Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ewidencja czasu pracy - Excel

08 Gru 2011 19:13 8992 13
  • Poziom 8  
    Witam serdecznie.
    Zwracam się z prośbą o pomoc.
    Gdzie jest błąd, który powoduje, że w żaden znany mi sposób Excel nie zlicza poprawnie godzin nocnych (22-6)?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Plik w załączeniu.
  • Moderator Programowanie
    Może autor woli pozostać przy swoim? Włożył dużo pracy i całkiem fajnie to wygląda.

    Doba w Excelu "trwa" 1
    Zamiast odejmować 1+6:00 - 22:00 (30-22=8) dodajesz 24 dni. Oczywiście w obu przypadkach, w tym formacie, będzie to ósma, ale jeśli zmienisz format na "d:g:mm" prawda wyjdzie na jaw:
    Ewidencja czasu pracy - Excel

    Np w C14 jest:
    =JEŻELI(ORAZ($Y14="";Z14="");"";JEŻELI(Z14-Y14>=0;Z14-Y14;Z14-Y14+24))

    powinno być:
    =JEŻELI(ORAZ($Y14="";Z14="");"";JEŻELI(Z14-Y14>=0;Z14-Y14;Z14-Y14+1))
  • Poziom 8  
    Dziękuję za pomoc. Działa jak należy
  • Poziom 8  
    Mam jeszcze pytanie. czy istnieje możliwośc, a myślę że tak, że po wstawieniu do danej komórki w kolumnie C lub W (urlop, chorobowe), uzupełnia się komórka w kolumnie Urlop W choroba C liczbą 8 lub 7 (godziny). Dziękuję za pomoc.
  • Moderator Programowanie
    Chodzi o kolumny AC, AD i wynikowe T oraz V?
    Zwykłe JEŻELI nie działa? Napisz jaśniej. Kiedy 8godz, kiedy 7...
  • Poziom 8  
    chodzi o kolumnę Y, a wynikowe AC,AD,T,V
  • Moderator Programowanie
    Jak już pytałem: zwykłe
    Code:
    =JEŻELI(Y19="W";1/24*8;"")
    nie działa?
  • Poziom 8  
    ok. lecz w przypadku osoby niepelnosprawnej jest 7 godzin.
  • Moderator Programowanie
    A skąd Excel ma to "wiedzieć"?
    Musisz wprowadzić jakieś osobne symbole, Np W, W1, lub coś podobnego i wtedy
    Code:
    =JEŻELI(Y19="W";1/24*8;jeżeli(y19="W1";1/24*7;""))
  • Poziom 8  
    a może wprowadzić do komórki np g5 "n"?i wtedy excel będzie wiedział
    =JEŻELI(ORAZ(G5="N");JEŻELI(Y19="W";1/24*7;""))
  • Poziom 22  
    Można i tak.
    Najważniejsze, żeby NAJPIERW przemyśleć całą koncepcję, ze WSZYSTKIMI wariantami, a dopiero później siadać do budowy arkusza. Wtedy nie trzeba wyciągać królika z kapelusza
    Cytat:
    lecz w przypadku


    Jest w arkuszu komórka V5 (symbol pracownika) i może na tej podstawie można określić czy jest osobą niepełnosprawną, czy nie? Tego wszystkiego nikt z nas nie wie i trzeba te warunki po prostu opisać, bo inaczej takie króliki będą sie pojawiać, np.: gdzie w tej karcie pracy jest określenie wielkości etatu pracownika? Wszyscy są zatrudnieni na 100% ? W każdym miesiącu jest do wypracowania ta sama ilość godzin? Pracownik sam kontroluje ile godzin ma wypracować (w znaczeniu, że o tym wie)? Bo jeśli nie, to wyznaczenie ilości godzin nadliczbowych wcale nie jest takie oczywiste.
  • Poziom 8  
    teraz jest ok. pełen etat, brak nadgodzin itd. Pojawiło się tylko te 7 godzin, których od nowego roku miało nie być. Dziękuję za pomoc
  • Poziom 1  
    Mógłbym prosić o taki pliczek?? :)
    Nie znam jeszcze wszystkich pzepisów wiec przy pisaniu samodzielnie mógłbym coś nawywijać :)