Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

pięć skanerów radiowych do jednej anteny

naturalny 02 Dec 2011 01:34 6298 22
    naturalny
    Level 9  
    Nie mogę nigdzie znaleźć. Jak podłączyć 5 skanerów np. Uniden 69xlt do jednej anteny ? Jakiś rozgałęźnik 50 omowy to istnieje ? Gdzieś wcześniej spotkałem, że niczego nie potrzeba, ale nie mogę tego teraz odszukać. Wydaje mi się, że jednak czegoś potrzeba, bo jak te pięć kabli razem spiąć chociażby żeby dopasowanie pozostało ?
    naturalny
    Level 9  
    Zakresy skanowania wymienionego Unidena są w instrukcji. Ja nie pamiętam teraz. To nieistotne. Przykład, który podałeś 5 anten na różne zakresy jeden odbiornik, to typowa praca na pasmach. Mnie potrzeba czegoś odwrotnego. W ramach jednego pasma np. od 144 do 146 MHz należy pięć wybranych częstotliwości jednocześnie (równolegle) nasłuchiwać. Praca na jednym odbiorniku w trybie skanowania nie załatwia sprawy, ponieważ kiedy na jednym z kanałów odbywa się transmisja skaner zatrzymuje się na niej i transmisje w pozostałych czterech kanałach umykają. Więc jedyne wyjście to równoległa praca pięciu odbiorników. Tylko, że szkoda miejsca na pięć anten skoro pasmo praktycznie to samo. Niestety w/g mojej intuicji (to właściwe słowo bo wiedzy specjalnie nie posiadam) zwykłe zrównoleglenie wejść pięciu odbiorników wywoła efekt niedopasowania, co zmniejszy efektywność pozyskiwania sygnału z anteny. Stąd pytanie o rozwiązanie 50 omowe. Rozgałęźniki telewizyjne czyli 75 omowe są dostępne bez problemu.
  • Helpful post
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Kumpel używa trójników ze starych sieci komputerowych puszczanych koncentrykiem. I mu to działa, nie przejmuje się dopasowaniem. Słyszy co potrzebuje.
    Michał
  • Helpful post
    internick
    Level 35  
    Wiesz, że tak łącząc skanery będą straty sygnału? Jeżeli je dopuszczasz to użyj takich trójników:

= = - E D i T - = =

Nie wiem co jest grane. Jak wstawiam z miniaturką to i tak pojawia się jako oryginalny obraz. Proszę Moderatora o nie kasowanie, a podpowiedź, gdzie leży błąd.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    On używa BNC ale UC też się nadadzą.
    M
    internick
    Level 35  
    Wiem, że się sprawdzą, bo sam to kiedyś praktykowałem :) Do pierwszego trójnika "wszedłem" za pomocą Draka RF10. Kolejne trójniki podpinałem za pomocą Draka RF7. Ze skanerem się łączyłem za pomocą Beldena H155 z końcówką BNC.
    amaradiotor
    Level 14  
    Moim zdaniem jeżeli już łączyć skanery w taki bezpośredni sposób to lepiej wziąć jakieś metalowe pudełko, zamontować w nim odpowiednie gniazdo antenowe, przez jakieś przepusty zaciskowe wprowadzić 5 kabli z jednej strony zakończonymi odpowiednimi złączami czyli pasującymi do skanera, w pudełku wszystko polutować czyli masy do blachy pudełka, gorące do gniazda, pudełko zalutować.
    Efekt ten sam a na pewno mniejsze straty połączenia.
    naturalny
    Level 9  
    Dzięki. Numer z trójnikami jest dobrym rozwiązaniem. Kwestia jak duże są straty. Czy zysk wynikający z użycia anteny na dachu (dom jednorodzinny) nie zostanie sprowadzony do poziomu skuteczności tych antenek co są przy odbiorniku. Wtedy cała plątanina kabli z trójnikami diabła warta. Dopóki sam sobie nasłuchiwałem nie było problemu, ale synkowie w swoich pokojach chcą też mieć. Stąd problem. Więc właściwie powinienem rzecz nazwać "50 omowa domowa zbiorcza instalacja antenowa na pasmo 144MHz" . Spróbuję jak poradziliście, zawsze pierwszy trójnik będzie u mnie (jestem na piętrze) jakby coś czulej było trzeba można resztę odłączyć. Nawet znalazłem takie co by się nadały. Starczą na 4 odejścia. Potrzebuję trzy. Napisałem na pięć, żeby lepsze wrażenie zrobić ... Z drugiej strony, że problem kilku odbiorników na jedną antenę nie stał się jeszcze na tyle popularny i nie doczekał się jakiegoś rozwiązania systemowego ? Może po prostu faktycznie nie jest to problem. Albo jakaś adaptacja telewizyjnego ? Ale to już tylko jako problem badawczo-teoretyzatorski.
    pięć skanerów radiowych do jednej anteny pięć skanerów radiowych do jednej anteny

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

Dodano po 9 [minuty]:

amaradiotor wrote:
    Moim zdaniem jeżeli już łączyć skanery w taki bezpośredni sposób to lepiej wziąć jakieś metalowe pudełko [ ...]
    Efekt ten sam a na pewno mniejsze straty połączenia.

I tak w ostatecznej wersji pewnie trzeba będzie zrobić. Ale najpierw prowizorka (wieczna) na trójnikach. Jeśli okaże się, że to działa to faktycznie jakieś cywilizowane pudełko bez luzów, przywalone do ściany itd. Zapytałem, ponieważ nie mam tej materii przebadanej praktycznie i żadnego doświadczenia, a możliwości badawcze jedynie organoleptyczne.
    amaradiotor
    Level 14  
    Przyjmuje się 0,5db straty na każdym połączeniu, więc wynika z tego że straty będą około 2db na każdym skanerze jeśli chodzi o same połączenia.
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Panowie już nie analizujmy dopasowania ale chociaż sprawność/tłumienność takiej propozycji :

Czy nie lepiej dla 4-ech zrobić normalne fazowanie sygnałów 4 x 50Ω na wyjściową 50Ω .

Jak naturalny napisał potrzebnych jest 5 wejść/wyjść do jednej anteny.
    Może warto się zastanowić nad 4-ema wyjściami i fazowanie każdego skanera dla pracy w paśmie 144-146MHz . :?:

Samo fazowanie 4 x 50Ω na 50Ω to "pikuś". :D

Pozdrawiam.
    kondensator
    Level 36  
    Jak na razie widzę propozycje w stylu "jak mały Kazio / sąsiad szwagra wyobrażał sobie (cośtam)"
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1166387.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1140136.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1229970.html
    naturalny wrote:
    Nie mogę nigdzie znaleźć. Jak podłączyć 5 skanerów np. Uniden 69xlt do jednej anteny ? Jakiś rozgałęźnik 50 omowy to istnieje ? Gdzieś wcześniej spotkałem, że niczego nie potrzeba, ale nie mogę tego teraz odszukać. Wydaje mi się, że jednak czegoś potrzeba, bo jak te pięć kabli razem spiąć chociażby żeby dopasowanie pozostało ?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1711361.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1175695.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1029720.html
    Jeżeli sygnały są wystarczająco silne (zmniejszenie ich o ok. 10dB nie powoduje problemów w odbiorze) to pasywna instalacja zbiorowa wystarczy (i w dodatku się nie przesteruje i nie wymaga zasilania) np. tak: antena-> odgałęźnik 2x-12dB->odgałęźnik 2x-10dB-> odgałęźnik 1x-6dB-> rezystor 50ohm we wtyku F (przeróbka typowego z R=75ohm)
    Jeżeli słabe sygnały, to już trudniej:
    Gdy pasmo wąskie i jedno (np. 144...174MHz), to za anteną filtr pasmowoprzepustowy i wzmacniacz 10...max. 20dB, i dalej jak wyżej.
    Gdy pasm więcej sprawa się komplikuje, zwł. gdy są silne sygnały z pasm 87.5...108MHz (radiofonia), 174...230MHz i >470MHz (TV, GSM i in.) - da się zrobić wiele, ale nie za "kilo sera". Gdy sygnały zakłócające są blisko pasm słuchanych (np. TV na k. 21 czyli 470...478MHz) sprawa się mocno komplikuje i wymaga kompromisów. Gdy sygnał zakłócający (stały kub często występujący) jest wewnątrz pasm odbieranych (np. pager, centrala radio-taxi), to zaraz za anteną musi być pułapka na taką częstotliwość. Pewnym minimum jest filtr pasmowozaporowy 87.5...108MHz lub filtr górnoprzepustowy >118 (176, 144) MHz; Wtedy za filtrami a przed odgałęźnikami (ale jak najbliżej anteny !) można próbować zastosować wzmacniacz np. wyremontowany z CATV (stary do 450MHz lub do 600MHz można mieć czasem za grosze) - problemem jest to że większość takich wzmacniaczy ma G 30...40dB czyli o wiele za dużo (tłumik regulowany na wejściu nie zmniejsza wzmocnienia, tylko zmniejsza sygnał wejściowy i pogarsza liczbę szumową)(gdy wzmocnienie jest za duże możliwa jest przeróbka, ale potrzebna wiedza i sprzęt pomiarowy...) - trzeba szukać takich z G=17...25dB
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2023855.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2133877.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic752632.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1245971.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1130365.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1067100.html
    Przy czytaniu zamiast "telewizor" trzeba pomyśleć "odbiornik" a zamiast "Z=75ohm" w razie potrzeby "Z=50ohm". I tyle.

Oddzielna sprawa, to co stanie się z instalacją (a zwł. z odbiornikami) przy niewłaściwej niebezpiecznej niezwartej dla DC nieuziemionej antenie - zamiast "oszczędności" trzeba będzie kupić następne nowe odbiorniki ( i wykonać instalację antenową poprawnie i bezpiecznie)...
    Słowa kluczowe : ESD, LEMP, połączenia wyrównawcze, sieć masy.
    http://radioscanner.pl/viewtopic.php?f=9&t=5408 (linki nie tylko na pierwszej stronie - również na Elektrodę, do czytania trzeba się zarejestrować - ale warto.
    Łatwo o przesterowanie za silnymi sygnałami ręcznego lub samochodowego odbiornika (które w polskich warunkach zwykle udają odbiornik stacjonarny - gł. z powodu różnicy w cenie i łatwości nabycia...)
    http://radioscanner.pl/viewtopic.php?f=6&t=4456
    jkk
    Level 20  
    Czysto praktycznie, bez zagłębiania się w cyferki. Na twoim miejscu użyłbym typowych rozgałęźników (a nawet kabli)75 Ohm, jako dzielników sygnału. Straty na nich raczej nie będą zauważalne, za to na pewno poprawią separację i wzajemne oddziaływanie odbiorników na siebie. Ostatecznie po coś te dzielniki się stosuje. Warto spróbować, bo koszt raczej niewielki, a odpada dużo pracy. A propos skanerów, to rozumiem, że każdy z nich ma do "przemiatania" ustawiony inny zakres pasma, bo inaczej to cała piątka jednocześnie zatrzyma się na jednej częstotliwości :)
    naturalny
    Level 9  
    Dziękuję kondensator za tak obszerne objaśnienie tematu. Zadałeś sobie dużo pracy żeby pomóc laikowi. Doceniam to. Śledząc linki utknąłem przy lekturze prawie na cała noc. Zanim założyłem ten temat niektóre z nich przeglądałem, ale jako "telewizyjne", czyli 75 omowe traktowałem pobieżnie. Po odespaniu jeszcze raz je sobie przejrzę i chyba będę mógł zacząć robić za "fahofca" od zbiorówek/kablówek. Jeszcze tylko stylowy wkrętaczek, może jakaś czapeczka i do dzieła. Faktycznie dwa linki zawierają informacje wprost na temat spliterów 50 omowych. Ale sam bym ich nie wyszukał na tym etapie rozpoznawania tematu. Niestety moje możliwości wykonawcze jak i poznawcze w zakresie teorii tego zagadnienia są mocno ograniczone. Ponieważ koledzy zadali sobie dużo trudu odpowiadając na moje pytania wyjaśnię szerzej co i jak. Wczesnym latem kolega doświadczony zachęcił mnie do zakupu radyjka, żebym jadąc samochodem mógł sobie posłuchać wiadomo czego. Padło na wymieniony odbiornik, nieco ponad trzy stówy, które szybko przebolałem, bo :
    niczego w samochodzie nie usłyszałem, sporadycznie jakieś 01 do 02 i dalej cisza.
    jak już mnie oświecili co i jak to parę dni posiedziałem w domu przy odbiorniku i stwierdziłem, że nudy.
    Oczywiście strony radioskanerów i o częstotliwościach wiadomych mam zaliczone.
    I po przeboleniu zakupu, któregoś lipcowego popołudnia natrafiłem na pasmo amatorskie 144MHz. I tak zostało. Najpierw na antence fabrycznej, a więc tylko jeden rozmówca ten bliski był słyszalny, potem zrobiłem dipol z rurki miedzianej 15 mm (nomem omen dokładnie kierując się wskazówkami z elektrody - https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8473172#8473172
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8476940#8476940
    kolegi, który mi tutaj też odpowiedział). Złącze na kabelek zacisnęli mi w zakładzie (o perypetiach nie wspomnę, ile było zakładów po drodze) do rurek przylutowałem sam. I olśnienie. Odbiornik ożył. Słychać z bliska i z daleka kompletne sesje tzn. obu rozmówców itd. A antenka na statywie od aparatu fot. w pokoju na piętrze. Zassałem bakcyla. Po miesiącu antena wyjechała na dach (6m nad ziemią, kabel antena - odbiornik 3m - H155). Organoleptycznie nie stwierdzam znacznego polepszenia, ale na pewno jest. Potem coraz częściej synkowie się dołączali. Wygoda taka sobie z tym skanerem lepszy byłby zwykły odbiornik z pokrętłem strojenia, ale idzie pracować. I zachciało im się też. Skopiowali tatusia, dokupili tańszym hurtem dwa odbiorniki, antenki z rurek dorobili sami (na statywach w pokoju na parterze) i teraz każdy w dogodnej dla siebie chwili nasłuchuje. Po czasie stwierdzają, że jednak u mnie więcej słychać, więc żeby ich antenki też na dach. Wtedy ja do internetu i szukać co by dachu nie przeciążać (a właściwie nie wzbudzać zainteresowania całej okolicy co tam się na tym dachu dzieje). Niespecjalnie potrafiłem coś znaleźć i stąd pytanie. Sformułowałem je tak jak rozumiałem i próbowałem szukać rozwiązania. Zdziwiłem się, że tak wprost typu iść do tego sklepu, wziąć to i to, bo u mnie tak działa itp. nie da się.
    Przepraszam, za przydługą opowiastkę, ale usiłuję naświetlić na jakim początkującym etapie jestem. Jeśli cierpliwość rozmówców nie została jeszcze wyczerpana to proponuję kontynuować.

Dodano po 8 [minuty]:

jkk wrote:
    [ ... ] A propos skanerów, to rozumiem, że każdy z nich ma do "przemiatania" ustawiony inny zakres pasma, bo inaczej to cała piątka jednocześnie zatrzyma się na jednej częstotliwości :)

Z początku cały czas przeszukiwałem 144-146, a kiedy się zatrzymał nasłuchiwałem. Kłopot z tym, bo zakłócenia itd. Teraz około 140 częstotliwości, na których trafiają się łączności zapisałem w pamięci i te skanuję. Nie wszystkie oczywiście, dość znaczna część jest pomijana. Ma to charakter przypadkowy, coraz bardziej interesują mnie te odleglejsze, ale tylko pełne - obaj rozmówcy itd. Synkowie podobnie z tego co się orientuję. Wiemy już, że trzeba zaopatrzyć się w prawdziwy odbiornik, ale to potem ...
  • Helpful post
    kondensator
    Level 36  
    To ja dziękuję za przeczytanie (poszukaj, jest więcej, nie tylko na tym forum) i za wyjaśnienia. Wychodzi na to że trzeba trochę poczytać i pójść (może zbiorowo z rodziną... jeden koszt transportu) na egzamin na licencję krótkofalowca (teraz już na żadną kategorię nie trzeba znać telegrafii, wystarczy rozwiązać test - informacje na stronie UKE i na forach). Poszukaj też krótkofalowców w okolicy.
    Nad morzem powinno być mało zakłóceń i łatwo o dalekie łączności, daleki odbiór (zwł. UKF 87.5...108MHz). Można zastosować skuteczne wąskopasmowe anteny kierunkowe (i kupno rotora lub czasami możliwe obracanie ręczne), które dla częstotliwości >50MHz mają już niewielkie wymiary. Sprzęt z lat 1980-1990 zarówno do odbioru pasma radiofonicznego UKF jak i dla łączności nie jest już drogi (np.tunery, amplitunery i radia samochodowe UKF CCIR (i UKF OIRT !) za 20...200zł, TRX 144-146MHz FM/SSB/CW albo SSB/CW na podstawowe pasma KF już nawet za 1...1.5kzł (na poszczególne pasma KF wystarczą w 90% anteny drutowe rozwieszane) - i będą w wielu przypadkach lepsze niż "nowoczesne z mrugającymi lampkami i pięcioma procesorami") a efekty będą przynajmniej o kilka rzędów wielkości lepsze niż na zabawkowym skanerze. To o czym piszę, to będą to na pewno lepiej wydane fundusze niż na 5 zabawkowych skanerów (czym kiedy i jak może się skończyć wycieczka ze skanerem pojazdem lub pieszo - poczytaj na forach). W sklepach jest niestety z roku na rok coraz bardziej (zwł. w takich krajach jak Polska) przeważnie chłam (lub drogi chłam...) do wciskania jele... (ma być jak najbardziej nietrwały, aby sprzedać następny, parametry - papier przyjmie wszystko, każdą wadę przedstawi się jako zaletę...) - ale są na szczęście jeszcze inne rozwiązania. W razie potrzeby masz podpowiedź w avatarze. Powodzenia.
    naturalny
    Level 9  
    Dziękuję za życzenia. Na "licecjonowanie" to chyba jeszcze za wcześnie. Zapał nadal się utrzymuje, więc może to dobrze rokuje. Z tymi propagacjami to chyba faktycznie jest jak piszesz. Zdarzało się nie wiadomo skąd i jak odbierać skandynawskie audycje zarówno radiowe jak i telewizyjne, ale głównie postrzegałem to jako wybryki natury lub zakłócenia. Teraz nieco odmiennie na patrzę. A co do produkowania chłamu. Też mnie to drażni we wszystkich dziedzinach. Ten etap rozwoju techniki należy chyba przetrzymać . Pozdr
    naturalny
    Level 9  
    Poszukiwania "temacie" uznałem za zakończone, ponieważ otrzymane odpowiedzi wystarczały do pogłębienia wiadomości i jak to zwykle bywa przypadkowo trafiłem na stronę, która pewnie jest znana Szanownym Użytkownikom.
    Tutaj
    Filtry pasmowe, gotowe wzmacniacze z filtrami i szerokopasmowe, wszystko 50 omowe. I najważniejsze 50 omowy odgałęźnik.
    Na słuszną uwagę zwróconą poniżej przez kondensator prostuję : zamiast słowa odgałęźnik powinno być słowo rozgałęźnik.

Jest też wzmacniacz, w którego opisie potwierdza się stanowisko wyrażone przez kondensator, że niekoniecznie należy się przesadnie nachalnie przejmować omami w układach wyłącznie odbiorczych - link .
    Kończąc ukierunkuję jeszcze uwagę na filtr, który jako żywo powinien pasować na pasmo 144 MHz nie zawierając zbędnego rozszerzenia. Informacji na temat jakości wymienionych produktów nie poszukiwałem.

Pozdr
    kondensator
    Level 36  
    Niestety są błędy, Kolego:
    W linku jest rozgałęźnik (rozbocovac) a nie odgałęźnik (odbocovac).
    W kolejnym linku jest przedwzmacniacz (predzesilovac) - bez poprzedzenia filtrami (przynajmniej zaporowym 87-108MHz, a w wielu przypadkach także na pasma TV) w większości lokalizacji się on przesteruje. Niski pobór prądu potwierdza rzeczywistą zawartość. Duże wzmocnienie może być kolejnym problemem, podobnie jak brak wycinania częstotliwości <30MHz, zaś niski współczynnik szumu można potraktować trochę jak w obecnych LNB SAT czyli z przymróżeniem oka, chyba że wewnątrz braku filtrów...
    Link z filtrem pasmowym jest chyba najmniej mylący :)
    Można zrobić lepiej i sensowniej w Polsce (ale "w sklepie / na allexxx" się takich rzeczy nie znajdzie), nie wszystko musi być "zagraniczne"...
    naturalny
    Level 9  
    kondensator wrote:
    Niestety są błędy, Kolego:
    W linku jest rozgałęźnik (rozbocovac) a nie odgałęźnik (odbocovac).

W rzeczy samej ... Ale 50 omowy, żeby choć trochę postawić na swoim :-) . Zaraz poprawię, żeby nie wprowadzać w błąd.

Quote:
    W kolejnym linku jest przedwzmacniacz (predzesilovac) - bez poprzedzenia filtrami (przynajmniej zaporowym 87-108MHz, a w wielu przypadkach także na pasma TV) w większości lokalizacji się on przesteruje. Niski pobór prądu potwierdza rzeczywistą zawartość. Duże wzmocnienie może być kolejnym problemem, podobnie jak brak wycinania częstotliwości <30MHz, zaś niski współczynnik szumu można potraktować trochę jak w obecnych LNB SAT czyli z przymróżeniem oka, chyba że wewnątrz braku filtrów...

W podstawach elektroniki nie występuje pojęcie nadwzmacniacza, zawzmacniacza, dowzmacniacza, przedwzmacniacza itd. stąd jako określenie ogólne dotyczące funkcjonalności użyłem słowa wzmacniacz. I wyłącznie dla zilustrowania tezy, którą wcześniej przedstawiłeś że niespecjalnie z tymi omami trzeba się tak ciskać. W tym przedstawionym przykładzie chłopaki pojechali ostro : od 50 do 75 omów (czyli ile chciałoby się zapytać) ... W niektórych praktycznych zastosowaniach elektroniki stosuje się pojęcia doprecyzowujące rolę jaką spełnia w całym torze wzmocnienia dany element i masz całkowicie rację, że wskazane urządzenie z uwagi na swoje cechy konstrukcyjne to przedwzmacniacz.

Tym postem chciałem tylko zwrócić uwagę, że trafiłem na elementy, które zostały skonstruowane jako 50 omowe, gdyż wyżej nieco miotałem się że tylko telewizyjne itd.
    Dziękuję za cenne uwagi.
    Pozdr
    kondensator
    Level 36  
    Niektóre z tych "elementów" z dużą dozą prawdopodobieństwa mają zawartość wymontowaną z tanich elementów CATV (w niektórych przypadkach nie będzie to "straszny błąd") i inną obudowę oraz złącza (nieszczęsne BNC) co elementy CATV 75ohm, inne (np. te ze złączami F) mogą być podobnego pochodzenia i przeszły operację zmiany naklejki...
    Faktycznie w zastosowaniach mało krytycznych 50/75ohm nie jest problemem (tłumienie, ekranowanie, nierównomierność okresowa impedancji i trwałość kabli jest większym), w dodatku lepiej i pewniej stosować złącza F (również dla 50ohm) niż BNC (Bardzo Niepewny Conector).
    W całej ofercie tamtej firmy ani jednego odgałęźnika nie znalazłem (2011-12), lepiej zastosować typowe z CATV (są takie z 2, 3 a nawet 4, 6, 8 oddzielnymi ogałęźnikami we wspólnej obudowie, choć jeżeli sprzężenia mają być jednakowe, to trudniej znaleźć wersję z jednakowymi sprzężeniami (ale są np. 6x -16dB) niż np. 12/13/14/15/16/17/18dB - przeznaczone do umieszczenia na początku długiego korytarza z kilkoma mieszkaniami - trzeba pomierzyć odległości i dobrać wszędzie podobne tłumienie wypadkowe licząc dla najwyższej częstotliwości pracy. Odgałęźniki opisane "do 860MHz, do 1000MHz" w wielu przypadkach pracują jeszcze na 1300MHz (choć z gorszymi parametrami) - to pod kątem nasłuchu 800-1300MHz...
    djztaurus
    Level 17  
    Może pytanie z innej beczki...po co Ci 5 skanerów? Chcesz sledzić kilka częstotliwości w jednym momencie? Na tych częstotliwosciach cały czas ktos nadaje?
    jak zaprogramujesz sobie dane częstotliwosci do pamięci radia to nie wystarczy Ci że sobie bedziesz skanował zaprogramowane częstotliwosci?
    Z drugiej strony jeżeli interesuję Cię nasłuch częstotliwości z zakresu 2 m lub 70 cm to mozna kupic tanie radia oferujace odbiór 2 częstotliwosci niezależnie
    Interesant
    Level 34  
    ...
    djztaurus wrote:
    Może pytanie z innej beczki...po co Ci 5 skanerów? Chcesz sledzić kilka częstotliwości w jednym momencie? Na tych częstotliwosciach cały czas ktos nadaje?
    jak zaprogramujesz sobie dane częstotliwosci do pamięci radia to nie wystarczy Ci że sobie bedziesz skanował zaprogramowane częstotliwosci?

naturalny wrote:
    Dopóki sam sobie nasłuchiwałem nie było problemu, ale synkowie w swoich pokojach chcą też mieć. Stąd problem. (...) Potrzebuję trzy. Napisałem na pięć, żeby lepsze wrażenie zrobić ... Z drugiej strony, że problem kilku odbiorników na jedną antenę nie stał się jeszcze na tyle popularny i nie doczekał się jakiegoś rozwiązania systemowego ?
    naturalny
    Level 9  
    Interesant mnie wyręczył, dziękuję. Dorzucam jeszcze poniższy fragment. Niefortunnie zadałem na wstępie pytanie, wydawało mi się, że tak postawiony problem będzie bardziej czytelny. Całe nieporozumienie bierze się chyba stąd, że faktycznie powinienem pisać odbiornik, a nie skaner. Chociaż faktycznie posiadam skaner, ale praktycznie używam go jako odbiornika bez pokrętła strojenia. Zdarzały się sytuacje kiedy jeden z nas używał wszystkich trzech posiadanych odbiorników. Najczęściej, tak było z początku kiedy nie wiedziałem o istnieniu planu częstotliwości dla pasma, wtedy jeden odbiornik poszukiwał na całym zakresie od 144 do 146 MHz, a pozostałe dwa ustawiane były na określoną częstotliwość, w ten sposób, że jednym się nasłuchiwało, a drugim ustawiało kolejną złapaną przez przeszukujący częstotliwość. Teraz już trochę lepiej czuję pasmo i w zasadzie tylko jednego używam. Nawet jeśli pozostałe są do dyspozycji.
    I jeszcze ustalmy proporcje. To jest na razie w całym tego słowa znaczeniu zabawa, która z uwagi na niesłabnący zapał chyba zaowocuje konkretną decyzją zakupową ... Wtedy mody będą miały robotę dopiero. Wiadomo co się zacznie. "Pragnę zakupić odbiornik, ale nie wiem co mam robić, pomóżcie mi co lepsze ..." Wszystko jeszcze przed nami Panie i Panowie.

naturalny wrote:
    Praca na jednym odbiorniku w trybie skanowania nie załatwia sprawy, ponieważ kiedy na jednym z kanałów odbywa się transmisja skaner zatrzymuje się na niej i transmisje w pozostałych czterech kanałach umykają. Więc jedyne wyjście to równoległa praca pięciu odbiorników.