Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot Partner 2005r 1.9d brak zasilania na liczniku

stawarzallegro 07 Gru 2011 22:07 4328 11
  • #1 07 Gru 2011 22:07
    stawarzallegro
    Poziom 12  

    Witam mam takiego peugeotcika i na desce zero reakcji po przekręceniu kluczyków, nie działają również szyby,auto pali reszta w porządku, podczas jazdy na ostrych zakrętach czasami licznik mignie i do tego pstryknie jakiś przekaźnik. Interesuje mnie na którym kablu(numer, kolor) we wtyczce do licznika ( jedna biała wtyczka) jest zasilanie, ponieważ chce wyeliminować winę samego licznika. Po podłączeniu do planety z bsi: błąd brak komunikacji ze wskaźnikami, brak komunikacji z Van coś tam (nie wiem o co chodzi), z licznikiem nie można się połączyć. A może ktoś miał taki przypadek

    0 11
  • Relpol
  • #2 08 Gru 2011 18:31
    decybel91
    Poziom 39  

    Nie udana próba przekręcenia budzika? Szukaj bubla w BSI.

    1
  • #3 08 Gru 2011 20:52
    msepl
    Poziom 25  

    Miałem kiedyś podobny przypadek.
    Zimne luty w liczniku.

    pozdrawiam

    0
  • Relpol
  • #5 10 Gru 2011 19:57
    stawarzallegro
    Poziom 12  

    Licznik okej testowany na 206, bsi też podmieniłem i nic, jakoś po przekręceniu na zapłon nie słyszę pyknięcia drugiego przekaźnika w 206 słychać, zasilania po kluczyku sprawdzone i są

    Dodano po 1 [minuty]:

    odnośnie błędu VAN to znikł, byłbym wdzięczny za jakiś schemat bsi-licznik i podpowiedź od czego to jest sterowane bo podmienione bsi dalej ciemno na liczniku

    0
  • #6 10 Gru 2011 23:06
    kybernetes
    Poziom 39  

    Tablica zasilana jest +VAN na 1 pinie i masą na pinie 3. To co opisujesz wygląda na jakiś problem w zasilaniu, bo w przypadku odcięcia sieci tablica powinna się zaświecić. Masz tu schemat (+VAN to przewód oznaczony XE, tablica to 0004, ekran to 7215, radio 8410 a zmieniarka 8415, możesz nie mieć pełnej opcji):

    0
    Załączniki:
  • #7 11 Gru 2011 14:50
    stawarzallegro
    Poziom 12  

    Czy ten +Van to zwykłe +12V? z której kostki na bsi to wychodzi, jeśli kabel do licznika będzie miał ciągłość to czym jest sterowany ten przekaźnik na tym schemacie

    0
  • #8 11 Gru 2011 15:37
    kybernetes
    Poziom 39  

    +VAN to zasilanie modułów sieciowych, nieginące od razu po wyłączeniu stacyjki ale ze zwłoką pozwalającą na zapamiętanie danych przez te moduły (do 2 min). Załącza się ono po wzbudzeniu sieci (np. przez otwarcie drzwi).

    Kolory:
    MR - brązowy
    NR - czarny
    VE - zielony
    VI - fioletowy
    BE - niebieski
    BA - biały
    JV - żółty

    Oznaczenia przy kostkach - np. 16V pokazują liczbę styków w kostce.

    Przekaźnik zasilania +VAN sterowany jest przez procesor w BSI.

    0
  • #9 12 Gru 2011 19:48
    stawarzallegro
    Poziom 12  

    Zasilanie autko owe posiada po sprawdzeniu, tylko jest spadek na masie, po podłączeniu na pin 3 masy zegary śmigają, mam jeszcze jedno pytanie gdzież ta masa leci MC42 bo nie chce tego naprawić przez obejście tylko tak jak w oryginale.
    Jestem Ci wdzięczny kybernetes bo bardzo mi pomogłeś :-)[/img]

    0
  • #10 12 Gru 2011 20:14
    kybernetes
    Poziom 39  

    Masa MC42 jest na konsoli obok dźwigni zmiany biegów po prawej stronie. Po lewej jest masa od radia, MC40. Spoko, że pomogłem.

    0
  • #11 20 Gru 2011 20:50
    cooleros
    Poziom 10  

    Podepnę się pod temat bo mam podobny problem tylko że z Berlingo II 2003r 1,9D mianowicie po włożeniu kluczyka i przekręceniu nic się nie zapala auto odpala po kilku chwilach zapalają się zegary i wszystko jest ok, innym razem jest normalnie zegary działają od razu po włożeniu kluczyka czasem podczas jazdy gasną i po chwili się zapalają. Czy to brak masy? zimne luty? czy BSI? może ktoś miał podobny problem

    2
  • #12 07 Cze 2012 21:44
    stawarzallegro
    Poziom 12  

    Brak masy, przewód uleciał pod wpływem wilgoci

    0