Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Powietrzna pompa ciepła PCWU-3,8H-A3

przemek219 13 Dec 2011 15:33 8098 20
    przemek219
    Level 11  
    Witam może ktoś podzieli się informacja jak wychodzą koszty za prąd miesięczne przy wykorzystaniu takiej pompy oczywiście mniej więcej gdyż jest to zależne od zbiornika i pogody?
    przemek219
    Level 11  
    Wiec wygląda to tak 150l w 2h około urządzenie pobiera mniej więcej 1kwh na jedną godzinę pracy nagrzanie to koszt 2x0.6=1,2
    1,2x30dni=36zł
    kudlacikus
    Level 11  
    Dodać należy, że te wyliczenia są jak dialog z filmu „Powrót do przyszłości”:
    -czy ta lokomotywa osiągnie prędkość 80mil/h
    -tak….. jeśli tor będzie prosty, będzie trochę z góry, wagony będą odczepione, wiatr będzie wiał z tyłu i w kotle będzie palił sam diabeł……… :D
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    kudlacikus wrote:
    Dodać należy, że te wyliczenia są jak dialog z filmu „Powrót do przyszłości”:
    -czy ta lokomotywa osiągnie prędkość 80mil/h
    -tak….. jeśli tor będzie prosty, będzie trochę z góry, wagony będą odczepione, wiatr będzie wiał z tyłu i w kotle będzie palił sam diabeł……… :D

A Ty masz inne dane?
    kudlacikus
    Level 11  
    Wszystko pasuje pod warunkiem, że temperatura powietrza będzie minimum 10°C,
    wszystko doskonale połączone z mało stratnym zasobnikiem, ocieplone itd. wtedy jest szansa na 2h pracy/150l/50°C z tym, że zgodnie z danymi pobierana moc sprężarki w takim układzie = 1,17kWh. Potem jest jeszcze mniej kolorowo. Ale latem jest ok.
    kudlacikus
    Level 11  
    Jasne mirrzo, a co z trwałością. Co po gwarancji? Ile lat wytrzymają? Masz może takie informacje?
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Pompy ciepła nie powinny być nadmiernie awaryjne.
    Ich konstrukcja jest prosta jak budowa cepa a w zasadzie lodówki.
    Lodówki działają wiele lat. :D
    Problemem instalacji CWU z pompą ciepła jest to, że takie PC zgodnie z prawem i zdrowym rozsądkiem nie może być jedynym źródłem ciepła do przygotowania CWU.
    kudlacikus
    Level 11  
    Niewiele to mówi – u mnie lodówki nie działają dłużej niż 6 lat, bo są często otwierane, napełniane i opróżniane – rodzina 8 osób, co za tym idzie woda też potrzebna w niemałej ilości. Wody o temp 50°C to trzeba jakieś 500-600l dziennie
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Pompa takiej mocy powinna sobie bez problemu poradzić z przygotowaniem takiej ilości wody. Należało by tylko obliczyć jak duży powinien być zasobnik CWU.
    Producenci najczęściej podają średni czas bezawaryjnej pracy. :D
    mirrzo

kudlacikus wrote:
    Jasne mirrzo, a co z trwałością. Co po gwarancji? Ile lat wytrzymają?

Jestem przekonany, że dłużej niż solary.
    anwist
    Level 13  
    A gdyby taka pompa miała parownik automatycznie przełączany na inny
    ( poniżej plus 5*c na zew ) który by był ,,zakopany,, w ziemi jako DZ , to taka pompa mogła by pracować cały rok a nie tylko w,, ciepłe,, dni.
    W tedy to solary juz wogule by nie miały sensu
    jack63
    Level 43  
    Grzegorz Siemienowicz wrote:
    ]Pompy ciepła nie powinny być nadmiernie awaryjne.
    Ich konstrukcja jest prosta jak budowa cepa a w zasadzie lodówki.

Chyba masz małe pojęcie o budowie pompy ciepła. Z lodówka ma tyle wspólnego, że pracuje wg. tego samego obiegu wstecz. Reszta to już zupełnie co innego. Diabeł tkwi w szczegółach!
    Grzegorz Siemienowicz wrote:
    Lodówki działają wiele lat.

DZIAŁAŁY. Kiedyś. :cry: Z dzisiejszymi to tak różowo nie jest.
    mirrzo wrote:
    Dlatego stawiam ja ponad solarami

Jakim prawem??? Wg. mnie można ją postawić raczej obok. W lecie (i nie tylko) można z typowego solara (ok 4.5 m2 absorbera) wyjąć 4 kW mocy przez 6 godzin za 6*0.02 kW energii pompy. Więc jakie porównanie???
    Oczywiście pompa powietrzna pracuje też przy zachmurzonym niebie i w nocy, ale też nie przez cały rok! Okres działania jest dużo większy niż solarów ale i koszty ciepła są duuużo większe.
    Te dwa urządzenia nie powinno się przeciwstawiać sobie! One powinny się uzupełniać. A przy mrozach i tak większe szanse ma solar. Jednak najlepiej mieć jeszcze jedno źródło ciepła . Grzałka/ kocioł.
    Te dywagacje "O wyższości.." tracą sens przy dostępności gazu.
    mirrzo

jack63 wrote:
    mirrzo wrote:
    Dlatego stawiam ja ponad solarami

Jakim prawem???... koszty ciepła są duuużo większe.

Prawem kalkulacji kosztów - wszystkich.
    Jakie koszty są "duuużo" większe?
    Zakładając, że solary wyręczają kocioł stałopalny latem, tak samo trzeba zestawić to porównanie z pompą ciepła. Sam zresztą napisałeś, że pracują w każdej pogodzie; oprócz zimy.
    WIĘC ???
    kudlacikus
    Level 11  
    Więc jack63 wyjaśnił: solar i pompa wyręczaja kocioł, ale pompa na oddane 4kW zużyje 1kW prądu, zaś solar dajac tyle energii zużyje 0, 02kW prądu, razy ilość godzin, to różnica kolosalna - 50 razy. Ale kiedy sloneczka braknie, to trzeba pompę i wszystko jasne - świetnie się uzupełniają.
    mirrzo

Za godzinę pracy pompy masz podgrzane 70 l wody do 55 C
    Solarem za godzinę podgrzejesz do???
    Zakup pompy, to ok 4000 PLN a solara 2x tyle. Wyjeżdżasz na weekend, czy urlop z solarem masz kłopot, bo musisz "zwalać" "tanio" wyprodukowaną wodę. Pompa czeka na hasło do pracy, a pracuje w każdą pogodę, również deszczową :)
    jack63
    Level 43  
    Ta "przepychanka nie ma sensu. :cry: Zaczyna to wyglądać jak przepychanka marketingowa. Mało fizyki i ekonomi za to mnóstwo emocji.
    Pompa ciepła i solar to dwa różne urządzenia ich jedyną wspólną cechą jest to, że grzeją wodę.
    Każde z urządzeń na swoje "zady i walety". Ocena które wybrać zależy bardzo od konkretnej sytuacji. Każdy obiekt jest inny. Nie ma ścisłej reguły : To jest lepsze a to gorsze!
    walter56
    Level 16  
    Od dwóch lat (w okresach poza zimą) wykorzystuję pompę ciepła do grzania wody. Pompe zbudowałem sam na bazie sprężarki CAJ4492Y. W bojlerze 200 litrowym woda podgrzewana jest tylko w górnej jego części (jakieś 10 do 15 cm) do temperatury 44 stopni. Załącz pompy przy temperaturze 39 st. Pompa nadąża podgrzewać wodę niezależnie od jej poboru. W okresie dłuższych wyjazdów można ją wyłączyć. Po jej włączeniu wystarczy 15 do 20 minut na podgrzanie wody do 44 stopni.
    bawiboj
    Level 11  
    Witam.
    Z zainteresowaniem śledzę temat pomp ciepła i ciekawe spostrzeżenia.
    jack63 wrote:
    Jednak najlepiej mieć jeszcze jedno źródło ciepła . Grzałka/ kocioł.

Czyli najlepiej kilka źródeł ciepła, trzy lub cztery.
    Ciekawe jakby zrobić coś takiego na pompie PCWU-3,8. Mile widziana krytyka
    Pyzaczek
    Level 20  
    Kilka lat temu kupiłem używaną powietrzną pompę ciepła za 1000 PLN. Zasobnik 180 l. sprężarka ok. 200 W i wentylator pięciobiegowy. Zasobnik ma także zamontowane dwie grzałki po 800 W każda. Zarówno pompa jaki i grzałki mają osobne wyłączniki i termostaty. W lecie pompa pobiera powietrze znad dachu domu a w zimie z powierzchni zewnętrznej kotła na olej przepracowany. Zainstalowałem dodatkowy termostat, który pozwala na włączenie pompy tylko gdy temperatura powietrza ma min 22 st. W zeszłym roku zainstalowałem solar własnej konstrukcji (można o nim poczytać https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2569237.html). tak więc mam kilka źródeł ciepła, które wzajemnie się uzupełniają i jest O.K.