Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Centrala SATEL VERSA - awaria plyty

jkm73 06 Dec 2011 16:52 3427 4
Optex
    jkm73
    Level 21  
    Witam,moze opisze pokrotce sytuacje. Centrala jak w temacie wisiala ok pol roku i wszystko bylo ok . 3 dni temu dostalem telefon od wlasciciela ze swieci sie awaria, poinstruowany przez tel odczytal awarie akumulatora,brak zegara ,co wiecej nie wiem bo odlozylismy temat. Na drugi dzien nie bylo w sieci napiecia ok 6 godz. Dzis podjechalem na obiekt,na lcd swieci sie awaria i napis ustaw zegar,system nie reaguje na zadne kody ,ani wlasciciela ani kod serwisowy. Po otwarciu obudowy wlacza sie alarm sabotazowy,ktorego nie mozna skasowac, akumulator ma niby 13,3 v ale po zabraniu 230ac system od razu pada(czyli aku detka). Wlasciciel poinformowal mnie ,ze wczesniej gdy wylaczal prad to od razu gasly klawiatury,ustawial potem zegar i dalej to dzialalo(nie informowal mnie) Wyglada na to ze po awarii akumulatora centrala dostala przy zalaczaniu zbyt duzy prad i to ją uszkodzilo,dziwi tylko brak zabezpieczen przed takim faktem. Ktos mial moze podobny przypadek?
  • Optex
  • Helpful post
    eworks
    Level 19  
    Wymień akku, zrób reset do zera, załaduj soft potestuj. Może akku od początku było wadliwe i brało za duży prąd, wepnij w szereg miernik sprawdź pobierany prąd, zrób identyfikacje ekspanderów i klawiatur. U mnie versy działają ok, głównie z abaxem, ale ok.

Pozdrawiam
    Krzysiek
  • Optex
    jkm73
    Level 21  
    Tez mi sie wydaje ze aku musialo byc od poczatku wadliwe i to raczej bedzie glowna przyczyna ale ten zwis centrali dzis mnie troche zaskoczyl. Pod koniec tygodnia powalcze i dam znac,dzieki za podpowiedz,pozdrawiam Marek
  • Helpful post
    humek
    Level 32  
    Odłącz aku ,odłącz sieć 230V i po ponownym włączeniu sieci(230V) -po minucie ,dwóch zobacz czy system dalej "wisi" jeśli nie to posprawdzaj wszystko ,przeskanuj od nowa moduły (ich adresy0 itd.Jeśli nie działa nic zrestartuj z kołków i zapisz "od nowa" ustawienia.Sprawdź na nowym aku jak radził kolega powyzej prad ładowania i napiecie na zaciskach naładowanego akumulatora.Prawdopodobnie akumulator jest zwarty wewnętrznie (ma niską rezystancje) i tak mocno obciążył zasilacz że system padł.Staraj się stosować dobrych marek akumulatory ,kiedyś spotkałem kilka ZEUS-ów padały po pół roku.Czasem "przyoszczędzenie " jest tylko pozorne a potem dużo kłopotów. System pewno wczesniej sygnalizował usterke ale klient to pomijał mryga -nie mryga aha SAMO SIĘ NAPRAWIŁO jest ok i tyle a to nie prawda ,akumulator rzadko pada od razu raczej się to dzieje stopniowo ,wolno i usterka już wtedy na poczatku wyskakuje.Dużo dziwnych zachowań klientów widziałem od prób odwrócenia aku "do góry nogami" ,stawiania na jakiś czas na kaloryferze ,ładowania dużym pradem z prostownika samochodowego od aut cięzarowych by wymóc "udarem prądowym wytracenie się zasiarczenia" jak stwierdził "specjalista od wszystkiego klient taksówkarz" itd.Nie zapominaj ze na wódkę ludzie ZAWSZE maja fundusze a na alarm który pilnuje ich dobytku NIE.
    jkm73
    Level 21  
    Przyczyną był uszkodzony akumulator, po wymianie na nowy,resecie i ponownym programowaniu spokój.