Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie mikrofonów dynamicznych, wzmacniacz przedwzmacniacz

jarossiss 14 Gru 2011 23:44 3575 17
  • #1 14 Gru 2011 23:44
    jarossiss
    Poziom 7  

    Witam,
    Mam poważny problem. Posiadam mikrofony bezprzewodowe link : http://allegro.pl.html
    Podłączam je przewodem jack chinch do wzmacniacza technics su-VZ220 do wejścia Phono. Wiem że to złe rozwiązanie ponieważ jest to wejście do gramofonu. Jendak kiedy chce podłączyć mikrofony pod wejście CD strasznie słabo słychać. Dodam że kupiłem przedwzmacniacz jednak jest on do mikrofonów elektronowych. link : http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-250.pdf Czy dało by radę przerobić go na przedwzmacniacz do mikrofonów dynamicznych. A może poprostu źle podłączam te mikrofony pod wzmacniacz? Dodam że bardzo zależy mi na czasie ponieważ zestaw potrzebny mi jest na piątek.
    Pozdrawiam i czekam na pomoc

    Na przyszłość proszę podać firmę, model i ewentualnie link do strony producenta.
    3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    (adambyw)

    0 17
  • #2 15 Gru 2011 09:31
    AnTech
    Poziom 31  

    Najprościej będzie wylutować rezystory R1 i R2 oraz kondensator C1 (choć niekoniecznie). Pozbędziesz się w ten sposób napięcia stałego (polaryzującego mikrofon elektretowy) na wejściu i będziesz mógł podłączyć tam odbiornik mikrofonu bezprzewodowego. Może zajść konieczność wymiany R3 na 10kΩ oraz R6 na 100kΩ w celu zwiększenia impedancji wejściowej tego przedwzmacniacza.
    Wejście CD ma niewielką czułość stąd problemy z głośnością.

    Tak na marginesie, ten preamp jest do mikrofonów elektretowych a nie elektronowych jak napisałeś.

    0
  • #3 15 Gru 2011 11:34
    jarossiss
    Poziom 7  

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz. Jendak prosze mi powiedzieć. W koncu do którego wejścia mam podłączyć odbiornik mikrofonu do wzmacniacz ? Dziś spróbuje przerobić przedwzmacniacz tak jak Pan napisał. Aha i jeszce jedno. Wlutowałem sobie do tego przedwzmacniacza gniazda na dużego jacka. W wejściu do przedwzmacniacza Na płytce opisany jest + i -. Jednak przy wyjściu nie ma żadnego oznaczenia i przylutowałem gniazdo na czuja. A nie chce nic zepsuć. Dlatego pytam jak podłączyć wyjście. O ile dobrze wiem link : http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Jack_plug.png&filetimestamp=20060512201439 1 to "-" a 3 to "+" tak ? .
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

    0
  • #5 15 Gru 2011 13:32
    jarossiss
    Poziom 7  

    No to dobrze przylutowałem ;] Jeszcze prosił bym o podpowiedz w sprawie wyjścia z przedwzmacniacza i wejscia do wzmacniacza odnośnie popprzedniego postu

    P.S aha właśnie i w końcu co zrobić z tym kondensatorem C1 ? ? Wylutować czy zostawić. Oczywiście napięcie dać takie samo jak by był oryginał do elekrytowego czyli 9-12 ?
    Kurcze mam nadzieje że nic sie nie spali xD

    0
  • #6 15 Gru 2011 16:03
    adambyw
    Moderator Akustyka

    Jak wylutujesz R1 i R2 to C1 będzie podłączony z jednej strony do masy a w drugim będzie wisiał w powietrzu. Więc nie ma sensu go zostawiać.
    Te 3 elementy są odpowiedzialne za zasilanie BIAS. To zasilanie w Twoim przypadku jest zbędne, więc można je pominąć.

    Jak poprawnie polutujesz to nic się nie spali. Zanim podłączysz uruchom sam przedwzmacniacz, najlepiej bez wlutowanego wzmacniacza operacyjnego, i sprawdź napięcie pomiędzy pin 4 i 8. Powinno być Tyle ile napięcie zasilające, czyli 9-12V z plusem na 8. Następnie sprawdź napięcie pomiędzy 4 i 3, oraz 4 i 5 powinna być połowa wartości zasilania. Wlutuj lub wsadź w podstawkę wzmacniacz operacyjny. Po włączeniu sprawdź czy nie występuje napięcie stałe oraz zmienne na wejściu i wyjściu układu.
    Po podłączeniu mikrofonu na wyjściu miernik powinien pokazywać jakieś napięcie zmienne w zależności jak mocny sygnał dasz z mikrofonu. Jeżeli przy ciszy jest w okolicy 0, możesz podłączyć do wzmacniacza i powinieneś usłyszeć dźwięk.

    Konstrukcja tego wzmacniacza jest w naprawdę podstawowym stopniu zaawansowania.

    0
  • #7 15 Gru 2011 16:25
    AnTech
    Poziom 31  

    Na schemacie i na płytce dokładnie widać gdzie przylutować gniazdo wyjściowe. Styk gniazda dotykający do czubka Jack'a dolutować do pinu na płytce stykającego się z wyprowadzeniem kondensatora wyjściowego C5 (nie pokazano rysunku śceżek ale prawdopodobnie będzie to trzeci pin od prawej u góry rysunku). Styk gniazda wyjściowego dotykający do korpusu Jack'a dolutować do drugiego pinu od prawej u góry rysunku. Ufff....;)
    Kondensator C1 możesz wylutować albo zostawić, nie ma to najmniejszego znaczenia, oprócz masy nigdzie nie będzie podłączony.
    Napięcie zasilania możesz zostawić 9 lub 12V zależnie jaki masz zasilacz sieciowy. Nie pomyl tylko polaryzacji, "+" zasilacza ma iść do plusa na płytce a "-" zasilacza do minusa nam płytce.
    Gdyby wzmocnienie układu okazało się jeszcze za małe (za cicho) trzeba zwiększyć wartość R6. Być może do 220kΩ albo 470kΩ. Dobrać doświadczalnie żeby nie przeholować. Niestety wraz ze wzrostem wzmocnienia wzrasta głośność szumów i zakłóceń zwłaszcza w tak prostym układziku. Może też dojść do wzbudzania się preampu (pisk w głośniku).Tak więc działaj z wyczuciem.

    0
  • #8 15 Gru 2011 17:13
    jarossiss
    Poziom 7  

    Witam ponownie.
    Co do biegunów okazało się że wszystko dobrze przylutowałem. Wylutowałem R1,R2 i C1. Podłączyłem przedwzmacniacz do zasilacza 12 v odpowiednimi biegunami. Odbiornik mikrofonów podłączyłem pod mic in a wejście CD we wzmacniaczu pod OUT. Jednak nawet przy prawiem maxymalnej głośności wzmacniacza nic nie słychać. Jednyne co zauważyłem to to że jak dotkne potencjometr w przedwzmacniaczu to kolumna lekko buczy ( bardzo cicho) a pozatym to nic. Co zrobić żeby to zadziałało.

    P.S zaraz sprawdze napięcie tak jak mówił Pan wyżej.

    0
  • #9 15 Gru 2011 17:45
    AnTech
    Poziom 31  

    A powymieniałeś rezystory R3 i R6? R3 decyduje o rezystancji wejściowej preampu, 1kΩ najpewniej zbyt mocno obciąża wyjście odbiornika i sygnał jest mocno tłumiony. Może się okazać, że i 10kΩ będzie za mało. Masz wogóle jakieś części na podmianę?.
    Co robić żeby działało? Dokładnie wszystko obejrzeć czy nie ma błędu w montażu, podotykać wkrętakiem do wejść scalaka (popularny "sygnał z palca") - powinno brumieć w głośniku tym mocniej im bliżej wejścia preampu dołożymy wkrętak. Można też podłaczyć pod preamp jakikolwiek sygnał z komputera, magnetofonu, odtwarzacza CD.

    0
  • #10 15 Gru 2011 21:05
    jarossiss
    Poziom 7  

    Zrobiłem wszystko tak jak Panowie podpowiedzieli. Dla pewności daje zdjęcia :
    Proszę powiedzieć czy wszystko dobrze zlutowałem.
    P.S No i niestety podłączyłem, ale teraz jest lepiej, na pół głośności słychać buczenie/szum. Trudno to określić. Takie coś między tym a tym ;/
    Co zrobić ;/
    Podłączenie mikrofonów dynamicznych, wzmacniacz przedwzmacniacz
    Podłączenie mikrofonów dynamicznych, wzmacniacz przedwzmacniacz
    Podłączenie mikrofonów dynamicznych, wzmacniacz przedwzmacniacz

    0
  • #11 15 Gru 2011 21:29
    AnTech
    Poziom 31  

    Wygląda jakbyś kabelki od wejścia preampu przylutował do pinów gniazda niewłaściwie. Widać to na przykładzie zielonego kabelka, biały pewnie też tak przylutowałeś. Po włożeniu wtyku Jack styki w gnieździe ulegają rozłączeniu i sygnał nie dochodzi do wejścia preampu. Wklej jakieś ostre zdjęcie bo na tych niewiele widać i trudno jednoznacznie ocenić poprawność montażu.

    0
  • #12 16 Gru 2011 12:22
    jarossiss
    Poziom 7  

    AnTech. DZIĘĘĘĘKUJĘĘĘ !!!! Zrobiłem to co podejrzewałeś. Podłączyłem przewody do złych pinów gniazda. I jak wkładałem jacka to rozwierały się blaszki i sygnał nie miał prawa przejść. Teraz podłączyłem i wszystko działa. Tylko mam jeden problem. Są szumy. Czy jest jakaś możliwość ich usunięcia ? Dodam że zasilam to zasilaczem stabilizowanym ANSMANN ZS800 wyjście od 1,5 aż do 12 v max 800 mA. Bardzo proszę o pomoc ponieważ zestaw potrzebny mi jest na 16 stą . A te szumy troche przeszkadzają. Zdjęcie zasilacza : Podłączenie mikrofonów dynamicznych, wzmacniacz przedwzmacniacz
    A może pomogło by coś zamiana rezystorów R3 i R6 na te oryginalne ?

    0
  • #13 16 Gru 2011 14:13
    AnTech
    Poziom 31  

    A przecież pisałem :D

    Cytat:
    Dokładnie wszystko obejrzeć czy nie ma błędu w montażu

    Na szumy niewiele już możesz poradzić. Użyty wzmacniacz operacyjny do niskoszumnych nie należy a i jego aplikacja jest tu nieszczególna. Przedwzmacniacz jest zaprojektowany aby jako tako działał i klient kupił zestaw do samodzielnego montażu. O parametry użytkowe nikt tu nie dba.
    Powrót do poprzednich wartości R3 i R6 może troszkę pomóc o ile twój odbiornik ma małą (poniżej 200Ω) impedancję wyjściową, a tego nie wiemy. Możesz spróbować przelutować jeśli wystarczy ci czasu.

    0
  • #14 16 Gru 2011 14:41
    jarossiss
    Poziom 7  

    Już jestem po przelutowaniu na oryginał. Jednak wtedy jest jeszcze gorzej bo sprzężenie występuje już przy małej głośności. Nie wiem czemu. Dlatego powróciłem do porzedniego ustawienia. Jeszce mam godzine czasu na dopracowanie tego. Zauważyłem że w instrukcji jest napisame " Układ należy zasilić z dobrze odfiltorowanego napięcia. Może zrobić coś w tym celu ?? TYlko jak

    0
  • Pomocny post
    #15 16 Gru 2011 14:50
    AnTech
    Poziom 31  

    Wlutuj spowrotem kondensator C1 (albo większy jeśli posiadasz), a tam gdzie był rezystor R1 zrób zworę. Wiele nie pomoże ale chociaż nieco poprawi filtrowanie napięcia zasilania.

    0
  • #16 16 Gru 2011 14:54
    jarossiss
    Poziom 7  

    Mam dużo kondensatorów tylko powiedz jaki to wlutuje. A zamiast rezystora r1 wlutować poprostu przewód tak ?

    0
  • Pomocny post
    #17 16 Gru 2011 15:07
    AnTech
    Poziom 31  

    Może być 100µF/16V lub 25V albo większy (220µF), byle by raster pasował i równolegle z nim od dołu płytki zwykły kondensator foliowy 100nF na dowolne napięcie. A na zworkę użyj kawałka drutu z obciętego wyprowadzenia rezystora.

    0
  • #18 16 Gru 2011 17:07
    jarossiss
    Poziom 7  

    Wszystko wyszło świetnie. Sprawe szumu rozwiązałem regulatorem na przedwzmacniaczu o którym zapomnialem ;] Poprostu ustawiłem go na minimum. AnTech dzięki za pomoc, nie wiem co bez ciebie bym zrobił. Przekazuje wszytkie pkt które mam ;p (nie wiem za bardzo o co w tym chodzi bo jestem nowy na elektrodzie ;P )
    Jeszcze raz DZIĘKI

    0
  Szukaj w 5mln produktów