Witam.
Wiem że na forum było już multum tematów o tym ale tym razem mam inne pytanie.
Otóż ostatnio przeglądając jakieś pdf-y o układach BOSCH MonoMotronic i Monojetronic natrafiłem na takie coś:
Dalej podane są jeszcze kody błyskowe.
Ma to racje bytu czy raczej pic na wodę (moje pytanie jest czysto teoretyczne)
Wiem że na forum było już multum tematów o tym ale tym razem mam inne pytanie.
Otóż ostatnio przeglądając jakieś pdf-y o układach BOSCH MonoMotronic i Monojetronic natrafiłem na takie coś:
Quote:Sygnał autodiagnostyki
Sygnał autodiagnostyki jest to sygnał przerywany (-) zgodny z kodem wprowadzonym do pamięci cen-tralnego urządzenia sterującego w celu włączania lampki kontrolnej na tablicy rozdzielczej. Rozpoznanie tego sygnału umożliwia określenie elementu lub układu uszkodzonego. Sygnał jest wysyłany przez cen-tralne urządzenie sterujące połączone z lampką kontrolną na tablicy rozdzielczej (patrz schematy elek-tryczne połączeń). CZYNNOŚCI KONTROLNE W centralnym urządzeniu sterującym jednopunktowych układów wtryskowych Bosch są wprowadzone procedury autodiagnostyczne, wyświetlane w sposób zakodowany przez lampkę kontrolną (żółta) na tablicy rozdzielczej. Lampka ta zaświeca się w chwili włączenia zapłonu i gaśnie po włączeniu silnika. Jeżeli lampka nie gaśnie po włączeniu silnika lub się świeci podczas pracy silnika można zidentyfikować przyczynę usterki układu na podstawie wyświetlanego kodu. PROCEDURY AUTODIAGNOSTYCZNE
1. Odszukać gniazdo diagnostyczne umieszczone obok centralnego urządzenia sterującego.
2. Za pomocą odpowiedniej końcówki połączyć przewód próbny ze stykiem „2" gniazda.
3. Włączyć zapłon.
4. Połączyć przewód próbny z masą na 3 sekundy.
5. Obserwować uważnie świecenie lampki kontrolnej na tablicy rozdzielczej i zanotować (pierwszy kod: 1-2 początek procedury autodiagnostycznej).
6. Odczekać, aż lampka na tablicy rozdzielczej ponownie się zaświeci.
7. Ponownie połączyć przewód próbny z masą na kolejne 3 sekundy i obserwować ponownie lamp-kę, zanotować wyświetlane kody. (Powtarzać czynności 6 i 7 do chwili, aż przestanie się pojawiać kod 1-1 koniec procedury autodiagnostycznej).
8. Porównać zapisane kody z tabelą w celu zidentyfikowania uszkodzonego elementu lub odpowiadającego mu układu. Wykonać czynności kontrolne opisane uprzednio w celu sprawdzenia elementów i odpowiadających im układów.
9. Usunąć ewentualną usterkę lub wymienić uszkodzony element.
10. Usunąć kod usterki z pamięci centralnego urządzenia sterującego, rozłączając biegun ujemny akumulatora na około 15 minut.
11. Włączyć ponownie silnik i nagrzać, aż do włączenia wentylatora. Sprawdzić, czy lampka kontrolna się zaświeci. Jeżeli tak, powtórzyć czynności autodiagnostyczne.
12. Sprawdzić zachowanie się samochodu w ruchu drogowym przez 15...20 minut na kolejnych biegach, zwłaszcza przy prędkości obrotowej zawartej w przedziale między prędkościami 2000 ob-r/min a 3000 obr/min.
13. Zostawić silnik pracujący na biegu jałowym przez około 1 minutę, następnie wyłączyć.
Dalej podane są jeszcze kody błyskowe.
Ma to racje bytu czy raczej pic na wodę (moje pytanie jest czysto teoretyczne)