Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAOIGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Case 5150 nie rusza, coś zablokowane, nie świeci żółta kontrolka

13 Gru 2011 23:23 11627 1
  • Poziom 29  
    Witam, mam problem z traktorkiem case 5150, pokrewne modele tego ciągnika to case 5140, case 5130, case 5120.

    Traktorek działał bardzo dobrze aż zaczeły się drobne problemy.
    No i się zaczeło.
    W pewnych momentach zaświecała się żółta kontrolka skrzyni (trybik) po lewej stronie kolumny i ciągnik stawał tak jak by mu sprzęgło odcieło, pomagało wyłączenie silnika i ponowne uruchomienie i wszystko wracało do normy.
    Pewnego dnia jak zgasiłem ciągnik to na drugi dzień już nie ruszył, tzn próbuje ruszyć i ruszy z 5cm do przodu jak i do tyłu ale nie ma siły.

    Teraz uwaga
    Przed uruchomieniem silnika zawsze świeciła żółta kontrolka (trybik) po lewej stronie i po uruchomieniu silnika zaraz gasła.
    Teraz ta kontrolka nie świeci wcale, żarówka i oprawka jest na pewno sprawna. Bezpieczniki i przekażniki są sprawne bo wyciągałem i sprawdzałem.

    Co sprawdziłem:
    - instalacja i styki są ok
    - elektrozawory półbiegów się nie załączają
    - bezpieczniki są ok
    - poziom oleju w skrzyni jest pod max
    - reszta instalacji, światła, zapalanie, silnik, liczniki działają prawidłowo
    - hydraulika, podnoszenie pługa, kibrowanie i wspomaganie kierownicy działa prawidłowo
    - sprzęgło sprawne bo WOM działa i ma siłę

    Uważam że problem ktwi po stronie elektrycznej.

    Mam pytania:
    - Gdzie znajdę czujnik oleju od skrzyni bo tych czujników jest pełno
    - gdzie znajduje się sterownik i czujnik tej żółtej kontrolki bo kontrolka nie działa wcale
    - czy coś mam jeszcze zrobić?

    Ze schematem elektrycznym bym sobie poradził ale nigdzie nie ma, problem w tym że tam jest na tyle kabli w wiązkach że trudno dojść gdzie idzie ten kabel biały z brązowym paskiem od kontrolki.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Poziom 29  
    Problem został rozwiązany, przyczyną było poluzowanie się okrągłej wtyczki z wiązki kabli.
    Założyłem wtyczkę i ciągnik ruszył bez najmniejszego problemu, taka pierdoła a nie chciał jeżdzić, stał nieuruchomiony przez ponad 4 miesiące :|
    Temat można zamknąć.