Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dekoder UHD i monitor. Przejściówka HDMI-DVI. Monitor nie wykrywa sygnału.

iksigrek 07 Dec 2011 16:53 6065 6
    iksigrek
    Level 14  
    Zakupiłem niedawno przejściówkę HDMI - DVI na allegro, ponieważ chciałem połączyć dekoderek UHD 86 z TP z monitorem SyncMaster 730BF. Sygnał z dekodera idzie cyfrowy, więc chodź widziałem przejścia z HDMI na D-SUB, bez odpowiedniego sprzętu dodatkowego - nici z zabawy. Tak więc przejściówka cyfrowa na DVI. Problem w tym, że monitor nie wykrywa sygnału z dekodera mimo zastosowania przejściówki... co się dzieje ? Chodzi o konwersję sygnału, która mimo wszystko jest wymagana ? Co poradzić, by zrobić z tego monitorka TV przez dekoder NEO ?

http://www.ontech.pl/pol_m_Komputery_Kable-Pr...ry-Kontrolery_Monitorowe-TV_HDMI-DVI-486.html
    Z tego linka pewnie będzie taka sama sytuacja, ale może dostanę jakiś konwerter sygnału niedrogi gdziekolwiek, tak jak można kupić hdmi-vga (z tym, że za ok 150 - 200 pln, a to już znacznie bliżej zakupu małego TV, a nie samej przejściówki, którą można dostać za ok 5pln)... ?

Tu na forum znalazłem kilka wątków w tym temacie, jednak były to dość stare posty, częściowo bez odpowiedzi. Być może jako, że minął już rok czy dwa od tamtych zapytań, pojawiło się coś na rynku, co w niedrogi sposób pozwoli zrobić TV z rzeczonego monitora LCD ? Np. w jednym z wątków, okazało się, że inny dekoder ma tzw. "tryb DVI" uruchamiany przez dłuższe przytrzymanie resetu. Ponoć działa... pytanie co w UHD 86 ?
    iksigrek
    Level 14  
    To może inaczej - pytanie czy taka przejściówka [...]
    scart - w dekoder, vga do monitora - zadziała ? A jeśli tak, to to trochę dziwnie wygląda, bo gdzie podziewa się dźwięk ? Żadnego wyjścia na chinch, jak np. w przypadku kabla do XBoxa...

Link do aukcji usunąłem.
    3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    GM
    Rafal329
    Level 10  
    Podpinam się pod temat. Mam liveboxa 2.0 i dekoder UHD 86. Chce oglądać TV z dekodera na komputerze, realne? pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    Rafal329
    Level 10  
    ok, spróbuje bardziej opisowo, choć wydawało mi się, ze wiadomo o co mi chodzi.
    Mam w tp pakiet neostrada + TV. Do telewizora mam już podpięty inny dekoder polsatu i pomyślałem, czy nie dało by się podpiąć tego dekodera tp jakoś do komputera. Na nim są wyjścia HDMI i SCART, ale niestety nie posiadam takowych(HDMI) ani na grafice, ani na monitorze. Zastanawiałem się czy zakup karty graficznej z HDMI byłby rozwiązaniem, albo jakiejś przejściówki do monitora? z HDMI->DVI. Tylko wtedy monitor z kartą graficzną byłby połączony za pomocą Dsub, a z dekoderem za pomocą DVI, jak wtedy użytkować komputer? Po wyłączeniu dekodera wyświetli mi się sygnał z komputera? Nie wiem czy w ogóle dobrze kombinuje. :|
    Anonymous
    Anonymous