Witam. Zaadoptowałem ten napęd do bramy garażowej dwuskrzydłowej, rozwieralnej. Pod względem mechanicznym nie mam z nim żadnego kłopotu, pracuje bezawaryjnie, problem pojawia się w sterowaniu. Oryginalnie podczas biegu bramy uchylnej przy dojściu do ogranicznika krańcowego „brama otwarta” wózek napędu cofa się o 1 cm, u mnie ze względu na to, że mam bramę skrzydłową jest wtedy odwrotnie niż w oryginale, brama jest w pozycji zamkniętej i to „cofnięcie” powoduje lekkie rozszczelnienie. Podczas zamykania w oryginale następuje w końcowej fazie „dociągnięcie” bramy, w moim przypadku jest to niepotrzebne szarpnięcie otwartych skrzydeł. Przez niepełne rozeznanie tematu sprawę pokpiłem, trzeba było przerobić i zamontować prowadnicę z napędem odwrotnie, „silnikiem do przodu”, ale już po fakcie, zresztą przeróbka nie była by taka znów prosta. Mam więc pytanie czy można tak zaprogramować napęd aby funkcja otwarcia i zamknięcia działały odwrotnie? Jak to zrobić ? Próby z wymuszeniem biegu referencyjnego w odwrotnym kierunku , po skasowaniu danych w pamięci napędu nie dają rezultatu.
Proszę o odpowiedzi.
Proszę o odpowiedzi.