Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Układy scalone budowa wewnętrzna

Tremolo 24 Lut 2003 16:26 9303 19
  • #1 24 Lut 2003 16:26
    Tremolo
    Poziom 43  

    W EP 02/2003 przeczytałem że te układy obecnie sa nie do dostania w Polsce jedynie na zamówienie z zagranicy układ podobny ok 6$ za szt. (71414) Ktos mi tu poradził kupno w Cyfronice. Zakupiłem 5 takich układów; Teslowskie MH74141. Ma ktoś PDF do tego układu scalonego ewentualnie niech ktos mi opisze forme łączenia tych układów z lampą NIXI. Czy jest tak jak mi się wydaje:

    (+)wysokiego napięcia na anode przez rezystor
    katody do wyjść układu 74141
    (-)wysokiego napięcia do GND

    ...?

    0 19
  • #3 25 Lut 2003 18:46
    Tremolo
    Poziom 43  

    chodziło mi bardziej o model bramki jak są tranzystory we wnętrzu porozstawiane (przy wyjściach). Dzieki za odpowiedź.

    0
  • #4 25 Lut 2003 20:01
    Marek81
    Poziom 19  

    :arrow: Tremolo
    Dokładnie tak jak napisałeś:
    + przez rezystor na anodę NIXIE, katody do wyjść 141 (są open-colector), - na masę.
    Mam schemat wewnętrzny 141, ale nie mam w tej chwili skanera - pożyczyłem i jeszcze nie wrócił.
    Książka: Pieńkoś, Turczyński "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych" strona 373.

    Pozdrawiam.

    0
  • #5 25 Lut 2003 20:15
    Tremolo
    Poziom 43  

    wielkie dzięki za informacje :0 zrobie jak mówisz - najwieksze dzięki za źródło :)

    0
  • #6 25 Lut 2003 23:05
    bobo
    Poziom 28  

    Tremolo, uważaj z układami Tesli. Nie maja w swojej strukturze diod Zenera zabezpieczajacych tranzystory wyjsciowe i mozna bardzo łatwo "zabic" kostke. Jeszcze jedna uwaga, jeżeli lampki zasilasz z napięcia ok. 200V to rezystor szeregowy ( w anodzie ) nie mniejszy niz 22k.
    Pozdrówka

    0
  • #7 25 Lut 2003 23:15
    mgim
    Poziom 29  

    Tremolo napisał:
    .... układy obecnie sa nie do dostania w Polsce .......?

    Mam jeszcze kilka...."Najlepsze" zasilanie dla nich to 175V.(chyba) jutro podam schemat.

    0
  • #8 26 Lut 2003 07:36
    tprzemko
    Poziom 22  

    Witam
    Pozwolicie że przyłącze się do tematu. W pracy znalazłem stary rejestrator do pomiaru wagi, temperatury z wyświetlakami na lampach. W nim znalazłem stado lamp i sn74141. Pozwolę sobie dodać to co znalazłem na temat tych układów

    0
  • #9 27 Lut 2003 06:43
    tprzemko
    Poziom 22  

    Co do napięcia to ja mam lampy LC-513 firmy DOLAM. Na płytkach napięcie wynosi 270V (tak jest napisane nie sprawdzałem bo ustrojstwo bardzo długo stoi) a rezystor na wspólną elektrodę 62k. Reszta bezpośrednio z układu 74141.

    0
  • #10 21 Kwi 2003 10:41
    Maciej256
    Poziom 13  

    Mam pytanko co do tych układów. Czy wytrzymają one napięcie zasilania lamp 250v ???? A jeśli wytrzymają to czy trwałość całego układu nie ulegnie skróceniu??? Rezystor przy anodzie lampy ma wartość 56k

    0
  • #11 26 Kwi 2003 23:42
    Tremolo
    Poziom 43  

    u mnie chodzi przy 210 V z małymi uwagami, ale nie radze podłączać do kontaktu! Te lampy steruje się praktycznie napięciowo, płynie mały prąd przy większym napięciu wystarczy oszacować rezystor anodowy. Dobrac go tak żeby świeciło dostarczająco. Jedynie co może się popsuć to chyba tylko powierzchnia cyfr, która działa na zasadzie promieni katodowych (fotoelektrony uderzają o blaszke i powstają fotony - zjawisko fotoelektryczne) - jak przesadzisz możesz co najwyżej popsuć powierzchnie i zabrudzić samą lampe. Inne pytanie jakie lampy zasilasz?

    I jeszcze jedno zapytanie odpaliłem schemacik taki, ze wyjścia 141 dołączyłem do katod, anode dałem do +U =~+200V a ujemne zasilanie dałem do masy GND wspolnej dla zasilania +5V i +200V. Co się okazało lampa swieci, ale dla kazdej konfiguracji wejść dostaje plamę podobna jak w przypadku odwrotnej polaryzacji lampy NIXIE - to jakieś wsteczne napięcie? Zmiana wartości rezystora tez nic nie daje, a napięcie jest dobrze filtrowane. Podpięcie napięcia bezpośrednio do lampy daje efekt dobrze kontrastowanego świecenia. Prąd anodowy podczas felernego świecenia wynosi 0,1 mA. Moze ktoś ma schemat połączeń dokładny? taki jaki jest w tch pryrzadach pomiarowych z dawnych lat?

    0
  • #12 27 Kwi 2003 15:09
    Maciej256
    Poziom 13  

    Moje lampy są typu Z566M produkcji niemieckiej RFT. Z danych znalezionych w internecie wynika że napięcie zapłonu = 160v ale z przyczyn technicznych łatwiej jest mi zasilać z 240v DC. Nie mogę nigdzie dostać transformatora na napięcie > 110v a bezpośrednio z sieci po wyprostowaniu jest ok 300v. 240 uzyskuje poprzez podłączenie 2 transformatorów: pierwszy robi z 220 9v a drugi z 9 ok 180 (transformator na 12v podłączony odwrotnie). Po wyprostowaniu i odfiltrowaniu jest ok 240v DC. Opornik anodowy ok 50k ale zastanawiam się nad jeszcze większym, muszę poeksperymentować

    0
  • #13 27 Kwi 2003 16:03
    Marek81
    Poziom 19  

    :arrow: Tremolo, nie chcę Cię martwić, ale te plamy w bańce wskazują na uszkodzenie układu 141. Miałem kiedyś pod opieką wyświetlacze na NIXIE i takie objawy były powodowane albo walniętym scalakiem, albo lampą. W Twoim przypadku lampa wydaje się być dobra (działa dobrze przy bezpośrednim podawaniu napięcia), więc prawdopodobnie któreś wyjście 141 "puszcza" do masy.
    Dokładny schemat wewnętrzny 74141 i jego parametry są pod adresem, który podał Ci Owsik:
    http://www.askjanfirst.com/roehren/nixies/74141d.jpg
    Jak widzisz wyjścia zabezpieczone są diodami zenera i najczęstszym uszkodzeniem jest przebicie którejś.
    Osobiście poleciłbym Ci zastosowanie takiego sposobu sterowania lampkami, jak to zostało przedstawione w jednym z ostatnich numerów EP (zegar na NIXIE). Tam stosuje się dekoder 1 z 10, serii CMOS 40... i tranzystory wysokonapięciowe połaczone z katodami NIXIE.

    Pozdrawiam.

    0
  • #14 27 Kwi 2003 21:59
    Tremolo
    Poziom 43  

    Miałem w ręku ten numer. Ni ena długo nauczyciel mi go zabrał. Jednakze próbowałem z wieloma wyświetlaczami, czy oże to być wina długich przewodów? Odpaliłem to na dwóch rodzajach 74141 - jedne z TESLI drugie od pana Mgim 74141 PC w obu przypadkach to samo. Zasilane jest z zasilacza laboratoryjnego. 6,3 V przez prostownik nastepnie 7805 z elektrolitami mniejszy przy wyjściu i większy przy graetzu. Nixie około 210 V. W konfiguracji właściwej i pojawiają się plamy. TTL zasialane 5,02 V DC.

    A co powino być jeżeli na wejścia nie podamy nic - będą "wisiały w powietrzu" wedle danych jesli byłoby to "4xzero" LLLL to powinniśmy mieć włączone zero. Zresztą dawanie do masy tez nic nie daje... Oby to nie było przechodzenie napięcia z wyjść na wejścia. Wlączyłem przez podanie zera z masy przez rezystor - nadal to samo

    próbowałem z 3 układami i zawsze te plamy. A trzy nie mogą być zrąbane. Zmniejszyłem napięcie do około 190V i rezystor z 10k na 20k i to samo na kolejnych układach. albo padał albo były padnęte... myslałem juz że + i - jest zamienione miejscami ku mojemu zaniepokojeniu to ukazanie się plamy działa bezwzględu na istnienie zasilania na układ 141

    CMOS odpada bo jest za delikatny na bycie w pracy dyplomowej. Zresztą nie mam tyle miejsca na tranzystorki niestety. I nie miał bym siły tego lutować. Bo mam gotowe połączneia kablowe miedzy plytka z nixi a blokiem 74141

    ostatecznie wymontuje 74141 - bo wszystkie mi szwankują zawsze plama, może ta płytka ise nie nadaje... i mi się samowysterowuje układ. Zawsze moge użyć lamerskich isostatów i nimi przełączać - będzie to bardzo proste rozwiązanie. Zarazem isostaty po stronie zwierającej do NIXIE a te rozwierające do dekodera. To jeszcze trzeba przemyślec żeby na tym stanowisku kogoś nie zabiło.

    0
  • #15 28 Kwi 2003 17:55
    Marek81
    Poziom 19  

    W serii TTL, wejścia wiszące w powietrzu dają zawsze jedynkę.
    Więc jeśli chcesz podać zero na wejście, to wszystkie cztery wejścia dołącz do masy.
    Spróbuj obniżyć napięcie anodowe do 120 - 160 V. Może plamy znikną.
    A jesli nie, to zrób pomiar napięć na końcówkach 141, po stronie lampy. Tylko jedno wyjście powinno być na zerze, pozostałe powinny być na potencjale napięcia anodowego (woltomierz musi mieć Rwe>1Mom). Jeśli na którymś z wyjść będzie potencjał pomiędzy 0V, a Uanodowe, to wyjście puszcza do masy!
    W EP 2/2003 jest ten zegar, ale dzisiaj sprawdziłem i tam jest to zrobione na układzie programowanych bramek logicznych (FPGLA, czy coś takiego) + tranzystory. Natomiast, to rozwiązanie z CD4028 + tranzystory, widziałem gdzieś chyba w internecie.

    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

    P.S. Acha, i sprawdź jeszcze te kable, łączące NIXIE z 74141. Może gdzieś są przebicia, albo pojemności pomiędzy żyłami powodują wysterowanie więcej niż jednej katody.

    0
  • #16 28 Kwi 2003 23:04
    Tremolo
    Poziom 43  

    przy wysterowaniu więcej niz jednej katody w sposób manualny dochodzi do zaświeceniua ładnego wielu elektrod ale czytelne. Podczas zaświecenia manualnego bezpośrednio jednej z elektrod świeci sie tylko ona przy podaniu natomiast za dużego napięcia co najwyżej swieci drucik doprowadzający napięcie nad dolnym szkłem.

    Co do napięcia zmieniałem róznymi rezystorami zmianą zasilania zawsze nic tylko zmienia się intensywność bez rezystora mam już ładną czerwoną żarówke. (zasilacz daje max. 0,03A i przy takim prądzie napięcie maleje do 150 przy maxymalnym 190V na niższych pradach (1-2 mA) )

    Jeszcze to dzisiaj przeanalizuje i zobacze co w tej sprawie poczyniłem.

    0
  • #17 08 Maj 2003 18:04
    Maciej256
    Poziom 13  

    Witam, jeżeli zasilasz lampy przez mostek garteza to sprawdz czy to on nie nawala. może sie zdażyc taka sytuacja że jedna z diod przepuszcza.

    0
  • #18 10 Maj 2003 15:18
    Tremolo
    Poziom 43  

    To jest zasilane przez specjalny zasilacz z odpowiednimi bezpiecznikami, kondensatorowo-rezystorowy filtr i ogranicznik prądu. I raczej daje dobre wysokie napięcie bo lampki działają dobrze... bez tego całego 141

    0
  • #19 20 Maj 2003 18:31
    Marek81
    Poziom 19  

    Przeglądając starą dokumentację Toshibowską natknąłem się na schemat wyświetlacza numerycznego z pamięcią, na lampce Nixie.
    Ciekawostką jest to, że Japończycy zrobili dekoder BCD -> 1 z 10, na matrycy diodowej, zastępując w ten sposób układ 74141.
    Oto skan tego dokumentu, niestety trochę kiepskiej jakości, ale oryginał też nie jest lepszy.

    Pozdrawiam.

    0
  • #20 22 Maj 2003 22:21
    Tremolo
    Poziom 43  

    Bardoz ciekawe urzadzonko :) mam jeszcze jedną prośbe chyba jedną z ostatnich dotyczących mojej pracy. Potrzebuje wykres zaobserwowania napięcia zapłonu - ma to gdzieś zarejestrowane - prózno mi tego szukac w książkach których nie mam :) Co się dzieje zanim napięcie na NIXIE się ustali do poziomu roboczego? wiem żę opada nagle .. i sie stabilizuje jak w neonówce.

    Jakiś wykresik. Prądy i napięcia moge zmierzyć.

    0
  Szukaj w 5mln produktów