Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wifi w TV Panasonic g30. Jaki najtańszy router Wi-Fi proponujecie?

blackadamo 04 Gru 2011 21:00 13444 26
  • #1 04 Gru 2011 21:00
    blackadamo
    Poziom 12  

    Witam!

    Czy do modelu g30e plazma panasonica można podłączyć zamiast modułu WiFi który kosztuje ponad 200zł, router wifi z opcją klient i będzie mi się komunikować z drugim routerem bezprzewodowym.

    I jaki najtańszy router wifi proponujecie. Może być TP-Link TL-WR543G?

    Aktualnie posiadam asus wl500gp v2.

    Pozdrawiam serdecznie!

    0 26
  • Pomocny post
    #2 04 Gru 2011 21:07
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Jeśli router główny masz "N" to lepiej ten drugi był "N", i lepiej żeby to był APek z trybem AP client zamiast routera z trybem WISP

    np tl-wa701nd (1x LAN)

    Jeśli "G" to wa500g (1x LAN) może być.

    0
  • #3 04 Gru 2011 21:09
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    blackadamo napisał:
    I jaki najtańszy router wifi proponujecie. Może być TP-Link TL-WR543G?

    Polecam raczej WA500g, czyli access point-a tak aby wszystkie urządzenia pracowały w jednej sieci. WR543g zablokuje ci dostęp do zasobów na komputerze czy innym urządzeniu w sieci.

    0
  • #4 04 Gru 2011 21:21
    blackadamo
    Poziom 12  

    Chodzi mi o to, żebym mógł w telewizorze przeglądać internet i bez zmiany w konfiguracji łączyć się z innym komputerem w sieci domowej.

    Router Asus wl500gpv2 tryb g.

    Panasonic======kabel=======WA500g""""""""Wifi""""""wl500gpv2"""""""""wifi"""""""""komputer1,2,3

    0
  • #5 04 Gru 2011 21:25
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zgadza się. WA500g skonfigurowany w APclient.

    0
  • #6 04 Gru 2011 21:38
    blackadamo
    Poziom 12  

    I jeszcze zanim kliknę pomógł to każdy router wifi z apclient może być??

    0
  • Pomocny post
    #7 04 Gru 2011 21:44
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie router, tylko access point, routery to w 99% tryb pracy WISP lub AP Client Router, ty potrzebujesz typowego APClienta-a.

    0
  • #8 04 Gru 2011 21:51
    blackadamo
    Poziom 12  

    a jak poznać kupując że to jest access point a nie router z wifi.

    0
  • #9 04 Gru 2011 21:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Trzeba przeczytać specyfikację lub zapytać sprzedawcę o tryby pracy urządzenia.
    1. APclient - tak (TP_link WA500g, Airlive 5460ap, Tp-Link WA801ND, Edimax 7206APG, Tp-Link TL-WA701ND, Edimax EW-7228APn)
    2. APclient Router i WISP - nie

    0
  • #10 04 Gru 2011 22:06
    blackadamo
    Poziom 12  

    Bardzo dziękuję za pomoc i życzę miłej nocy.
    P.S. Czy mogę jeszcze za pomocą tego acces point'a połączyć np. dekoder tv sat chodzi mi o sharing oczywiście opcja jedno gospodarstwo domowe.

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #11 04 Gru 2011 22:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Przez Airlive 5460ap i Edimax EW-7228APn tak bo posiadają więcej niż jeden port lan-owy. Reszta to typowe access point z jednym portem LAN.

    0
  • #12 08 Gru 2011 17:39
    blackadamo
    Poziom 12  

    Witam ponownie.

    Kupiłem sobie tp-link TL-WA500G.

    Biore instrukcje i wybieram kolejno:
    1.Client
    2.Survey
    3.Znajduję identyfikator i klikam Connect
    4.Identyfikator SSID i MAC of AP wskoczył.

    Teraz pytanie czy na moim ruterze z netem mam zmienić tryb z AP only?

    Konfiguracja na Asusie

    Wifi w TV Panasonic g30. Jaki najtańszy router Wi-Fi proponujecie? Wifi w TV Panasonic g30. Jaki najtańszy router Wi-Fi proponujecie? Wifi w TV Panasonic g30. Jaki najtańszy router Wi-Fi proponujecie? Wifi w TV Panasonic g30. Jaki najtańszy router Wi-Fi proponujecie?

    0
  • #13 08 Gru 2011 17:50
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Twój Asus musi działać w trybie AP, wiec jeżeli tak jest to nic nie zmieniaj. Po kliknięciu connect internet powinien pojawić się na gnieździe ethernet-owym WA500g.

    0
  • #14 08 Gru 2011 18:07
    blackadamo
    Poziom 12  

    a w bassic settings:
    network:

    type: static
    ip address:
    subnet mask:
    gateway

    mam coś zmienić?


    Mam ustawić na static czy na dhcp?

    bo router ma adres 10.0.0.1

    w tp link ustawić tryb client enable wds?

    0
  • Pomocny post
    #15 08 Gru 2011 18:11
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zostaw static. Zawsze będziesz wiedział przez jaki adres wejść na access pointa w przyszłości.

    0
  • #16 08 Gru 2011 18:33
    blackadamo
    Poziom 12  

    Brame mam 10.0.0.1 asus

    Tp link static

    ip10.0.0.101

    maska255.255.255.0

    brama10.0.0.1

    będzie okej?

    0
  • #17 08 Gru 2011 20:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pewnie że będzie ok. Access point jest przezroczysty więc adres jest mało ważny w ogólniej konfiguracji. Ważne żeby nie powodował konfliktów w sieci. Zabezpieczenia tam gdzie powinny być czyli Seciurity Settings.

    0
  • Pomocny post
    #18 09 Gru 2011 07:27
    Stanley_P
    Poziom 26  

    Witam

    Widzę, że AP już kupiony, ale ponieważ kiedyś interesowałem się Pansonicami (co prawda zeszłorocznej serii G/V(T)20, ale pod względem wifi/lan chyba to samo jak w 30), podsyłam link z listą kompatybilnych kart wifi, AP, kamer. Może komuś się przyda.

    http://panasonic.jp/support/global/cs/tv/compatibility/usb/option2.html

    Pozdrawiam -

    Stanley

    Dodano po 5 [minuty]:

    [EDIT]

    O, widzę tu jest lista modeli 2011:
    http://panasonic.jp/support/global/cs/tv/compatibility/usb/eu.html

    0
  • #19 09 Gru 2011 10:27
    blackadamo
    Poziom 12  

    Dzięki fajna sprawa.

    Tp-link skonfigurowany. Nie dodawałem dns 10.0.0.1 (adres routera) dlatego był w sieci ale nie było neta na tv.

    I małe pytanie czy kamera logitech C910 będzie działać na g30e??

    0
  • #20 09 Gru 2011 10:50
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    blackadamo napisał:
    I małe pytanie czy kamera logitech C910 będzie działać na g30e??

    Nie, raczej nie będzie. Tylko oryginalna kamera Panasonica przewidziana do tego modelu lub te z listy w linku od Stanleya_P.

    0
  • #21 23 Sty 2012 15:21
    MS1999
    Poziom 9  

    cześć ... od piątku mam G30 podpiętego pod domowe WiFi na linksysie WRT54G ... połączenie TV-internet jest ... ale 1: viera connect czyta mi tylko aplikacje viera market 2-TV w DLNA nie widzi biblioteki WMP na laptopie ... czy to może być wina ustawien routera?

    0
  • #22 23 Sty 2012 16:28
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    Jeśli podpięty jest bezprzewodowo do tego samego routera, co laptop, to może masz na routerze izolację klientów ? A może firewall na laptopie blokje ?

    0
  • #23 23 Sty 2012 19:40
    Volumne
    Poziom 9  

    Polecam każdy rodzaj routera TP link ponieważ mam kilka róznych modeli i wszystkie bez problemu działają

    0
  • #24 24 Sty 2012 11:01
    MS1999
    Poziom 9  

    hej ... z tym moim routerem pewnie wsio jest OK, a połączenie WiFi tez działa nadal OK ... Viera Connect nadal pokazuje mi tylko szare puste kwadraciki, a w DLNA TV widzi nazwe serwera na laptopie, ale nic nie wczytuje/nie pobiera ... z infolinii Panasonica dowiedzialem sie własnie, ze mają aktualnie ‘problemy z połaczeniem z serwerami zewnetrznymi’ ... pracują teraz nad rozwiazaniem tego .... uff - oby szybciutko!

    0
  • #25 24 Sty 2012 11:04
    salmon
    Moderator - Sieci, Internet

    MS1999 napisał:
    problemy z połaczeniem z serwerami zewnetrznymi’

    Czyżby jakieś efekty działania Anonymous-ów :) ? A tak w ogóle, to jaką masz wersję firmware w TV, aktualną ?

    0
  • #26 30 Sty 2012 11:54
    marcindml
    Poziom 12  

    Witam
    Mam TV 50g30e połączony kablem z routerem Tp-LINK TD-W8901G (działa internet oraz DLNA - tylko kilka razy trzeba wychodzic i wchodzic w serwery medialne żeby go wczytało). Chciałbym podłączyć teraz TV bezprzewodowo tylko bez netgeara a za pomocą routera z AP, tak żeby działało wszystko jak do tej pory. Dodatkowo jeśli byla by taka możliwość to żeby z tego routera działał internet w laptopie z wifi. Nowy router łączył by się z moim TP-Linkiem za pomocą wifi. Teraz pytanie jaki to może być router? Każdy który posiada AP czy tylko te modele z listy "STANLEY_P"? Może to być taki model? (http://allegro.pl/router-tenda-w150m-wireless-n-150-ap-client-i2081214889.html)

    Pomoże ktoś?

    0
  • #27 12 Lut 2012 14:44
    MS1999
    Poziom 9  

    cześć ... pytanie mam teraz bardziej techniczne, a dotyczy polaczenia sieciowego miedzy moim routerem /linksys wrt54g/ a adapterem wifi Netgear WNDA3100 /wpiety do TV, uzywam o od poczatku/ ... na www.netgear.com/wifitv jest taki filmik, ktory sugeruje ze router powinien miec guzik/przycisk WPS do dobrego polaczenia z tym adapterem: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9np5xoyMWfM

    mój router tego WPS nie ma, choc przesyla internet /łącze ma 30Mb/ do telewizora OK, lecz aplikacje www w tej viera connect dzialaja nadal baaardzo powoli

    zastanawiam sie teraz: czy to wina braku WPS na moim routerze? a moze ten adapter wymaga tylko i wylacznie WPS? mialbym zatem wymienic router dla lepszego/szybszego polaczenia dla aplikacji czy moze ustawic ten posiadany jakos inaczej /np. DDNS skoro serwer DNS Panasonica to 8.8.8.8/? czy ktos z Was tez ma router bez WPS, taki sam adapter, a viera connect chodzi przy 30Mb /moje łącze/ blyskawicznie?

    dziekuje za kilka słów komentarza

    1
  Szukaj w 5mln produktów