Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saeco Talea Ring Plus - z dyszy pary cieknie woda

cineusz 06 Dec 2011 20:18 7613 3
    cineusz
    Level 2  
    Witam,
    podczas parzenia kawy z dyszy pary cieknie woda. Poza tym w pojemniku na fusy znajduje się często sporo wody. Zmielona kawa jest słabo sprasowana i bardzo mokra.
    Proszę o wskazówki co trzeba zrobić aby rozwiązać powyższe problemy. Ewentualnie jakie części trzeba wymienić

Z góry dziękuję za podpowiedź
    Marcin
    Willy Coyote
    Level 13  
    chętnie się dowiem gdzie leży przyczyna takiego stanu gdyż posiadam identyczne objawy.
    Prawdopodobnie do wymiany jest zawór pary (z ponoć plastikowego na najnowszy z tajemniczą niebieska kropką metalowy).
    Inną istotną sprawą jest stan uszczelek, tej dużej w zaparzaczu (dostaje luzów) oraz takich mniejszych widocznych po wyjęciu pojemnika na fusy na elemencie dyszy zaparzacza.

Szukam sklepu dostępnego dla szarego obywatela, inną formą jest serwis aukcyjny.

Mnie też kapie z dyszy i pojawia się woda pod blokiem zaparzającym.
    Rozwiązałem to chwilowo (znów mam ten problem) poprzez delikatne przekręcenie gałki regulującej parę a z wodą pod zaparzaczem - po prostu wymieniłem uszczelki miejscami a wręcz znalazłem podobną w domu -chwilowo pomogło.
    Ekspert_PhilipsSaeco
    Level 10  
    Witaj Marcinie,

Nie wiem od jak dawna masz ekspres, ale objawy, które opisujesz wskazują na zakamienienie. Czy regularnie stosowałeś odkamieniacz (raz na trzy miesiące)? Jeśli nie, może to być przyczyną nieprawidłowego działania dyszy. W takiej sytuacji proponuję Ci odwiedzić punkt serwisowy, gdyż samodzielna interwencja może uszkodzić delikatne elementy wewnątrz ekspresu.

Gdybyś chciał zapytać mnie o coś jeszcze w kwestii działania ekspresu – zapraszam do bezpośredniego kontaktu. Napisz na adres ekspertsaeco(malpa)philips.com.
    radeks1968
    Level 12  
    Ciekawi mnie ten problem. Wymieniłem uszczelki zaworu na nowe i nic.Czy wymiana króćca wylotowego na dysze może pomóc ? Na pewno problemem kapania jest zawór , który przepuszcza.Druga sprawa jest elekrozawór , który się za-kamienia ale nie wiem co jest objawem. Mokre brykiety to zmora na pewno przyczyna jest młynek, który sypie za mało kawy .Sprawdzić można to zasypując kawę zmieloną. Najlepsze brykiety robi Delonghi.
    Co macie za pomysły na ten zawór bo uszczelki od doktorka nie pomogły .