logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam opaski z alarmem do wykrywania lunatykowania - czy istnieje takie urządzenie?

ziomek83 11 Gru 2011 00:04 3698 9
  • #1 10244501
    ziomek83
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam!

Jestem lunatykiem - dowiedziałem się od żony...
    Męczy mnie to niemiłosiernie - szukam więc rozsądnego rozwiązania tego problemu.
    Chcę się obudzić, gdy zaczynam lunatykować.

Rozwiązanie? Myślałem o tym wiele - najmądrzejsze byłoby urządzenie typu:
    - opaska na ręce, która bezprzewodowo łączy się z urządzeniem-alarmem na szafce nocnej.
    Jeśli odległość pomiędzy moją opaską a alarmem przekroczy 2-3m alarm się uruchamia - albo sam się obudzę, albo żona mnie obudzi..

Sytuacja na prawdę mnie przeraża - bardzo proszę fachowców mojego ulubionego forum o pomoc w znalezieniu lub skonstruowaniu sprzętu o którym piszę powyżej.
    Czy coś takiego istnieje? Bezskutecznie przeszukuję googla od dłuższego czasu i nie mogę niczego rozsądnego znaleźć...

Za każdą pomoc z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • #2 10244877
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    A czy nie wystarczy np. cienka nitka z zawieszonym dzwoneczkiem czy innym hałaśliwym przedmiotem na wysokości... no nie wiem ok.1m możesz ustalić to sam. Nitkę instalujesz tak abyś nie mógł jej ominąć oczywiscie od swojej strony łóżka. Jeśli wyda Ci się to za zbyt hałaśliwe zastosuj np. pojemnik z wodą ustawiony przy łóżku. Poeksperymentuj.
  • #3 10244920
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Najprościej, czujnik ruchu koło drzwi, w korytarzu, przedpokoju (gdzie najbardziej pasuje), wyłączany gdy nie potrzebny, do niego brzęczyk, "piszczyk", lub coś co cię obudzi. W oknie prosty alarm brzęczący po otwarciu. Trochę kłopotliwe dla współmieszkańców, ale niezawodne. Miałem z córką taki problem i rozwiązania które podałem sprawdziły się w 100 %, przypadłość samoistnie się unormowała po dość długim okresie (ok 3 lata), nie wiadomo z jakiego powodu.
    Życzę powodzenia w walce z "nocnymi wędrówkami". :D
    (Może ktoś ma lepsze rozwiązania i się podzieli ?)
  • #4 10244942
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Kol. Qbuś ma rację. Nawet posiadam dwa nowe czujniki ruchu z sygnałem dźwiekowym zasilanie bateryjne. Można je ustawić w dowolnym miejscu. Kontakt na PW lub e-meil ja-kenaj(_at_)o2.pl.
    Pozdrawiam.
  • #5 10245002
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10245090
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Są czujniki ruchu działające jako tzw kurtyny (tzn. w jednej płaszczyźnie kąt "widzenia" jest bardzo mały, a w drugiej bardzo duży). Taki czujnik można by ustawić poziomo tuż nad podłogą po Twojej stronie łóżka (powstała by taka pozioma "bariera"). W momencie wstania z łóżka i postawienia nogi na podłodze wykryło by ruch i zadziałał by jakiś brzęczyk. Plusem takiego rozwiązania jest to, że prawidłowo ustawiony wystarczy Ci tylko jeden taki czujnik ruchu, a nie reagował by np. jak Twoja żona wstawała by z drugiej strony łóżka.
  • #7 10245160
    ziomek83
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzięki za podane rozwiązania. Mają jedną wadę - nie da się ich wyłączyć bez wszczęcia alarmu - czyli jeśli normalnie się obudzę rano, to pobudzę dzieciaki :-)

Moja teoretyczna propozycja podana w pierwszej wiadomości mogłaby mieć wyłącznik na "budziku" czy "alarmie" na szafce nocnej - gdy obudzę się rano, to najpierw wyłączam alarm, a później dopiero wstaję.

Rozumiem zabezpieczenie okien w podane powyżej sposoby - jednak zabezpieczenie mojego ruchu do drzwi musiałoby być z opcją wyłączenia...

Jakieś pomysły?
  • #8 10245187
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2499
    A ktoś Ci karze syrenę strażacką pod te czujniki podłączać? Pod czujnik podepniesz co zechcesz, na tyle głośnego abyś w sypialni słyszał a całego domu na nogi nie postawił.
  • #9 10245503
    szod
    Poziom 33  
    Problem może być w tym, że lunatyk niekoniecznie robi wszystko bezmyślnie. Mi zdarzyło się w środku nocy zadzwonić z komórki do pewnej osoby. Telefon leżał koło mnie na łóżku. Żeby do niej zadzwonić, musiałem wybrać ją z książki telefonicznej. Ta osoba nie odebrała. Chwilę potem obudził mnie telefon od tej osoby. Z kolei ja nie odebrałem zdezorientowany i zaspany że ona dzwoni i szybko zasnąłem. Następnego dnia się wyjaśniło - w połączeniach było wcześniej wychodzące ode mnie. Nikt inny dzwonić nie mógł, bo nikogo nie było :D Że nie wspomnę o tym, że widać gdzie się idzie z zamkniętymi oczami, bo taki epizod też miałem. Z kolei z opowieści wiem, że moja siostra gadała z drugą siostrą przez sen :D Także wiesz, możesz wyłączyć tą czujkę w czasie lunatykowania jak będziesz o niej wiedział.
  • #10 10245967
    Dawid90u
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Na znanym portalu aukcyjnym są gotowe rozwiązania o których mówisz w pierwszym poście. Można znaleźć pod nazwą "Keyfinder reminder" lub "Lokalizator kluczy". W zestawie jest odbiornik i nadajnik. Zbyt dalekie oddalenie się od tych urządzeń wywołuje dźwięk.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do wykrywania lunatykowania, które pozwoli mu obudzić się, gdy zaczyna wstawać z łóżka. Proponowane rozwiązania obejmują: czujniki ruchu umieszczone w pobliżu łóżka, które uruchamiają alarm, gdy wykryją ruch, oraz systemy alarmowe, które można wyłączyć bez wywoływania hałasu. Inne pomysły to wykorzystanie cienkiej nitki z dzwoneczkiem lub pojemnika z wodą jako prostych mechanizmów alarmowych. Użytkownik zwraca uwagę na potrzebę wyłączania alarmu bez budzenia innych domowników. Wskazano również na dostępność gotowych rozwiązań, takich jak lokalizatory kluczy, które mogą spełniać podobną funkcję.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA