Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elmes CB32 + sygnalizator przewodowy TSZ-4

07 Gru 2011 21:16 2962 5
  • Poziom 10  
    Witam!
    Mam problem z podłączeniem centralki CB32 z sygnalizatorem przewodowym TSZ-4 Telmora. Niby robię zgodnie z instrukcją producenta ale jednak coś jest nie tak. W centralce mam wyjścia:
    TAMP
    GND
    EXT
    OUT1
    OUT2
    OUT3
    W sygnalizatorze:
    TAMP
    TAMP
    STO
    COM
    STA
    Łącze to tak licząc od strony centralki:
    GND-TAMP
    TAMP-REZYSTOR1kOhm-TAMP
    OUT1-STO
    GND-COM
    OUT2-STA
    Teoretycznie jest chyba ok. Ale nie mogę wprowadzić linii z syganlizatorem do centrali stymuluję styk antysabotazowy w czasie detekcji ale i tak nie wykrywa(sygnalizatora). Linia na której próbuje ustawić sygnalizator mam odblokowaną. Wyjścia OUT1 i OUT2 - ustawione jako "alarmowe". Gdy próbuje uzbroić centralkę w takim podłączeniu wyskakuje hasło "Linia naruszona". Przewody nie są poprzerywane bo gdy podawałem osobne napięcie +12 na STO i STA to sygnalizator świecił i wył. Trzeci dzień z tym walczę. Co robię nie tak?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 13  
    A tamper w sygnalizatorze masz NO czy NC ?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 20  
    Tampery raczej są tylko NC, jak wszystko jest w porządku to obwód jest zamknięty.
    Co do podłączenia sygnalizacji, nie znam centrali ale wygląda na to, że wyjścia są na zasadzie OC, czyli STO i STA sygnalizatora podłączasz do +12V a COM sygnalizatora do OUT1, na tym wyjściu pojawia się masa, tak przynajmniej narysowali w instrukcji.
  • Poziom 10  
    Elmes CB32 + sygnalizator przewodowy TSZ-4 Elmes CB32 + sygnalizator przewodowy TSZ-4

    W taki sposób jak na załaczonych schematach z instrukcji starałem się łączyć. Out1 i OUT2 łaczyłem z STO/STA tam zdaje się że powinno byc napięcie 12V...]Link[/url]
    Edit:
    Dzisiaj sprawdziłem, pomiędzy zaciskami +12V a odpowiednio OUT1 i OUT2 mam napięcie 12V. Gdy podaję napięcie +12V na same zaciski OUT1 i OUT2 sygnalizator świeci i wyje...Czyli barkuje automatycznego przełaczania przez centralę +12V na zaciski OUT1 i OUT2. Może coś w ustawieniach centrali pogrzebać?
  • Poziom 41  
    Przecież na schemacie połączeń tego Elmesa jak byk masz narysowany sposób, w jaki steruje on sygnalizatorem (oraz innymi urządzeniami). Obwód zostaje zamknięty w chwili PODANIA MASY na wyjścia OUTx - widać, że napięcie +12v podane jest do sygnalizatora na stałe. Stąd wniosek, że bezpośrednie sterowanie Telmora nie jest możliwe - trzeba stosować przekaźnik. A jak go podłączyć, to już było wielokrotnie tu, na forum opisywane.
    remo_78 napisał:
    Może coś w ustawieniach centrali pogrzebać?
    w nosie sobie pogrzeb... :-|

    I żebyś nie spalił sobie wyjść, kiedy podajesz na nie z zewnątrz jakieś napięcia.
  • Poziom 10  
    No to otworzyły mi sie oczy. jutro ciąg dalszy batalii ale chyba kapnałem o co w tym lata: +12V na STO/STA a OUT1 na COM sygnalizatora. Mam nadzieję że nie wybuchnie :)
    EDIT:
    Działa! Podłaczyłem tak jak koledzy pisali powyżej. Miałem też w centrali namieszane bo próbowałem wcześniej zaprogramować centralkę na sygnalizator tak jakby był bezprzewodowy stąd ciągłe hasła: "naruszona linia" podczas próby uzbrajania. Co do obwodu tamper zamieniłem przewody w kolejności to co myślałem że jest wyjściem było wejściem. Dzieki za pomoc, bez niej brodziłbym jeszcze długo...