Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

www nie dziala mimo podlaczonego kabla

05 Gru 2011 13:51 7920 22
  • Poziom 9  
    Witam,

    mam problem z tym ze laptop mimo ze widzi podlaczony internet (kabel sieciowy), to nie dziala zadna przegladarka.
    wydaje mi sie ze problem moze byc w braku protokolu. Jak go zainstalowac?

    pozdrawiam
    Ewelina

    Dodano po 9 [sekundy]:

    www nie dziala mimo podlaczonego kabla
  • Poziom 17  
    Jak masz zbudowaną sieć domową? Przecież jak masz założony mostek to nie ustawisz w tym miejscu niczego.
  • Poziom 9  
    hmmm nie wiem, jestem za bardzo poczatkujaca, moze nie mam wszystkich sterownikow w takim razie...mam po prostu kabel sieciowy upc ktory nie dziala na jednym laptopie i probuje dojsc dlaczego

    Dodano po 26 [sekundy]:

    dodam ze jest to laptop na ktorym nie dziala ipconfig /all...
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Wejdź w Panel sterowania a następnie w Połączenia sieciowe i usuń Połączenie mostkowe (najedź myszką na Połączenie mostkowe następnie naciśnij prawy przycisk myszki i Usuń). Powinno ruszyć.
  • Poziom 9  
    w polaczeniach sieciowych mam 2 ikony. 1 to polacznie sieci bezprzewodowej (wylaczone) a 2 to Polaczenie lokalne. Jak najezdzam myszka na polaczenie lokalne i wciskam prawy przycisk myszy to opcja usun jest nieaktywna za to jest opcja "polaczenia mostkowe." Jak najezdzam na "polaczenia mostkowe" to pojawia sie "Aby utworzyc mostek sieciowy musisz wybrac co najmniej 2 polaczenia LAN lub szybkiego internetu nie uzywane przez Udostepnianie polaczenia internetowego"
  • Poziom 17  
    Czyli jednak nie masz mostka sieciowego. Dziwne czemu na zrzucie ekranu, który wstawiłaś pisze że ta karta jest częścią mostka sieciowego. Daj zrzut ekranu z Połączeń sieciowych.
  • Poziom 17  
    A jednak jest to mostek. Wejdź w właściwości Połączenie sieci bezprzewodowej a następnie w zakładkę Zaawansowane i odznacz tam ptaszka przy: "Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się po przez połączenie internetowe tego komputera"

    Jak to zrobisz i nie ruszy to usuń w menadżerze urządzeń kartę sieciową, odinstaluj. Potem zresetuj komputer. Po restarcie karta się zainstaluje i połączenia mostkowego nie powinno być.
  • Pomocny post
    Poziom 30  
    Zaznacz te dwa połączenia i PPM usuń mostek.
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    Wiem bo nie połączysz się jeśli jest połączenie mostkowe. A masz też włączone udostępnienie na karcie sieci bezprzewodowej co automatycznie ustawia inny adres IP na połączeniu karty sieciowej LAN. Musisz zrobić to co napisałem post wyżej.
  • Poziom 9  
    Cos sie ruszylo. Obecnie "potrzebny jest plik ar5211.sys z Atheros Driver Disk 1"-szukam go na necie...

    Dodano po 11 [minuty]:

    ok, mostkow nie ma a jest siec lan, ptaszek odznaczony a net dalej nie dziala....

    Dodano po 1 [minuty]:

    zresetuje kompa..

    Dodano po 11 [minuty]:

    niestey dalej przegladarka nie reaguje na podlaczony internet

    Dodano po 10 [minuty]:

    www nie dziala mimo podlaczonego kabla
  • Poziom 9  
    tak dzieki, juz ten plik znalazlam. Niestety problem pierwotny (brak polaczenia z www mimo polaczonego kabla) pozostal
  • Poziom 43  
    Przepraszam ale nie zuwarzyłem, przeinstaluj sterowniki do sieciówki jeszcze raz. Po co więc ściagasz pliki do Atherosa?
  • Poziom 9  
    jakos tak zakladam ze moja karta sieciowa bezprzewodowa do odbioru internetu z kabla nie jest tu bardzo potrzebna...?

    Dodano po 10 [minuty]:

    Mam kabel, ktory chce aby dzialal na obu komputerach, nie mam funkcji bezprzewodowej
  • Poziom 43  
    A czy karta sieciowa wogóle reaguje? Diodki sygnalizacyjne zapalają się?
  • Poziom 9  
    laptop jest na tyle stary ze nie ma taki diod, ale pojawia sie na dole na pasku informacja jak kabel jest podlaczony, wiec znaczy ze reaguje
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Karta reaguje na kabelek. Preinstaluj jeszcze raz sterowniki do tej karty.
  • Poziom 9  
    to co znalazlam na necie jako sterownik dla via rhine II fast ethernet nie pomoglo :/
  • Pomocny post
    Poziom 17  
    ipconfig/all dalej wyświetla to samo co wcześniej??
    A gdyby wpisać ręcznie adres IP,maskę i bramę oraz DNS-y.
  • Poziom 9  
    ipconfig/all pokazuje to mniej wiecej co wczesniej a dokladnie to dodatkowo wpisalam recznie maska - 255.255.255.252 a brama domyslna to 77.114.45.218

    Dodano po 1 [minuty]:

    to co wczesniej czyli w poscie 05 Dec 2011 15:48

    Dodano po 11 [minuty]:

    moze powinnam ustawic w zaawansowanych jakos metryke automatyczna?
  • Poziom 9  
    www nie dziala mimo podlaczonego kabla

    Dodano po 3 [minuty]:

    Oto nowa sytuacja: wlaczylam jeszcze raz kompa, mial wpisane reczni ip itp, nie dzialalo, wymazalam na probe i dalam na automatyczne, odlaczylam i podlaczylam modem i zaczelo dzialac ALE niepokoi mnie wzmianka ipconfig/all: dzierzawa uzyskasa i dzierzawa wygasa, co to wlasciwie znaczy? dodam ze jest to trzeci komp na ktorym to wyprobowalam. Jak w ten sam sposob postapilam na laptopie (tam gdzie bym chciala najbardziej zeby dzialal) to pojwila sie tez informacja o dzierzawie ale ze ona wygasa w ciagu godziny. Czyli o co chodzi?