Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Daewoo Kalos (Chevrolet Aveo) rok 2003 1.4 8V świecąca kontrolka check engine

chudini71 03 Dec 2011 22:12 9012 1
Computer Controls
    chudini71
    Level 10  
    Witam wszystkich. Otóż jestem posiadaczem "egzotycznego"Daewoo Kalosa jest to samochód sprowadzony nie oferowany w Polsce. Konstrukcyjnie to bliźniak Chevroleta Aveo (obie marki należą do GM). Otóż od pewnego czasu świeci mi się na desce rozdzielczej kontrolka check engine. Po podłączeniu do komputera pojawił się błąd sygnalizujący awarię sondy lambda. Mechanik posprawdzał obie sondy i są sprawne oraz wykasował wykryty błąd co na niewiele się zdało. Ciekawostką jest to że po zatankowaniu samochodu do pełna po przejechaniu około 20-30 km kontrolka sama gaśnie żeby za parę dni znowu sę zapalić.Dodam że posprawdzałem wszystkie kable i wtyczki. Nie wiem już gdzie szukać, po poszukiwaniach w internecie moim następnym podejrzanym jest zawór EGR ale nie wiem jak się zabrać do jego oczyszczenia lub naprawy. Jeżdżę na dobrym paliwie z dodatkiem środka STP który niby pomaga oczyścić silnik. Nie wiem co robić mo mechanicy wymieniają całą litanie możliwych usterek a ja nie mam czasu ani kasy na ich eksperymenty. Może ktoś miał podobne problemy i może mi jakoś pomóc. Silnik to 1.4 8v E-Tec II montowany również w Oplach. Z góry dzięki za pomoc.
  • Computer Controls
    jurekk55
    Level 36  
    chudini71 wrote:
    Ciekawostką jest to że po zatankowaniu samochodu do pełna po przejechaniu około 20-30 km kontrolka sama gaśnie żeby za parę dni znowu sę zapalić.Dodam że posprawdzałem wszystkie kable i wtyczki. Nie wiem już gdzie szukać, po poszukiwaniach w internecie moim następnym podejrzanym jest zawór EGR ale nie wiem jak się zabrać do jego oczyszczenia lub naprawy.

Internet sposobem na naprawy,bosze..
    Tak sprawdzać części i szukać usterki można rok,szukaj kogoś kto wie jak funkcjonuje multiwtrysk benzyny z dwiema sondami i wie gdzie i jak znaleźć usterkę

KOLEJNY RAZ auta nie naprawia się kasowaniem błędów

chudini71 wrote:
    mechanicy wymieniają całą litanie możliwych usterek a ja nie mam czasu ani kasy na ich eksperymenty.

I liczysz że bez wkładu wiedzy ,pracy i części da się zrobić?

Po 20 latach uczenia się-nadal się uczę...