Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z instalacją karty PCMCIA

beczka 12 Dec 2004 21:00 2509 7
    beczka
    Level 13  
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z instalacją karty. Kupołem kartę PCMCIA 2.1 serial card (1 RS 232), niestety nie mogę zainstalować ją pod DOS. Pod win instaluje się ok. Karta jak zapewnia producent pracuje również pod DOS, (a dla mnie ważniejsze jest właśnie środowisko DOS niż WIN. Producent karty to ARGOSY ([http://www.argosy.nl/product/sp320.htm)]

proszę o pomoc i pozdrawiam
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pod DOS'em powinna ona pracować bez instalowania jakichkolwiek sterowników.

Napisz jak ją sprawdzasz.
    beczka
    Level 13  
    Jak już wspomniałem instalacja pod Windows przebiegła pozytywnie i za pierwszym razem sukces! Natomiast instalacja pod Dos w tym laptopie nie daje mi spokoju - korzystam na nim generalnie tylko z Dos - a. Zgodnie z zaleceniami producenta przeprowadziłem procedurę instalacji automatycznej i ręcznej przedstawionej przez producenta na stronie http://www.argosy.nl/drivers/manual/serial/7450362-00.pdf. Próba instalacji automatycznej nie daje się zakończyć-nie wykrywa karty przerywa instalację. Przy ręcznym wpisaniu do config.sys parametrów ładowania do pamięci adresu we/wy i numeru przerwania pojawia się komunikat informujący o błędzie wywołania polegającym na niewykryciu urządzenia. Sprawdzałem różne adresy we/wy i przerwania obsługujące kartę i niestety "pudło".
    Sprawdzenie wykonywałem poprzez uruchamianie "krok po kpoku" poleceń zawartych w pliku config.sys. Niestety po wywołaniu adresu karty dostaje komunikat że kontroler PCMCIA nie wykrywa karty.
    Prosze o podpowiedź na czym może polegć błąd.

pozdr
    labik
    Level 18  
    Mam dokładnie taki sam z tą kartą. Beczka napisz czy już poradziłeś sobie z instalacją. Nie moge pracować pod Dosem a potrzebuje 2 COM-y.
    beczka
    Level 13  
    witam

Szukam cały czas. Narazie pudło. Temat laży. Jak się dowiem czegoś to dam znać. Gdybyś coś ... to daj cynk.
    labik
    Level 18  
    Chyba bedzie trzeba sprzedac tą karte i zakupic coś lepszego. Tylko jaka karta naprawde chodzi w 16bit i w dosie ??
    labik
    Level 18  
    Beczka - o to chodziło !! Opis bardzo jasny krok po kroku razem z załącznikami. U mnie już chodzi. Podejżewam że u Ciebie tak jak i u mnie był ten sam powód. Masz w biosie włączoną podczerwień. U mnie juz działa - podczerwien wisiała mi jako Com2 i dlatego nie wykrywało mi karty. Wielkie dzieki.