Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka BOSCH SGV59A03/18 LOGIXX automatic nie kończy zmywania

boscha 05 Dec 2011 19:25 20072 4
    boscha
    Level 2  
    Zmywarka zaczyna pracę, pobiera kostkę (choć nie zawsze ją rozpuszcza) ale zacina się w pewnym momencie:
    1. zegar idzie i zmywarka pracuje ale nie przechodzi do kolejnego etapu,
    2. Nie kończy pracy - na wyświetlaczu jest ciągle 1 min i zmywarka pracuje,
    3. Zatrzymuje się chyba w fazie nabłyszczania bo po wysuszeniu naczynia / szkło mają mętne zacieki,
    4. Po ręcznym wypłukaniu naczyń, w zlewie została mętna i jakby tłusta woda.
    Działa tylko program zraszania - idzie od początku do końca, do sygnału, ale opłukuje naczyna brudną wodą.
    Czy jest możliwe, że odpływ wody jest zablokowany? Filtr na sływie jest czysty. Zmywarka była też wymyta specjalnym płynem do mycia zmywarek.
    TomekCarlos
    Level 26  
    A wodę wypuszcza czy po zakończeniu zostaje?
    boscha
    Level 2  
    Wody nie ma na spodzie.
    jakub_wr
    Level 9  
    Witam chciałbym podłączyć się pod temat z własnym problemem. Objaw identyczny - wyświetlacz pokazuje 1 min i tak stoi w nieskończoność.
    Zmywarka bosch SD13GT1B.
    Przeszukując tematy forum zabrałem się za oglądanie płaszcza. Wygląda na czysty ale i tak go przepłukałem . Brudny jest tylko taki "ślepy zaułek" - nie wiem czy on może mieć znaczenie. Oznaczony na zdjęciu :
    zmywarka BOSCH SGV59A03/18 LOGIXX automatic nie kończy zmywania
    Woda płynie dużym strumieniem przez każdy kanał.
    Czytając dalej wielu sugeruje czyszczenie hydrostatu - mój wygląda bardzo dobrze - obserwowałem jego pracę podczas zmywania - woda płynie przez niego bez najmniejszych zastrzeżeń. Cała woda zebrana w płaszczu spływa przez niego do komory dużym strumieniem. Czerwony pływak ładnie się porusza.
    Zajrzałem do środka zmywarki poodkręcałem wszystkie płytki wyczyściłem odpływ - choć tez nie był zapchany.
    Podejrzewam że zmywarka nie płucze ... możliwe że nie oddaje całej wody z komory. Kilka razy po otworzeniu drzwiczek zauważyłem dużą ilość piany na dnie. Naczynia są umyte ale źle opłukane.
    Po zakończeniu cyklu w płaszczu nadaj jest woda - płaszcz jest pełny.
    Wyświetlanie 1 min nie blokuje sie na ostatniej minucie ... zauważyłem że 1 min przeskakuje z 10-15 min jakie zostały do końca. Kiedy wyłączę zmywarkę na tej 1 min i włączę od nowa zegar idzie dalej i zmywanie kończy - ale źle wypłukane.

Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.

Pod tym likiem zamieszczam kilka fotografii może coś z nich wypatrzycie co jest niepokojące.
    http://www.fmix.pl/my_slideshow/18576/86247/zmywarka.html

Pozdrawiam
    Jakub
    vwcabrio87
    Level 10  
    Witam
    Mialem takie objawy wlasnie to miejsce ktore jest na twojej fotce jest tam plywak ktory reguluje napelnianie trzeba rozpusic ten tluszcz kretem w zelu itp patrz opis nizej

przede wszystkim sprawdz waz ktory pobiera wode z sieci (zaworek jesli ma filter )
    na naktertce weza sa 2 siteczka warto sprawdzic czy sie nie przytkaly bo woda u nas niestety jest przemyslowa a nie spozywcza .
    Dorob sobie cos na ksztalt zamka drzwi , wtedy wkladasz taka blokade w zamek drzwiowy i mozesz ja uruchomic przy otwartych drzwiach jesli nalejesz np garnkiem wody ok 3l -4l i zmywarka ruszy i bedzie krecic dolnym i gornym smiglem
    to zrob to co ponizej (oczywiscie na odlaczonym zasilaniu)

Jak to jest ok to nalezy odkrecic 2 srubki torx po lewej stronie pod uszczelka drzwi
    i wtedy wyjmujesz caly lewy panel boczny , pod panelem jest plaszcz wodny czyli plastkowy cienki zbiornik nalezy sprawdzic wzrokowo czy nie ma miejsc o podejrzanym wygladzie czyli osadu z tluszczu lub tabletek itp
    Jesli plaszcz ma zatkane kanaliki to trzeba go zdemontowac - zdejmujesz prawy i lewy naroznik gorny - takie z przejrzystego plastku (lewy jest przykrecony sruba torx) nastepnie odkrecasz dwie metalowe poprzeczki pryesuwasz je w lewo i wyjmujesz nastepnie odpinasz rurki zasilajace od dolu 2 z lewej pociagasz w dol sa tylko na oringi , cienka szara ma cybant caly plaszcz podnosisz delkatnie do gory,

zalewasz te miejsca brudne np kretem w zelu i zostawiasz na noc , nastepnego dnia pluczesz cienkim wezem z ciepla woda i znow kret i plukanie i tak az do skutku czyli ma byc czysciutko.
    Ponizej plaszcza jest taki rozowy plastikowy element ktory tez wyjmujesz i spryskujesz od srodka np cilit bang potrzasasz i pluczesz

mi udalo sie naprawic , teraz pobiera wode jak nalezy i myje tez ok.
    Zbiornik soli mozna wyjac odkrecajac od srodka korek podnim jest platikowa duza naktertka . najlepiej rozebrac lewy i prawy bok , (wode ze zbiornika soli nalezy wyssac duza strzykawka ) obrucilem zmywarke do gory dnem . po pobokach od strony frontu byly takie 2 zlote torxy , wyjmujesz panel plastikowy przedni (ten z nozkami ) pod nim jest blacha metalowa przykrecona 2 torxami srebnymi , podnia jest wyglusyenie z flizeliny , od tylu sa tez 2 zlote torxy i teraz mozna podniesc caly plastikowy przod lekko do gry nalezy poodpinac kabelki ze zbiornika soli 2 szt
    i unoszac spod jeszcze troche do gory mozna bokiem wyjac caly zbiornik soli .
    Wyczyscilem wszystkie rurki harmonijkowe pod zmywarka (byly troche przytkane szlamem) , zbiornik wyplukalem goraca woda i osbstukalem brazowa czesc (wymiennik jonowy) plastikowym mloteczkiem .
    Jak poskladalem to pobiera wode do pelnego plaszcza a przed czyszeniem pobierala tylko 5 cm od dolu.

Mialem mocno zabrudzony plaszcz wodny w lewym gornym rogu , po wyczyszczeniu okazalo sie ze jestam taki czarny walec(plywak) ktory steruje chyba cisnieniem wody w plaszczu jak jest zatkany to wylacznik w hydrostacie odcina zawczesnie wode a to powoduje ze pompa nie daje pelnego cisnienia na obrotowe ramiona , wtedy gorne sie wogole nie obraca i naczynia sa niedomyte a szklo ma bialy nalot bo jest zle splukane .
    Pozdrawiam
    Marek