Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV maksymalnie do 3000zł - który z wymienionych?

berix24 02 Jan 2013 23:48 11534 70
Wago
    kuch_arc
    Level 14  
    za 1900 to chyba faktycznie nie ma lepszego LCD 42", ale jednak 50" Full HD za 2000 zł mimo wszystko będzie lepiej... muszę zainwestować w zasłonki albo rolety ;)
  • Wago
    User removed account
    Level 1  
    berix24
    Level 13  
    LOCOLOCO wrote:
    Seria GT ma Web Browser.
    Seria E5 nie ma a seria ET5 -ma !

O kurcze nie wiedziałem.. Ciekawe czy kiedykolwiek będzie u mnie. Przydałaby się
    mathew12
    Level 10  
    Śliczne dziękuje za pomoc, Panasonic to dobry wybór i chyba się zdecyduje jedną z dwóch linii
    OCOLOCO napisał:
    Seria GT ma Web Browser.
    Seria E5 nie ma a seria ET5 -ma !

Jeszcze raz dziekuję, szczególnie OCOLOCO

Dodano po 1 [minuty]:

Sorki, oczywiście miałem na myśli LOCOLOCO
    berix24
    Level 13  
    mathew12 wrote:
    Śliczne dziękuje za pomoc, Panasonic to dobry wybór i chyba się zdecyduje jedną z dwóch linii

Nie będziesz żałował. warto trochę dołożyć pieniędzy i cieszyć swoje oczy obrazem:) Ja jestem bardzo zadowolony z mojej plazmy. Obraz w HD rewelacyjny.
    A zużycie prądu w najnowszych plazmach jest dużo niższe i prawie porównywalne ze zużyciem ekranów LCD. Może jest trochę grubszy od konkurentów LED ale to wydaje mi się jedyny delikatny minusik.
    User removed account
    Level 1  
    Torino
    Level 12  
    Jaki telewizor o przekątnej 46 cali do 3000zł +/- 200zł? Plazma odpada, szukam LED. Byłoby świetnie gdyby miał wi-fi i 3D. Któryś z tych czterech modeli czy moze polecacie coś innego?
    Samsung UE46ES6100
    Philips 46PFL5507K/12
    LG 47LM615S
    Toshiba 46TL939
    Torino
    Level 12  
    1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?
    TV maksymalnie do 3000zł - który z wymienionych?

Kolor niebieski - miejsca dla widza, kolor jasnoniebieski na krawędzi - okna od strony zachodniej.

2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ?
    1,6-2,6 m

3.Ile osób zasiada przed telewizorem ?
    2-3

4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ?
    Na wprost i z boku

5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ?
    Na chwilę obecną ma stać

6.Jak słońce świeci w pokoju ?
    Z tyłu TV (rysunek - dodam później)

7.Jaki masz obecnie telewizor ?
    LG 37LG5000

8.Co chcemy aby telewizor posiadał ?
    Możliwość odtwarzania filmów poprzez port USB (pendrive, dysk przenośny), odtwarzanie polskich liter w napisach, Wi-Fi

9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ?
    Vectra, dekoder z dyskiem

10.Jakie urządzenia ?
    PS3, Patriot Box Office Media Player

11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ?
    0-6 godz (przeciętnie 1-3 godz.)

12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ?
    Raczej matowa

13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?
    Bajki dla dzieci, MiniMini, Disney Junior, Discovery, TVP1, seriale głównie divx z napisami PL

14.Czy zamierzasz serfować po internecie ?
    Generalnie nie, ale byłoby dobrze aby była taka możliwość

15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
    Od czasu do czasu. Sporadycznie.

16.Preferencje co do marki ?
    Brak choć ostatnio często mam kontakt z produktami LG i Samsung.

17.Preferencje co do wielkości ?
    Przekątna najlepiej 46 cali. Wskazane aby od podstawy do brzegu telewizora było trochę miejsca (przy zbyt małej odległości mogę mieć problemy z głośnikami zestawu audio które stoją przy stoliku i są od niego wyższe o ok. 7,5cm.

18.Co Cię denerwuje w telewizorach ?

19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ?
    Trudno określić. Zimą raczej po zmierzchu, latem odwrotnie.

20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?
    Chciałabym przeznaczyć 2500zł. Maksymalnie do 3000zł.

21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ?
    Byłoby dobrze gdyby było 3D - takie, by było też dobre do gier na Move 3D.
  • Wago
    User removed account
    Level 1  
    Torino
    Level 12  
    Na dzień dzisiejszy skłaniam się ku 46PFL5507. Chciałbym uzyskać jeszcze kilka informacji o tym telewizorze.

1. Znalazłem opinię o tym modelu Philipsa związaną z dźwiękiem, wideo i napisami:
    Quote:
    "nie czyta bardzo wielu formatow dzwieku wewnatrz plikow, z napisami tragedia (wbudowanych kompletnie nie widzi, txt tak samo, srt tylko pod warunkiem kodowania ktore nie obsluguje polskich znakow). z niektorymi plikami video tez jest problem."

Nie wiem, jak mam się do tego odnieść. Z formatem srt nie jest problem, ale czy to znaczy, że będzie problem z polskimi literami?

2. Przeglądając oferty natknąłem się na różnicę w oznaczeniu tj. 46PFL5507K oraz 46PFL5507H. Czy to są różne modele, czy przy zakupie mam zwrócić uwagę na K lub H?

3. Z informacji które znalazłem w Internecie wynika, że do tego telewizora konieczne są aktywne okulary z własnym zasilaniem. Czy każde aktywne okulary będą współpracowały z 46PFL5507 czy tylko konkretne, dedykowane modele?

W sieci RTVEuroAGD model 46PFL5507K wraz z 2 okularami dostępny jest za 3290zł. Niestety nie mogę się doszukać jakie to okulary. Na aukcjach w popularnym serwisie aukcyjnym cena bez okularów wraz z dostawą wynosi 3129,90zł.
    User removed account
    Level 1  
    mathew12
    Level 10  
    Przepraszam, ze trochę odbiegnę od ostatniego postu, ale własnie kupiłem telewizor zgodnie z sugestiami publikowanymi na tym forum. Finalnie wybrałem Panasonica
    TX L42 ET 5 E. Pierwotnie miał to być panasonic plazma, ale po porównaniu konsumpcji energii trochę się przestraszyłem i wybór padł j.w.
    Teraz kilka istotnych informacji o tym co ten telewizor oferuje (przetestowanych własnoręcznie).

1. Posiada otwartą przeglądarkę www, i bez problemu można wyświetlać strony internetowe (HTML), niestety gorzej jest ze stronami opartymi na javie i fleshu.
    Przykład, wyświetlam stronę gazeta.pl, ale nie mogę wyświetlić np. filmiku reklamowego na stronie lub ruchomego banneru.

2. Telewizor posiada Wifi i nie ma problemu z kablami. W moim przypadku internet "śmiga" na tv doskonale (Neostrada + livebox).

3. Dobra lub bardzo dobra transmisja internetowa przez Widgety (Implex, Ipla, Facebook, YuoTube i wiele innych)

4. Fantastyczne rozwiązanie Viera Tools, szczególnie Serwer multimedialny.
    Jak na razie wykorzystuje możliwość transmisji bezprzewodowej materiałów zapisanych na dysku mojego komputera (filmy, zdjęcia, muzyka)
    Niestety materiały filmowe muszą mieć "wszyte" napisy. TV nie widzi pliku tekstowego.

5. Producent razem w zestawie oferuje 4 pary okularów do 3d, bez problemu można konwertować obraz 2D na 3D.

6. Menu i obsługa telewizora bardzo prosta i intuicyjna (przynajmniej dla mnie, nadmienię, że nie jestem informatykiem)

Na razie to tyle, ciagle się ni bawię i jak znajdę coś ciekawego to nie omieszkam napisać.
    User removed account
    Level 1  
    mathew12
    Level 10  
    Tak, nawet bardzo. Fajne centrum multimedialne. Teraz szukam odtwarzacza DVD z możliwością obsługi TXT i polskich znaków :-)

Dodano po 5 [minuty]:

@LOCOLOCO

Jeszcze raz dziękuje za wskazówki donośnie TV
    Torino
    Level 12  
    LOCOLOCO wrote:

W tej serii tylko dedykowane okulary ale są bardzo tanie .

No właśnie, czym różnią się okulary które są w ww. zestawie tj. PTA 507 od tych których sporo jest na aukcjach tj. PTA 508? Jaka jest przewaga okularów do 3D aktywnego do 3D pasywnego? Wizualnie, dotykowo - widzę, ale w praktycznym użytkowaniu.
    Mylagos
    Level 19  
    Torino wrote:
    Jaka jest przewaga okularów do 3D aktywnego do 3D pasywnego? Wizualnie, dotykowo - widzę, ale w praktycznym użytkowaniu.

Różnica tyczy się technologi - aktywne okulary są tylko do TV które wykorzystują aktywne 3D, a pasywne do pasywnych. Wszystko rozbija się o sposób wyświetlania obrazu 3D - pasywna technologia to tańsze okulary, ale mamy utratę rozdzielczości obrazu do połowy - w przypadku aktywnej technologi, mamy pełną rozdzielczość na każde oko, ale niektóre osoby mogą dostrzec migotanie obrazu i mogą odczuwać zmęczenie oczu.
    Torino
    Level 12  
    Dziękuję za informację. Szukając informacji o tym Philipsie natknąłem się na pojęcie "banding" i kilka negatywnych opinii. Najprawdopodobniej zakupu dokonam wysyłkowo, więc reklamowanie matrycy byłoby problemem (wysyłka telewizora do serwisu). Dużo egzemplarzy posiada tą wadę?
    User removed account
    Level 1  
    Torino
    Level 12  
    Wybór padł na 46PFL5507. Czekam na jego dostarczenie.
    Mam pytanie odnośnie nośników pendrive/HDD. Jaką szybkość odczytu muszą mieć te nośniki aby filmy był z nich płynnie odtwarzane? Rozumiem, że zamiast pendrive bez problemu mogę podpiąć dysk zewnętrzny?
    yellowlabel
    Level 12  
    A jak wypada jakość obrazu telewizyjnego na ET5?
    Mam jeszcze kilka dni na odesłanie mojego ST50 i zastanawiam się nad czymś innym. Im dłużej się przyglądam temu telewizorowi, pierwszy zachwyt mija a ja uważam, że popełniłem błąd wybierając tę plazmę, mimo, że jeszcze dwa dni temu byłem z wyboru przezadowolony :/

Jak myślicie? Odsyłać ją i brać ET5 czy dać sobie spokój?
    User removed account
    Level 1  
    mathew12
    Level 10  
    @yellow_label

jeżeli chodzi o jakość obrazu w ET5E to przyznam, że jest dobra, szczególnie w HD.
    Nie mogę się przyzwyczaić do efektu "sztuczności", wszystko zbyt wyraźne.
    Co prawda trudno mi teraz porównać obraz z mojego telewizora z plazmą - brak takiego w domu. Moja ocena będzie subiektywna, ale jestem z TV bardzo zadowolony i polecam ten produkt.
    Jak będziecie mieli jakieś pytania dotyczące panasonica ET5E to chętnie odpowiem.
    yellowlabel
    Level 12  
    Powoduje frustrację o tyle, że nie mogę ustawić kolorów takich jakie bym chciał. Obraz jest zbyt blady. No i teraz jeszcze nie mogę podłączyć normalnie dysku twardego. Jak można tak spierdzielić multimedialność w 2012 roku..

@U.P.:
    A to przypadkiem nie efekt teatru? Wyłącz wszystkie polepszacze ekranu. Powinno być ok.
    Torino
    Level 12  
    Philips dziś został dostarczony, jest już podłączony. Podłączyłem przez USB twardy dysk zewnętrzny WD 250GB i działa bez problemu. 3D robi wrażenie. Wcześniej miałem okazję obejrzeć 3D na LG oraz Samsungu i mam wrażenie, że nie było takiego efektu (może to tylko wrażenie). Z wyświetlaniem napisów nie ma problemów, choć nie udało mi się ustawić wyświetlania polskich znaków. Nie wiem dlaczego, ale opcja JĘZYK NAPISÓW jest nieaktywna. Jak ustawić polskie znaki? Chcę też kupić pendrive do szybkiego przenoszenia plików - jaką musi mieć szybkość odczytu aby film odtwarzał płynnie?
    User removed account
    Level 1  
    Tommi3737
    Level 12  
    Torino wrote:
    Philips dziś został dostarczony, jest już podłączony.

Torino możesz powiedziec za ile kupiles ten TV i czy okulary byly w zestawie?

Chce kupić ten TV tylko czekam na jakąś promocje.
    Torino
    Level 12  
    Okularów nie było w zestawie. Okulary PTA508 po 107zł, telewizor 2 859zł. Za 3 pary okularów, telewizor i wysyłkę zapłaciłem 3 235zł. W czwartek zapłaciłem, w piątek wysyłka, w poniedziałek był już na miejscu.

Mam pytanie - TV chce zaktualizować oprogramowanie. Czy pozwolić mu na to?
    User removed account
    Level 1  
    Tommi3737
    Level 12  
    Dzięki bardzo za odpowiedź, czyli cena w eurortvagd nie jest szalowa-poczekam na jakaś promocje chyba. A ty gdzie kupowales jesli moge spytac? No i zadowolony jestes?