Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop przyniesiony z niskiej temperatury przestał działać

07 Gru 2011 16:22 1241 8
  • Poziom 26  
    Proszę o obiektywną opinię ustarki.Laptop HP dv6500 turion został wysłany paczką około tygonia temu kiedy w nocy temperatury były w granicach -3 a w dzień okolo 3 do 7. Zaraz z marszu jak tylko listonosz przyniósł paczkę laptop został wypakowany i włączony i zamontowana bateria. Dla czego nie działa skoro przed wysyłką działał? Proszę o odpowiedź i niech to będzie przestrogą dla przyszłych nie cierpliwych.
  • Spec od komputerów
    To może wcale nie temperatura a sposób obchodzenia się z przesyłkami przez pocztę ? Laptop był odpowiednio zabezpieczony ?
  • Poziom 21  
    Sprzęt elektroniczny po przywiezieniu powinien odstać chwilę w temperaturze pokojowej, laptop jest nowy czy używany, zasilacz jest sprawny?

    Pozdrawiam
  • Poziom 18  
    Najprawdopodobniej skropliła się para wodna na podzespołach lapka i zrobiło się jakieś zwarcie. JAk po długim okresie (co najmniej ze 2 dni) pozostawienia w ciepłym pomieszczeniu dalej nie daje sie uruchomić to trzeba oddać do serwisu chyba że sam znasz się na rozkręcaniu lapka i pomierzeniu napięć.
  • Poziom 26  
    Laptop działa na baterii, ale jej nie ładuje i nie działa na zasilaczu.
  • Poziom 9  
    Witam

    A zasilacz daje napięcie?
  • Poziom 26  
    Ładowarka sprawna, a co w związku z tym kolego kpietruszkiewicz będzie?
  • Poziom 21  
    A jaką masz gwarancję że ten laptop był przed wysyłką był sprawny?
  • Poziom 26  
    Ponieważ sam go wysłałem, i przed tym zainstalowałem system i sterowniki.

    Ps. Brak napięcia już za pierwszym kluczem. Z baterii jak mówiłem wcześniej działa. Po zmostkowaniu klucza przetwornice wstają, pojawia się 3.3V na power, napięcie na na kwarcach obok MCP i ENE po 1.5V czyli tak jak ma być, ale nadal się nie załącza. Sprawdziłem diody obok wtyki zasilanie które to się w takich przypadkach palą, ale są ok. Podstawiłem max8742E (przetwornica ładowania), również bez rezultatu.