Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Internet a zużycie prądu. Co pobiera tak dużo prądu?

Rezuter 09 Dec 2011 07:32 16414 34
NDN
    Rezuter
    Level 10  
    Witam.
    Ostatnio przychodzą mi duże rachunki za prąd a siedzę na komputerze max 2-3 godziny dziennie, za to mój ojciec ogląda telewizję koło 6-8 godzin dziennie i mówi że 42 calowy telewizor mało ciągnie.
    Pytanie mam takie czy im szybszy mam internet tym więcej prądu zużywam?
    Ojciec mi mówi, że to wszystko przez to, że kiedyś miałem 2 mega a teraz mam 6 i z tego powodu rachunki po 400zł a normalnie ludzie w mojej klatce mają po 150-200zł
    Proszę o pomoc z tym internetem, bo muszę mu coś powiedzieć, bo będzie mnie męczył...
  • NDN
  • Helpful post
    płetwa
    Level 32  
    Prędkość przesyłu danych nie ma wpływu na zużycie energii elektrycznej. Zobacz z tyłu telewizora jaką moc pobiera i napisz, poza tym jest już zimno za oknem i może dogrzewacie coś elektrycznie. Nawet sam telewizor nie zużyje prądu za 200- 250zł.
  • NDN
  • Helpful post
    KonradGatek
    Level 28  
    Jak pójdzie na noże, to kup jakiś wtykowy licznik energii i pomierz telewizor i komputer, może też lodówkę i inne odbiory - pewnie coś znajdziesz.
    Konrad.
  • Helpful post
    stanislaw56
    Level 20  
    Witam. Wyłącz wszystkie odbiorniki energij i zobacz czy się kręci licznik, najlepiej sprawdzić to wieczorem, bo być może ktoś ci prąd podbiera. możesz też kupić watomierz za nie wielkie pieniądze i monitorować zużycie prądu przez odbiorniki Pozdrawiam.
    Rezuter
    Level 10  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Co może pobierać więcej prądu telewizor czy komputer? tak orientacyjnie bym chciał wiedzieć a wieczorem wyjdę na klatkę i sprawdzę swój licznik.
    Nie mam elektrycznego ogrzewania
  • Helpful post
    Stanley_P
    Level 27  
    Proponuję kupić miernik zużycia energii (np. bywają w Lidlu po 30-40zł) i posprawdzać pobór mocy przez poszczególne urządzenia. Zwykle największym stałym "kradziejem" w domu jest lodówka/zamrażarka, no i oczywiście w sezonie ogrzewanie, jeśli ktoś używa elektryczne.
    Przykładowo kiedyś zmierzyłem pobór swojego komputera stacjonarnego (stary Athlon-cośtam) - około 100-120W, monitor LCD 17'' ok 30W, razem powiedzmy circa 150W (0,15kW). Załóżmy gdybym go używał regularnie 3h dziennie, to:

0,15kW*3h*30dni*circa 0,5zł/kWh=6,75zł miesięcznie

Router do internetu (zakładam, że masz takowy) - domowe zwykle pobierają ok. 10W (0,01kW), niezależnie od prędkości ;-)

0,01kW*24h*30dni*circa 0,5zł/kWh=3,6zł miesięcznie

Myslę, że powyższe wyliczenia będą stanowiły dla Ciebie jakiś punkt odniesienia.

Stanley
    Rezuter
    Level 10  
    Hmm muszę jednak ten miernik kupić po 10 polecę do sklepów poszukać bo już przynajmniej wydam te 40zl a ojciec nie będzie mi opowiadał na koniec miesiąca że komputer mi ciągnie 300zł...
    kikoch
    Level 11  
    Nawet gdyby telewizor 42 cale (100W) i komp z zaawansowaną grafiką (200W) były włączone całą dobę to pobór miesięczny byłby w granicach 200 kW, czyli jakieś 120zł. Takie rachunki mogą świadczyć albo o ogrzewaniu elektrycznym albo o uszkodzeniu licznika
    Rezuter
    Level 10  
    Jak mówiłem nie mam ogrzewania elektrycznego coś tu jest nie tak czasem przychodziły rachunki po 170-200zł max a teraz po 350-400... obszedłem miasto nie znalazłem tego miernika zużycia energii jeszcze zjem obiad i pójdę na miasto poszukać
    skunik18
    Level 14  
    no niezła kasa.
    albo sąsiad kradnie, albo się bawiliście neodymami.
    o to moja czarna lista domowych urządzeń
    piekarnik elektryczny
    czajnik elektryczny
    "grzanie zimne w dotyku"
    żelazko
    mikrofala
    pralka jeśli macie pralko - suszarkę to wstaw ją na 3 miejscu miejscu.
    zmywarka
    lodówka
    telewizor
    komputer
    Rezuter
    Level 10  
    Znalazłem ten miernik zużycia energii elektrycznej (tak było napisane na opakowaniu) niestety mieli tylko 1 i kosztował prawie 150zł... jutro gdzieś poszukam jeszcze.
    CHACA
    Level 43  
    A jaka firma dostarcza energie elektryczna?
    alltech2
    Level 21  
    Daj namiary też jestem z Płocka.A przynajmniej jaka ulica może coś zaradzimy.
    Stanley_P
    Level 27  
    hermes-80 wrote:
    Watomierz kolego, a nie miernik energii ;).

Nie żebym bardzo chciał się chandryczyć o terminologię ;-), ale klasyczny watomierz wskazuje tylko pobieraną moc w chwili wykonywania pomiaru, można powiedzieć "teraz", "w tej chwili". Natomiast elektroniczne mierniki o których mowa, potrafią m.in. zmierzyć koszt pobranej mocy w zadanym czasie, zatem można je chyba bez większego błędu potocznie nazwać miernikami zużycia energii elektrycznej.
    Prócz tego można nimi zmierzyć/wyświetlić własnie pobieraną w danej chwili moc (watomierz), ponadto prąd (amperomierz), napięcie (woltomierz), a nawet częstotliwość sieci oraz cosinus fi. To potrafi ten mój z Lidla nabyty za bodaj 30-40zł. Notabene ~150zł uważam do domowych i w sumie sporadycznych zastosowań za przesadę.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Watomierz
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Licznik_energii_elektrycznej

Pozdrawiam -

Stanley
    hermes-80
    Level 43  
    Tak tylko pod nazwa Watomierz są dostępne w serwisach internetowych + rozszerzona funkcjonalność o inne opcje.
    płetwa
    Level 32  
    kikoch wrote:
    Nawet, gdyby telewizor 42 cale (100W)

Pokaż mi taki telewizor.
    hermes-80
    Level 43  
    Chociażby ten:tv-led-lg-42lv3550-100hz-usb-mpeg4

Link do allegro usunąłem. [piterus99]
    gordonit
    Level 2  
    Ostatnio sprawdzałem trochę u siebie:
    Telewizor 52 cale -> rozgrzewanie się 300W, nominalna praca 120 W
    Komputer ok. 120 W (bez jakiś super kart graficznych i mocnych procesorów)
    Laptop -> 45-50 W (duży i mocny 17 calowy)

Pamiętaj również o żarówkach i właśnie zepsutych urządzeniach domowych.
    Wyłącz wszystko co możesz w domu i zacznij sprawdzanie tak doradzono Ci w poprzednich postach od urządzeń, które chodzą całą dobę. Sprawdź nominalne zużycia np. w Internecie lub z tyłu urządzeń z tymi na watomierzach.
    Rezuter
    Level 10  
    Witam
    Miernik zamówiłem z serwisu aukcyjnego.
    A telewizor mam Toshiba 42AV500P 215W ile on może ciągnąć prądu jak jest włączony powiedzmy 5 godzin dziennie?
    hermes-80
    Level 43  
    To zależy czy to jest jego moc pracy czy największe zużycie - jeśli tego nie zmierzysz to się nie dowiesz, a tak to na oko 0,215kW * 5h*30dni* 0,5zł = 16,125zł miesięcznie
    Rezuter
    Level 10  
    To nie ma opcji musi mi ktoś kraść energię... jak tu wyliczenia wychodzą po jakieś marne grosze a na koniec rachunek nie wiadomo jakim cudem 400zł
    Stanley_P
    Level 27  
    hermes-80 wrote:
    * 0,5gr

mała errata: *0,5 (50gr) ;-)

pozdrawiam -

Stanley

Dodano po 41 [minuty]:

Rezuter wrote:
    To nie ma opcji musi mi ktoś kraść energię... jak tu wyliczenia wychodzą po jakieś marne grosze a na koniec rachunek nie wiadomo jakim cudem 400zł

Dlatego już tu proponowano, prócz sprawdzania poszczególnych odbiorników watomierzem: odłączyć wszystkie z sieci i obserwować licznik energii.
    Istnieje również możliwość, że tenże licznik jest uszkodzony. Do jego sprawdzenia (przynajmniej orientacyjnego) przyda Ci się miernik, który zamówiłeś. Odłączasz wszystkie urządzenia z sieci i podłączasz tylko jeden odbiornik o znanej mocy. Np. termowentylator, "słoneczko", itp., o mocy przykładowo 2kW (sprawdzasz najpierw swoim watomierzem). Zostawiasz włączony przez 1h (lub wielokrotność) - wskazania licznika powinny wzrosnąć w tym przypadku o 2kWh (pobór mocy * ilość h). Jeżeli przyrost będzie o np. 5kWh - wtedy ewidentnie z licznikiem coś jest nie tak i wzywasz fachowców od Twojego dostawcy energii.
    Możliwe jest także (też była mowa), że masz uszkodzony któryś z odbiorników. Np. ciągle lub niemal ciągle pracuje agregat w lodówce/zamrażarce.
    Tak czy siak, proponuję najpierw dokładnie sprawdzić urządzenia u siebie, a dopiero potem stawiać hipotezy o "kradziejstwie", choć oczywiście i to jest niewykluczone.

Pozdrawiam -

Stanley
    skunik18
    Level 14  
    Przeszła mi jeszcze jedna rzecz do głowy. Może to był rachunek rozliczeniowy za jakiś dłuższy okres i mieliście niedopłatę, albo nie podany był stan licznika w którymś miesiącu i się skumulowały 2 rachunki.
    pelykan
    Level 12  
    @Stanley_P
    Co do miernika masz słuszna rację. Do sporadycznych zastosowań starczy taki marketowy za kilka dyszek. Mankament takich mierników jest taki, że są dobre gdy ktoś ma taryfę o stałej cenie przez całą dobę i cały tydzień. Nie sprawdza się w przypadku korzystania z taryfy G12. Bo nie można mu wpisać w kalendarz tylu zmian taryfy w ciągu doby i w ciągu tygodnia. Ale zawsze chociaż przybliżony koszt możesz poznać (ew. wyliczyć).

@Rezuter
    Jak wspomniał ktoś z moich przedmówców. Zwróć uwagę na oświetlenie mieszkania. Ile tego i czym. Jeśli "stare" żarówki i halogeny - to na pewno jedna z przyczyn dużego poboru energii (zwłaszcza jesień/zima). Poza tym (nie wymienione jeszcze) to zwróć uwagę na wyłączenie urządzeń w domu. Czy są faktycznie wyłączone czy na czuwaniu. Wprawdzie na czuwaniu nie biorą tyle co podczas normalnej pracy, ale coś tam pobierają, jedne więcej inne mniej. Też ma to swój udział w ogólnym rachunku.
    Rezuter
    Level 10  
    Co do sprzętu w mieszkaniu to nic nie jest na czuwaniu nawet komputer odpinam z zasilania, telewizor też zawsze mnie denerwuje że w telewizorze świeci się ta mała lampka od czuwania.
    Co do rachunku to był za miesiąc, a za 2 miesiące to mam tak 400-550 zł czyli bardzo dużo jak na zwykłe 2 pokojowe mieszkanie w bloku.
    Stanley_P
    Level 27  
    pelykan wrote:
    @Stanley_P
    Co do miernika masz słuszna rację. Do sporadycznych zastosowań starczy taki marketowy za kilka dyszek. Mankament takich mierników jest taki, że są dobre gdy ktoś ma taryfę o stałej cenie przez całą dobę i cały tydzień. Nie sprawdza się w przypadku korzystania z taryfy G12. Bo nie można mu wpisać w kalendarz tylu zmian taryfy w ciągu doby i w ciągu tygodnia. Ale zawsze chociaż przybliżony koszt możesz poznać (ew. wyliczyć).<...>

Masz rację, te bardziej "wypasione" mierniki na pewno mają bardziej rozbudowane funkcje liczenia kosztów. Niemniej nie ukrywam, że swój kupiłem głownie pod kątem tylko bezpośredniego, sporadycznego pomiaru mocy (watomierz) i szczerze pisząc funkcji mierzenia kosztów nigdy nie uruchamiałem (trzeba coś-tam programować, wprowadzać cenę taryfy, etc. ;-))
    Poza tym takim przyrządem w zasadzie można mierzyć koszty zużycia energii tylko przez jedno urządzenie (ew. kilku, jeśli podłączymy przez rozdzielacz ;-)). A przecież najcześciej zależy nam na kosztach ogólnych, w skali całego mieszkania, lokalu, domku, itd. - i tu wkracza "globalny" licznik energii (pod warunkiem, że nie jest uszkodzony, nie ma dodatkowych "lewych" odbiorców ;-))

A'popos jeszcze odbiorników w stanie standby: owszem, coś tam trochę pobierają, ale nie demonizowałbym problemu. Z moich pomiarów przyrządem from Lidl wynika, że np. ładowarki do telefonów, zasilacze do laptopów (włączone tylko do gniazdka, bez obciążenia, lub z wyłączonym sprzętem)) pobierają ok. 0,5W (granica błędu pomiaru miernika). Telewizor kineskopowy ktory kiedyś miałem: ok 8W, obecny LCD chyba ok 1,5W. No dobra, założmy, ze wszystko co mam na czuwaniu: ładowarki, laptopy, TV + urządzenia o niedużym poborze: radiobudziki, router WiFi, telefon bezprzewodowy, mikrofala (zegar), piekarnik (zegar), itp., pobierają łącznie 50W (raczej wątpię aby aż tyle, ale kiedyś z ciekawości zmierzę...). Po krótkich obliczeniach: ~18zł/m-c.

Natomiast @Rezuter twierdzi, że miesiąc w miesiąc płaci ok. 200zł - wynika z tego, że zużywa ok 400kWh (przyjmuje wciąż cenę ~0,5zł/kWh). Skoro tak, to wynika z tego dalej, że (jeśli dobrze policzyłem? ) non stop ma przyłączony odbiornik(i) o mocy średnio ok. 0,5kW !
    400kWh/(30dni*24h)= ~0,55kW (550W)
    Czyli taka spora żarówa "pięćsetka" świecąca dzień i noc, 24h/dobę, przez 30 dni/m-c.

@Rezuter: myślę, że wszystkie sposoby poszukiwania "winowajcy" zostały omówione. Pozostaje przystąpić do działania - pomiarów, obserwacji, etc. Mam nadzieję, że zdasz relację co było rzeczywistą przyczyna problemu.

Pozdrawiam -

Stanley
    alltech2
    Level 21  
    Witam w blokach na wielkiej płycie w Płocku są tzw. przejściówki znaczy że sąsiad zza ściany ma gniazdko wpięte u sąsiada i stąd takie hopki nieraz z tym się spotkałem osobiście jak pracowałem na spółdzielni jako konserwator i jest to teoretycznie możliwe i należy miec wszystkie gniazdka na uwadze.
    Rezuter
    Level 10  
    Hmm tak mi przyszło do głowy akwarium a właściwie 2. W 1 jest pompka która działa 24h 3W a w 2 jest także pompka ale 7W. Do tego dochodzi światło 3 razy po 11 wat (tak na oko) po 12h na dobę może to jest problemem? ale z wyliczeń na telewizor to myślę że to wyjdzie ze 2 zł.
    Pranie robię 2 może 3 razy w miesiącu to do takich sprzętów co więcej ciągną to zostaje mi czajnik i lodówka a lodówkę kupowałem rok temu energooszczędną a sam czajnik to używam ze 3 razy na dzień, wodę gotuję 4-5 razy na dobę, niestety nie mogę podać ile prądu zużywa czajnik bo to jakiś czajnik firmy ,,krzak'' i brak jakichkolwiek oznaczeń. Jest to czajnik elektryczny.
    W nocy chodzą mi tylko pompki z akwarium jak dostanę miernik to go podepnę pod listwę w nocy i zobaczymy ile mi ciągnie prądu tylko będzie trzeba doliczyć lodówkę bo ona chyba chodzi 24/h?
    alltech2
    Level 21  
    Czajnik elektryczny 2000watt pożera jaki by nie był .