Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

electrolux czy zelmer - piekarnik do zabudowy

patryk260983 10 Gru 2011 10:43 9795 11
  • #1 10 Gru 2011 10:43
    patryk260983
    Poziom 18  

    witam.
    Mam dylemat odnośnie piekarnika do zabudowy.
    Waham sie miedzy electrolux a zelmer.
    Te pierwsze słyną z jakości i solidności, te drugie zaś są nowością na rynku wśród dużego AGD i są bogato wyposażone w przedziale do 1000zł,
    małe AGD cieszy się dużą renomą, ale nie wiem jak te piekarniki zelmera, bo mało jet opinii na stronach internetowych.
    W grę wchodzą takie modele jak
    Electrolux eob 33100x http://www.ceneo.pl/510835,,
    eob 53003x http://www.ceneo.pl/505285
    eob 53100x http://www.ceneo.pl/804691
    Natomiast Zelmer to modele
    zme 8081ee http://www.ceneo.pl/11052836
    zme 8061ed http://www.ceneo.pl/9354407
    Doradźcie proszę który byłby najlepszy???

    1 11
  • #2 10 Gru 2011 11:29
    arekb81
    Poziom 25  

    Electrolux jak się zepsuje po gwarancji - bardzo droga naprawa. Zelmer jak się zepsuje; może się okazać, że do tej chińszczyzny w ogóle nie ma części zamiennych!

    Jedno i drugie badziew, ale z dwojga złego - Electrolux.

    Może lepiej Amica lub Mastercook?

    0
  • #3 10 Gru 2011 14:12
    patryk260983
    Poziom 18  

    no właśnie na początku obstawałem przy amice, ale naczytałem sie że w dużo przypadkach wybuchają szyby przy piekarnikach, bo szkło hartowane tam jest złej jakości i nie ma chłodzenia obudowy nie wiem czy to jest powodem tego. miałem upatrzony model ghgi 85512a to dobry wybór??

    0
  • #4 16 Gru 2011 18:47
    patryk260983
    Poziom 18  

    Czy mam rozumieć, że nikt nie czuję się na tyle kompetentny aby udzielić takiej informacji, który sprzęt wybrać??

    0
  • #5 16 Gru 2011 18:54
    skryn
    Admin grupy AGD

    patryk260983 napisał:
    Czy mam rozumieć, że nikt nie czuję się na tyle kompetentny aby udzielić takiej informacji, który sprzęt wybrać??

    Kup Amica i nie pchaj się w żadne wynalazki. Przynajmniej ceny części masz tanie (po gwarancji).
    A to, że szyby "wybuchają", to nie jest żaden problem wentylacji, tudzież hartowanego szkła.
    Po prostu Amica ma 70% rynku sprzedaży kuchni, stąd takie opinie...
    Inni, gdyby tyle sprzedawali, mieli by dużo większe problemy wśród konsumentów.

    0
  • #6 16 Gru 2011 19:49
    patryk260983
    Poziom 18  

    No z tym się właśnie liczyłem, że jak sprzedaż duża, to i komuś może "coś" się przytrafić.
    To idę szukać coś z Amici.

    0
  • #7 17 Gru 2011 10:55
    patryk260983
    Poziom 18  

    no i znalazłem cos co by mnie interesowało z Amici, model EbI 7522 z linii Integra. Tylko że ten electrolux eob 33100x bardziej do mnie przemawia.
    W sumie parametry mają te same, tylko elec nie ma termoobiegu, a w amice nie wiem ile jest szyb w drzwiach piekarnika.
    No rozumiem, że części po gwarancji tańsze do amicii, ale chodzi też o jakość wykonania i niezawodność. Bo nie ma sensu brać czegoś, bo są tańsze części, a bedzie się co chwilę psuć i wyjdę na tym jak Zabłocki na mydle.
    Może ktoś jeszcze coś doradzić który ostatecznie z tych dwóch piekarników kupić?


    Ewentualnie model AMICA GHGF75212 piekarnik plus płyta gazowa lub
    GHGI85512A też z płytą gazową??
    Skryn może z tych coś doradzisz??

    0
  • #8 17 Gru 2011 18:51
    kris2
    Poziom 11  

    Szczerze mowiac to ja bym bral Amice sporo funkcji dobra jakosc w swietnej cenie u nas w domu jest model EBP 7422 ( wygladowo niemal identyko, posiada 3 szyby ) od 3 lat i prawie zadnych problemow ( jedna awaria uszczelka drzwi piekarnika wymagala wymiany - nowa na miejscu za niewielkie pieniadze nie wiem czy dobrze pamietam ale cos 26zl), siostra rowniez posiada Amice od ponad 6 lat i zero problemow, 2x sasiedzi maja Electroluxa i od poczatku narzekaja a to cos przypala, a to nie dopieka, znajomy z pracy ostatnio do nowego mieszkania zakupil rowniez Electroluxa i zaluje

    ( nie ze chce zniechecic do tej firmy ale jakos z osob ktore znam kazdy posiada albo jedno albo drugie poprostu ceny/wyglad/dostepnosc obu firm bardzo zblizone dlatego nikt nic innego nie posiada )

    Jesli chodzi o Amice to sprzet jak kazdy inny napewno wiecej oferuje jak konkurencja i to w nizszej cenie ( chociazby wspomniany przez ciebie termoobieg-podstawa), jakosc ta sama, dobry serwis, tanie czesci po gwarancji i tak jak ktos juz wczesniej wspomnial opinie rozne, jak w kazdej firmie jakis bubel musi sie trafic ale niech ktos wspomni o ilosci sprzedanych piekarnikow bo moge sie zalozyc ze Amica ma w tej kwestii najwiekszy udzial

    -1
  • #9 17 Gru 2011 20:33
    patryk260983
    Poziom 18  

    No właśnie dzwoniłem do znajomego, który montuje agd do zabudowy i on mówił coś odwrotnego o Amice, że to klienci zarzekają na amice, że nie dopieka itd, a na electroluxa nikt mu nie narzekał. Fakt, że odsetek użytkowników amici był wiekszy niż electroluxa, ale mimo wszystko. Więc teraz to już zupełnie zgłupiałem. Może ten electrolux nie taki zły, jak go malują (piszą?)

    0
  • #10 18 Gru 2011 23:20
    Jaco2002
    Poziom 20  

    Też jestem na etapie zakupu piekarnika do zabudowy, też myślałem o Zelmerze. W jednym ze sklepów ze sprzętem AGD znalazłem kilka modeli. Podczas gdy ja porównywałem różnice w funkcjach piekarników, moja lepsza połowa przyjrzała się bliżej jakości wykonania. I o zgrozo - w 5 z 7 piekarników okucia zawiasów pokryte były rdzą !!! Na pytanie skierowane do personelu sklepu odnośnie zaistniałego stanu rzeczy usłyszałem, że "czego się mam spodziewać po produkcie made in china". Zelmer jest dobry w drobnym AGD - odkurzacze, roboty kuchenne, ect.

    Pochlebne opinie usłyszałem o Amice i Elektroluxie, Mastercook jeszcze wskoczył na pudło.

    0
  • #11 19 Gru 2011 10:41
    kris2
    Poziom 11  

    Co do uzytkowania Amici to co tu duzo gadac u nas nie bylo zadnych problemow z niedopiekaniem przypalaniem itp. i nie ma do tej pory od 3 lat, sasiadki ktore wlasnie w tym samym czasie pokupywaly te electroluxy poczatkowo przychodzily jak robicie to tamto bo u nas nie mozna dojsc do ladu,

    z racji ze w domu jest druga kuchnia taka o ktora nie trzeba zbytnio dbac piekarnik Amici mial byc do zapchania dziury i sluzyc tylko od swieta a co do czego nie mozna sie bez niego obejsc pomimo 8 funkcji i tak uzywa sie do wszystkiego tylko i wylacznie 160-180C+termoobieg i bez tej funkcji piekarnika bym nie zamawial w dzisiejszych czasach to podstawa a z tego co piszesz Electrolux tej opcji nie posiada

    pozatym tak jak ktos wczesniej wspomnial Electrolux do swoich sprzetow ma bardzo drogie czesci wiec wrazie czego po gwarancji ( moze nie bedzie wymagal takich interwencji ale kto to wie) bedziesz sie zastanawial czy naprawiac czy wyrzucic, nie ma co jesli chodzi o piekarniki to Amica jest na 1 miejscu

    0
  • #12 19 Gru 2011 20:45
    patryk260983
    Poziom 18  

    no dobra, to poważniej podchodzę do kupna Amicii.
    Jeśli wezmę piekarnik Amici to wtedy płytę gazową brałbym zintegrowana z piekarnikiem. I tu pojawia się pytanie czy brać model GHI85312A i płytę stalową
    http://www.ceneo.pl/13482569,,
    która wygląda mniej efektownie, czy model GHGF75212 i płytę fusion gaz na szkle??
    http://www.ceneo.pl/13284617

    Obydwie mają dużo pozytywnych opinii. Wiem, że szkło może się rozsypać w drobny mak od uderzenia itd, a stal inox odbarwia się od kwaśnych płynów rozlanych na płycie. Jednakże szkło wygląda bardziej efektownie i nie wiem czy sugerować się wyglądem (moja TŻ woli szkło) czy trwałością (znajomej w ten sposób w nocy rozprysła się z hukiem płyta szklana.

    Doradźcie proszę bo termin zakupu zbliża się nieubłaganie:-(


    No i zamówiłem dziś tj. 09.02.2012, piekarnik Amica fusion z płyta gazowa gaz na szkle. Mam nadzieję, że dokonałem dobrego wyboru i nie będę żałował. Podzielę się swoimi spostrzeżeniami jak zacznę go użytkować, czyli za jakiś miesiąc (czas oczekiwania na meble :-)

    0