiecia dalej byly za niskie , szczegolnie to +8V nie wystarczalo do poprawnej pracy TDA8362. Z ciekawosci pomierzylem charakterystyke wymonyowanej diody BYV10-40 . Okazalo sie ze jej rezystancja w kierunku przewodzenia jest kilkakrotnie nizsza od wiekszosci diod. Poniewaz nie moglem dostac nowej wstawilem ja powtornie do ukladu i napiecia wrocily do normy czyli:
    +149.9
    +14V
    +11.2
    +5.2
    i telewizor dziala poprawnie i to z wiekszoscia wsadow otrzymanych dzieki uprzejmosci kol Andrzeja . Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam