Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Yamaha psr s900 problem blokujace klawisze

xanaved 08 Dec 2011 17:57 4111 9
Renex
    xanaved
    Level 2  
    Witam, mam problem ze swoja Yamaha, mianowicie klawisze: fis oraz g oraz te same oktawe wyzej raz mi dzialaja a raz nie wiem co moze byc przyczyna problemu, aby problem zniknął musze kilka razy nacisnać jeden z 4 klawiszy i wtedy wszystkie wracaja do normy jednak po jakims czasie problem wraca,
    czy ktos ma pomysly jak rozwiazac ten problem?
  • Renex
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    1. Rozebrać instrument.
    2. Odkręcić zacinająca się oktawę klawiszy
    3. Umyć zacinająca się oktawę
    4. Umyć gumki prowadnic klawiszy, oraz styków. Jeśli blokuje klawisz, to wina prowadnic, jeśli dźwięk, to gumek styków.
    5. Można przesmarować prowadnice smarem nierozpuszczającym gumy i plastiku, np smarem do tłoczków hamulcowych, względnie margaryną - zamarza jak zimno, lub olejem roślinnym lekko.
    6. Złożyć instrument.

Moderated By dj-MatyAS:

I skutecznie zablokować do reszty.
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Ostrzeżenie za szkodliwą poradę.

• Renex
    xanaved
    Level 2  
    Prawdę mówiąc to boję się ją trochę rozkręcać bo nie wiem, czy to to jest przyczyną problemu; otóż jak ten przycisk raz załapie, to gra już cały czas.
    A w razie (jak już bym rozkręcał) to czym umyć te gumki i styki? zwykłą wodą, octem ?

Pozdrawiam :)
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    Tak, zwykła wodą, najlepiej destylowaną, ale bez octu. Oczywiście nie szoruj tego, tylko wytrzyj. Ale skoro zacina się klawisz, to coś wylałeś na klawisze zapewne.
    xanaved
    Level 2  
    Wylać raczej nie wylałem ale być jest to spowodowane wilgocią jak myślisz?
    DjMapet
    Level 43  
    Jeśli kilkakrotne naciśnięcie klawisza Fis lub G, powoduje iż zaczynają też działać, wcześniej nie odzywające się klawisze oktawę wyżej, to niekoniecznie przyczyną takiej niesprawności są nie kontaktujące, zanieczyszczone styki - gumki/płytka.
    Klawisze Fis i G na innych oktawach działają?
    Bez zajrzenia do wnętrza, trudno będzie rozstrzygnąć problem.
    Skąd jesteś?

Pozdrawiam.
    xanaved
    Level 2  
    No niestety mieszkam za granicami Polski... tak jeżeli zaczynają działać klawisze w 3 oktawie to automatycznie zaczynają działać klawisze w oktawie 4, czasami też zauważałem to samo zachowanie jeżeli chodzi o klawisz D oktawy 5. Jutro po pracy spróbuję rozkręcić maszynę i dostosować się do Waszych porad, za które to serdecznie dziękuje. Spiłuję trochę ołówka na papierze ściernym i pokryje nim gumki. Następnie będę śledzić czy problem ustąpił, jeśli nie to wina prawdopodobnie tkwi w "systemie operacyjnym" keyboarda mam rację? Na stronie producenta udało mi się znaleźć software tylko muszę doczytać jak zainstalować to w keyboardzie. Puki co pozdrawiam i dziękuje ;] Do usłyszenia.
    DjMapet
    Level 43  
    Zakurzone/zabrudzone wnętrze najpierw przedmuchaj sprężonym powietrzem, lub przeczyść pędzelkiem, wciągając zanieczyszczenia odkurzaczem. Płytkę kontaktową przetrzyj kilkakrotnie miękką, nie mechacącą się ściereczką, zwilżoną benzyną ekstrakcyjną. Czarne punkty (styki) gumek potrzyj delikatnie miękkim ołówkiem, lub szczotką grafitową - taką do silniczka. Sprawdź i ew, przeczyść styki łączówek taśm łączących z sobą poszczególne płytki. Sprawdź punkty lutownicze. Wyglądające podejrzanie/zmatowiałe - popraw.

Pozdrawiam.
    tobiasz1
    Level 18  
    Na początek postaw yamaszkę na około 2 dni przy kaloryferze (oczywiście nie za blisko, żeby się nie ugotował). Powinno pomóc. Taki objaw może mieć 3 powody:
    1. wilgoć;
    2. zanieczyszczenie szyny;
    3. uszkodzenie gumki;
    Stawiam na 3.
    Pozdrawiam.