Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Różnokolorowe kwadraty zamiast liter w Quake 4

Jamel1989 12 Dec 2011 02:08 1477 2
    Jamel1989
    Level 9  
    Witam. Nie wiem, czy zakładam temat w dobrym dziale, jednakże jeśli nie, to proszę o przeniesienie go do odpowiedniego miejsca.

Otóż problem wygląda następująco. Gdy odpalę Quake 4, to podczas ładowania gry przed filmikami początkowymi, zamiast liter mam różnokolorowe kwadraty zamiast liter. Podczas gry, gdy otworzę konsole, sytuacja jest identyczna. Niby piszę poprawnie na klawiaturze, ale każdemu zdarzają się literówki, więc podczas wpisywania komend, nie do końca wiem co piszę. Czy jest jakiś sposób aby to naprawić?

Konfiguracja komputera:
    Procesor: AMD Athlon X2 64-bit 4400+
    Płyta główna: Gigabyte GA-M55S-S3 rev. 2.0
    Ram: GoodRam DDR2 2GB 800MHz Dual Chanel
    Grafika: Gigabyte GeForce 9800GT SilentCell 1GB
    System: Windows XP Pro SP3
    etekiller
    Level 10  
    Błąd leży w konfiguracji gry, lub jej plikach. Możesz spróbować zmienić opcje graficzne, ewentualnie update DirectX, chociaż nie wiem czy akurat ta gierka nie śmiga na OpenGL.

Wygląda na to, że gra ma problem z renderowaniem tekstu, co albo świadczy o jakimś błędzie graficznym przy np. tworzeniu cieni pod literami albo błąd wczytania czcionki.
    Jamel1989
    Level 9  
    Z tego co doczytałem to gra, a raczej jej silnik graficzny, działa na OpenGL. Aktualizacja DirectX czy sterowników do grafiki nie wchodzi w grę, dlatego że mam najświeższą dystrybucje DX, a ze sterownikami do grafiki jestem może maks 2 wersje w plecy. Jednak pamiętam, że jak grałem w tą grę na starej karcie graficznej tj. Gigabyte GeForce 8800GT (512MB gddr) to takich problemów nie było, a i w jednym i drugim przypadku, Quake 4 chodził na maksymalnej możliwej konfiguracji graficznej.