Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Saunier Duval Isomax Condens f35 dziwna praca

w.bartosz 07 Dec 2011 17:20 2661 5
    w.bartosz
    Level 2  
    Witam,

mam pytanie do użytkowników ww pieca. Czy to jest normalne że np. temp na pilocie ustawiona jest 20 stopni. Temperatura spada do 19,9 i piec się włącza i grzeje maksymalnie, dopóki na pilocie nie pojawi sie 20,5 stopnia i wtedy się wyłącza. Przez jakieś 1,5-2 godziny nie pracuje w ogóle i jak znów temperatura spadnie do 19,9 to się znowu powtarza to samo. Problem w tym że po takim czasie kaloryfery i rurki już są dawno zimne, więc zaczyna grzać od zera.
    Nie powinno być raczej tak że powinien on się włączać dużo częściej ale na krócej ale dzięki temu kaloryfery utrzymywałyby jakąś temperaturę?

Trochę pogmatwałem ale może ktoś zrozumie,

pozdrawiam
    Wojtek
    klamot1
    Level 13  
    Witam Mój sterownik jak wykryje 0.5 stopnia różnicy na sterowniku to się włącza piec,i grzeje 0.5 stopnia więcej, ja mam duval f21 turbo,
    igrzelczyk
    Level 21  
    Gdybys mial modol automatyki pogodowej(bardziej zalecane przy kondensie) tak by bylo niestety pewnie ze wzgledu na wysokie koszta ktos przyoszczedzil i masz tylko termostat pokojowy co powoduje wlasnie taka prace ,troszke mniej oszczedna w porownaniu z pogodowka,ze wzgledu na slabe wykorzystanie punktu pracy kondensa
    pozdrawiam
    mariusz
    w.bartosz
    Level 2  
    Jest taka sonda zawieszona na zewnątrz budynku, na pilocie można zobaczyć jaka jest temperatura na zewnątrz, ale pewnie mówisz o czymś inym.
    w.bartosz
    Level 2  
    A może ktoś wie czy da się ustawić na tym piecu żeby dogrzewał do zadanej temperatury a nie jak mam teraz że piec kończy pracę po osiągnięciu temp 0,5 stopnia wyższej od zadanej.
    pozdrawiam
    Wojtek
    w.bartosz
    Level 2  
    Witam,
    napiszę tylko że całkowite wyłączenie pogodówki diametralnie zmienilo sytuacje. Teraz piec nagrzewa faktycznie do temp nastawionej max +0,2 stopnia
    Pozdrawiam