Witam, posiadam w sklepie reklamę podświetlaną 40szt świetlówek 18W podłączonych do klasycznych układów rozruchowych ze statecznikiem. Stateczniki mają cos fi = 0,37. Od początku jej zainstalowania był problem z zasilaniem. Po kilku lub kilkunastu minutach pracy powodowała zadziałanie zabezpieczenia nadprądowego oraz różnicowego. Rozdzieliłem więc układ na dwa obwody m/w symetrycznie. Oba obwody są zabezpieczone osobnymi bezpiecznikami 16A. Na jednym z tych bezpieczników nie ma już innych odbiorników. Oba bezpieczniki są podłączone za trójfazowym zabezpieczeniem różnicowym 63A. Układ skompensowałem kondensatorami 40uF 450v na każdy z obwodów aby poprawić współczynnik mocy. Wszystkie zabiegi jednak nie przyniosły żadnego rezultatu. Reklama po uruchomieniu świeci czasami kilka godzin bez szwanku a innego dnia po 5min powoduje zadziałanie jednego z 16A bezpieczników nadprądowych oraz zabezpieczenia różnicowoprądowego. Praktycznie można stwierdzić, że wszystkie moje zabiegi nie przyniosły żadnego rezultatu. W czym zatem tkwi problem?