logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzysk danych z dysku Seagate Barracuda 7200.11 z czrnej listy

tomjjj 04 Gru 2011 23:00 3327 7
REKLAMA
  • #1 10219537
    tomjjj
    Poziom 9  
    Witam wszystkich chętnych pomocy i nie tylko.

Przeczytałem masę postów dotyczących czarnej listy dysków Seagate i napotkałem się na wiele różnic w rozwiązaniu problemu. A ponieważ każdy problem jest indywidualny radzili żeby tutaj wystawić post.

Mój dysk:
    Seagate Barracuda 7200.11 500GB
    S/N: 5QM1W6RK
    ST3500320AS
    P/N: 9BX154-304
    Firmware: AD14

Dysk kręci się i czasami słychać jakby czytał.

Windows 7 Ultimate 64bity
    Płyta: Asus TurboV EVO
    Procek: AMD Phenom II 965 4x3,4 GHz
    Ramy: 4x 2GB Corsair DDR3 1600MHz
    Zasilacz: OCZ 600SXS2

Dysk mam od czerwca 2008r i do tej pory nic się nie działo. Nagle po jakimś restarcie systemu dysk nie był widoczny ani w biosie ani w win7. Na dysku były dwie partycje C: systemowa oraz D:
    Po przeczytaniu kilku postów kupiłem terminal i za pomocą programu HyperTerminal i filmiku http://www.youtube.com/watch?v=29FztWJVxbM próbowałem naprawić dysk. Po tym zabiegu dysk jest widoczny w BIOS, ale nadal win7 go nie wykrywa (manager dysków też nie widzi). Czasami po włożeniu dysku do stacji dokującej sATA dysk zostaje wykryty ale posiada partycje RAW.

Bardzo bym prosił o pomoc jak dalej postępować żeby uratować dysk i odzyskać dane. W sumie sam dysk nie jest tak ważny jak dane.
    Nie chce bez konsultacji sam kombinować bo nie wiem co dalej SMART czy może Firmware, a może coś innego.

Proszę o porady co dalej.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 10221231
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Przypuszczalnie uszkodzone głowice a nie uszkodzenie firmware lub i jedno i drugie.

Dysk do wymiany, co do danych może być konieczność wymiany głowic.
    Chyba że przeprowadzenie procedury przywrócenia do życia zostało źle wykonane.
  • REKLAMA
  • #3 10245037
    tomjjj
    Poziom 9  
    Czyli wygląda na to że sam nic nie zrobię?
    Dzięki za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #4 10252981
    Yuiop28
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich chętnych pomocy.

Przeczytałem masę postów dotyczących czarnej listy dysków Seagate i napotkałem się na wiele różnic w rozwiązaniu problemu.
    A ponieważ każdy problem jest indywidualny do rozwiązania, radzili żeby tutaj wystawić post.

mam dysk:
    Seagate Barracuda 7200.11 500GB :cry:

Mam następujący problem ze swoim dyskiem twardym padł mi jak w temacie szukałem na elektrodzie byłem w sklepie komputerowym w systemie go widzi i w menadzeże urządzeń ale nie widzi plików na dysku, z tego co się dowiedziałem to padła mechanika po odkręceniu (płytka z układami scalonymi Była w jednym miejscu przypalona, po wyczyszczeniu i przemyciu przez fachowca - bez zmiam), nie wchodzi w rachubę żadna firma bo to kosztuje majątek :).
    Moje pytanie czy istnieje jakaś siła żebym odzyskał dane z dysku(bezcenne :D ) wiem że jest to wykonalne.
    Czekam na fachową pomoc :)
  • REKLAMA
  • #5 10253004
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Jak widzi go system (screen z zarządzania dyskami podaj)? Jak wygląda SMART (screen z crystal disk info podaj)? Dysk czy dane?
  • #6 10253089
    Yuiop28
    Poziom 11  
    witam ponownie
    mam problem z "Jak wygląda SMART (screen z crystal disk info podaj)? Dysk czy dane?" nie wiem czy to program czy coś innego sorry za głupie pytanie ale jestem w tym zielony?:)
  • #7 10253155
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    To poczytaj - są odpowiednie tematy na elektrodzie. Istotą jest zrozumienie tego co się robi - inaczej dane są zagrożone. Poczytaj na początek o S. M. A. R. T.
  • #8 10254116
    Yuiop28
    Poziom 11  
    Witam
    Przepraszam ale to moje pierwsze kroki z tym i nie chcem popełnić błędu.
    Więc zrobiłem tak jak jest napisane.
    Użyłem programu "hd tune" oto SMART

Odzysk danych z dysku Seagate Barracuda 7200.11 z czrnej listy Odzysk danych z dysku Seagate Barracuda 7200.11 z czrnej listy

i jeszcze z

Odzysk danych z dysku Seagate Barracuda 7200.11 z czrnej listy Odzysk danych z dysku Seagate Barracuda 7200.11 z czrnej listy Odzysk danych z dysku Seagate Barracuda 7200.11 z czrnej listy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Seagate Barracuda 7200.11, który przestał być widoczny w systemie Windows 7 oraz BIOS po restarcie. Dysk kręci się, ale nie wykrywa danych. Po próbie naprawy za pomocą terminala i programu HyperTerminal, dysk stał się widoczny w BIOS, lecz nadal nie jest rozpoznawany przez system operacyjny. Użytkownicy sugerują, że problem może dotyczyć uszkodzonych głowic lub mechaniki dysku, a także wskazują na konieczność zrozumienia procedur odzyskiwania danych, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Pojawiają się pytania o stan SMART dysku oraz o programy do jego analizy, takie jak CrystalDiskInfo i HD Tune.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA