Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat 126 elx 2000r gaźnik

thebestof1999 09 Dec 2011 18:48 3031 8
    thebestof1999
    Level 9  
    Witam. Potrzebuję dokładnego opisu zewnętrznego gaźnika do eleganta.Nie wiem do czego są niektóre kable i wężyki,bo w starszych modelach 126 tego nie było. Prosze o pomoc najlepiej w postaci obrazka opisanego. Pozdrawiam
    kamil_Ziomek
    Level 20  
    kabel masz jeden. Jest on do cewki dyszy wolnych obrotów. Jeśli masz z tym problem wykręcasz ją wyciągasz dysze (na samym końcu) po czym odsłoni ci się mosiężny pręt. Bierzesz szczypce i go odcinasz. montujesz dysz i wkręcasz całość i działa. Można też użyć dyszy ze starego maluszka i tedy cewkę wkręcasz śrubkę z dyszą ze starego (były dwa rodzaje gwintów). Wężyk masz odpięty do czujnika podciśnienia który znajduje się jakieś 25cm w lewą stronę od zamka klapy.
    thebestof1999
    Level 9  
    A czy mógłbym liczyć na obrazek z opisem? A i jeszcze któro to są jakieś moduły czujniki w ELX? Wiem że w książce klimeckiego i zembowicza było to dokładnie opisane ale niesetety nie mam dostępu do tej książki ( może ktoś z was ma ją w formie elektronicznej?) Proszę o pomoc
    kamil_Ziomek
    Level 20  
    Niestety nie mam tej książki i maluszka już od roku. W elegancie jest moduł zapłony z czujnikiem położenia wału korbowego i czujnikiem podciśnienia w "kolektorze" ssącym. Do tego jest potrzebny kawałek wiązki z wtyczką do modułu (kabel do czujnika jest ekranowany) Moduł jest pod maską po stronie kierowcy( przy cewce zapłonowej). Czujnik podciśnienia przy uchwycie do zamka klapy ( 25cm mniej więcej w stronę kierowcy) Czujnik położenia wału przy kole pasowym (zdjęcia na allegro.)

Może napisz co planuj zrobić z tym silnikiem lub na czym polega problem ?
    thebestof1999
    Level 9  
    Mam silnik do elx i mam zamiar go sprobowac odpalic i wlasnie pytam co potrzebuje niezbednego by go odjarac
    Tommy82
    Level 41  
    Zatkać otworek w podkładce gaźnika a do drugiego czujnik podciśnienia.
    Zrób fote tego co masz.
    I co z tym chcesz zrobić do malca wsadzić czy jako napęd do czegoś?
    thebestof1999
    Level 9  
    mam sam silnik bez gaznika nowego tylko do starego typu i podkladka tez bez tych dwoch kruccow , czujnik polozenia walu i tyle nic wiecej. chce go tylko sprobowac odpalic
    kamil_Ziomek
    Level 20  
    To potrzebujesz moduł zapłonowy z cewką kablami do świec i kawałek wiązki do czujnik położenia wału i modułu zapłonowego. To jest Ci jeszcze niezbędne do odpalenia.
    thebestof1999
    Level 9  
    a ma ktoś może wiązke kabli do 126p dzięki którym mógł bym podłączyć moduł,cut-off,czujniki cewke itp?