Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laptop Toshiba Satellite A200-1N8 sam się wyłącza.

Jazz991 15 Gru 2011 10:33 27777 33
  • #1 15 Gru 2011 10:33
    Jazz991
    Poziom 13  

    Witam! Jak w temacie laptop sam się wyłącza w różnych odstępach czasu czasami może nawet działać cały dzień i nic a czasem kilka sekund i się wyłączy. Oczywiście cały czyszczony temperatura procesora ok 44 stopnie także wszystko ok. Proszę o szybką pomoc!

    2 29
  • #2 15 Gru 2011 10:35
    Richter
    Poziom 31  

    Zamieść plik z minidump. Nie napisałeś nawet jaki masz system operacyjny a chcesz szybkiej pomocy.

    -1
  • #3 15 Gru 2011 10:51
    Jazz991
    Poziom 13  

    Oj przepraszam. Windows Vista 32 bit a gdzie moge znależć ten plik minidump?

    0
  • #4 15 Gru 2011 10:55
    Richter
    Poziom 31  

    Prawym na mój komputer>właściwości>System->Zaawansowane->Uruchamianie i Odzyskiwanie->Ustawienia.

    Odznacz na dole automatyczne restarty, poniżej masz ścieżkę do minidump.

    3
  • #5 15 Gru 2011 12:05
    Jazz991
    Poziom 13  

    Znalazłem ten folder ale pliku tam zadnego takiego nie ma nawet gdy pokazuje ukryte pliki i foldery....i bluescreen u mnie nie wystepuje...co to moze byc?

    0
  • #6 15 Gru 2011 12:17
    Richter
    Poziom 31  

    W podglądzie zdarzeń nie ma błędów?
    Jaki antywirus?

    0
  • #7 15 Gru 2011 12:22
    Jazz991
    Poziom 13  

    Norton internet security a podgladzie zdarzen raczej nic nie ma... czasem wylaczy sie po ok 2s

    1
  • #9 15 Gru 2011 12:41
    Jazz991
    Poziom 13  

    Ok już ściągam tylko mam wolne łącze, więc trzeba troche poczekac...a co to moze zmienic?

    0
  • #10 15 Gru 2011 13:12
    Richter
    Poziom 31  

    Może wykluczyć pewne problemy z Vistą, zalecane jest przy Vista instalacja SP2. Co zmienia to w google znajdziesz. Resety robią się przy czymś wymagającym? Czy nawet przy internecie? Możliwe, że trzeba będzie wgrać nowy bios.

    1
  • #11 15 Gru 2011 13:25
    Jazz991
    Poziom 13  

    właśnie o to chodzi, że przeważnie robią się jak system jeszcze się nie włączy...np teraz działa 3h i jak na razie jest ok

    0
  • #13 15 Gru 2011 13:27
    Jazz991
    Poziom 13  

    przed ładowanie systemu albo w trakcie jego włączania...naprawde sytuacje, w których się wyłącza są różne...

    0
  • #14 15 Gru 2011 13:27
    Richter
    Poziom 31  

    Pobierz program np. Acronis Disk monitor sprawdź w jakiej kondycji jest dysk twardy. Screen umieść na forum.

    1
  • #15 15 Gru 2011 13:30
    Jazz991
    Poziom 13  

    już sprawdzałem hd tune i wszystko jest ok

    0
  • #16 15 Gru 2011 13:31
    Richter
    Poziom 31  

    Wykonałbym update biosu, na stronie toshiby w swoim modelu jest do pobrania update bios.

    0
  • #17 15 Gru 2011 13:49
    Jazz991
    Poziom 13  

    Też właśnie o tym myślałem no ale teraz to już niech się ściągnie ten sp2 a później zaktualizuje bios i dam znac czy jest poprawa.

    Dodano po 15 [minuty]:

    Na stronie producenta jest aktualizacja biosu ale nie dla mojego laptopa najnizszy model to a300 a ja mam a200 skąd wziąć pewny bios?

    0
  • #18 15 Gru 2011 16:06
    foldback
    Poziom 29  

    http://ce.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_bios.jsp?SERVICE=CE&LNG=20
    Typ produktu wybierasz: archiwum Reszta zgodnie z naklejką na spodzie laptopa.
    Przeskanuj system jakimś programem np. Combofix. Jeśli będziesz miał pecha i komputer wyłączy się w trakcie procesu aktualizacji BIOSu to potrzebny będzie programator (serwis).
    Z tego, co kojarzę to w tym modelu takie niezapowiedziane restarty były spowodowane przegrzewaniem się tranzystorów od przetwornicy procesora. Jeśli jest to ta wersja płyty to trzeba wymienić thermopady na tranzystorach pod radiatorem mostka północnego. Problem sam z siebie wystąpił czy np. po rozbieraniu, czyszczeniu?

    0
  • #19 15 Gru 2011 19:23
    Jazz991
    Poziom 13  

    No właśnie o to chodzi że dzisiaj go wyczyściłem, nałożyłem nową paste termoprzewodzącą i gdy złożyłem wszystko to wyłączył mi się dwa razy pod rząd po ok 10s pracy a później już się włączył i działa bez zastrzeżeń do tej pory. Droga ta wymiana thermopadów?

    Dodano po 3 [godziny] 7 [minuty]:

    Właśnie próbowałem zaktualizować bios ale niestety nie ma nowszego niż zainstalowany... więc już nie wiem co pozostaje sprawdzic..

    0
  • #20 06 Sty 2012 12:19
    xironeksik
    Poziom 22  

    Witam,

    Obstawiam na uszkodzenie płyty głównej.

    Pozdrawiam

    1
  • #21 07 Mar 2012 01:14
    hooligandg
    Poziom 12  

    Witaj kolego sympatyczny, pociesze cie mam identyczny problem :)

    Laptop w środku lśni jak nowy, pasta zmieniona
    - podzespołowy podmieniane na inne 100% sprawne

    (serwis jednoznacznie stwierdził uszkodzona płytę nie rozbierając laptopa [standardowe nie mamy czasu na pierdoły] :D pytałem się czy są w stanie naprawić koszt 250zl w gore dla mnie się nie opłaca) na dodatek nowej płyty nie kupie bo już nie produkują można próbować np. allegro trafić na sprawny egzemplarz w którego przypadku oryginalny system i naklejka COA idą się wietrzyć (totolotek - po miesiącu dwóch i ona się posypie w końcu)

    z reguły lobię się natrudzić sam i samemu naprawić niż za to płacić (wiadomo nauka to klucz)

    Poradzę Ci po części jak rozwiązać problem (gdzieś na angielskim forum dużo osób pisało na temat Toshiby A200-XXX [xxx - różne modele ten sam problem]):
    1. wejdź do biosu (wzrokowo pamiętam druga lub trzecia zakładka odszukaj pozycji Frequnces i Ustaw ALWEYS LOW)
    2. przejdź na zakładkę exit i wybierz Exit and Saving Changes

    Uruchom komputer od tej chwili rdzeń pracuje na około 1GHZ nie powinien się tak często wyłączać (może troszkę wydajność spadnie :P)
    Od czegoś trzeba zacząć :)

    Teraz bardziej kombinowanie :)
    (u mnie pomogło przynajmniej tyle że w low always komputer pracuje 24/24/7 bez wyłączania się a temperatura przy obciążeniu nie przekracza 65*C / w stanie IDLE 45*C || po zastosowaniu pasty ZALMAN STG2)

    Wykonaj sobie moda (pewnie eksperci powiedzą że klawiatura szybciej się zestarzeje - ja to wiem, ty również masz już tą świadomość):
    - przyklej większy kawałek termo-pada do kawałka wystającego radiatora tak aby klawiatura na nim mocniej się wspierała a nie odchylała samej klawiatury z racji tego że dolna część klawiatury jest aluminiowa i wystarczająco szeroka i długa przejmie na siebie część ciepła z GPU odciążając niewydolny wentylator (bo inaczej tego nie nazwę sądząc po rozmiarach płytki radiatora na rdzeń procesora i kawał złomu od strony GPU)
    (jak zdejmiesz klawiaturę to będzie widoczne jak wystaje kawałek radiatora)
    - dodatkowo ja w swojej toshibie zastanawiam się nad odłączeniu zółtego przewodu w zasilaniu wentylatora tak aby chodził cały czas na full obrotach i zobaczę czy efekt wyłączania się laptopa będzie dalej taki sam (Frequences Dynamic) [jak tez chcesz to wypróbować to nie tnij przewodu tylko go wypnij z wtyczki żeby mieć możliwość powrotu do stanu fabrycznego]
    - zlikwiduj silikon z tranzystorów oznaczonych na płycie głównej PQ34 i PQ37 po stronie GPU chyba ze na twojej płycie oznaczone są inaczej chodzi o te tranzystory co radiator po stronie GPU z nich ciepło zabiera i zamontuj na nich również termo-pada

    - zastanawiam się nad wymontowaniem całej klapy wraz z matrycą i podłączenia laptopa pod monitor w celu po testowania
    (może w matrycy być coś uszkodzone co daje zwarcie lub wyższe napięcie powrotne na płytę główną (ale chyba inwerter by wtedy odłączał matryce lub jej podświetlanie) - spróbować można w końcu nic to nie kosztuje oprócz wolnego czasu (ja lubię się pobawić w takie rzeczy :D)

    jak wymyśle jeszcze jakaś modyfikacje chłodzenia to napisze ale wątpię bo nie w tym najwyraźniej tkwi problem (temperatury ok) - bardziej profesjonalnie niżej:

    Skoro laptop sam się wyłącza a się nie przegrzewa oznacza to problem z zasilaniem (zasilacz, elementy przetwornicy na płycie, kondensatory filtrujące napięcia przed podaniem na procesor, mostek północny, południowy może ale nie koniecznie, tranzystory) --- ale tylko wtedy jak nie znaleziono usterki w innych podzespołach tj. procesor, ram, bluetooth, wlan, modem, itp. (w services manual jest schemat kiedy co należy odłączać ale tylko przy braku reakcji na przycisk power)

    0
  • #22 07 Mar 2012 10:41
    Jazz991
    Poziom 13  

    Wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź, na pewno się do niej zastosuje. Teraz ja napisze co zauważyłem przez ten czas kiedy tutaj nie pisałem otóż: Laptop nigdy się nie włączy podłączony do ładowarki(bez baterii też) i druga sprawa to gdy włączyłem, tak po prostu, indeks wydajności systemu od razu się wyłączył i później miałem prawdziwe problemy z uruchomieniem. Wniosek taki, że przy testowaniu któregoś podzespołu trafiłem na źródło awarii, lecz nie do końca wiem co. POZDRAWIAM

    1
  • #23 07 Mar 2012 12:01
    hooligandg
    Poziom 12  

    Jak nie możesz włączyć laptopa to:
    Podłącz zasilacz (powinna świecić się dioda zasilacza)
    Nacisnij przycisk Power (włącz laptopa poprostu)
    Jeżeli świeci się dioda ładowania + Power (kółko z kreską) i dalej nic się nie dzieje wyjmij ram w zależności od tego ile kości masz zostaw tylko jedną jak będzie dalej to samo zmień slot na drugi i spróbuj ponownie włączyć laptopa.

    Jak odpali odrazu wejdź do biosu i na wstępie zmień ustawienia (druga lub trzecia zakładka odszukaj Frequences i zmień z Dynamic na Low Always. Przejdź na zakładke Exit i wybierz Exit and Saving Changes.

    Laptop odpali.

    Jest w tym troche prawdy co piszesz :) ale nie dokońca (test wydajności systemu obciąża procesor na maxa i wtedy laptop się wyłącza mam taki sam objaw ale tylko na ustawieniach w biosie Dynamic o którym juz Ci pisałem)

    ---
    Mam kolejny pomysł na powyższą usterkę - wymienie baterię RTC (bateria podtrzymuje bios) na płycie znajomy twierdzi że może byc powodem wyłączania się komputera pod obciążeniem (ma to jakiś związek z napięciami na torze ładowania/zasilania)

    2
  • #24 07 Mar 2012 13:36
    Jazz991
    Poziom 13  

    Dobry pomysł z tą baterią dużo wskazuje na to, że to ona może być przyczyną. Czekam na wnioski:)

    0
  • #25 08 Mar 2012 14:12
    hooligandg
    Poziom 12  

    Cytat:
    Jazz991
    Ma pytanie do Ciebie przestawiałeś już te ustawienia biosu? Jak nie to przestaw mam kolejne 2 Toshiby z tym problemem po przestawieniu jest już ok :)
    Ważne jak masz org. Viste to ściągnij do systemu wszystkie aktualizacje, a później przestaw w opcjach zasilania na WYSOKA WYDAJNOŚĆ.
    Ja testuje na razie na filmikach HD z youtube wszystko chodzi płynnie i laptopy się nie wyłączają.
    PS. dziś puszcze program testujący OCCT na nich i zobaczymy jak będzie. (prawdopodobnie procesor Intel Core 2 Duo nie obsługuje taktowania na dynamic. bo 3 identyczne Toshiby mają tą samą usterkę wiec uszkodzenie płyty można wykluczyć na 99% bo wątpie żeby mieć takiego pecha i trafic na 3 egzemplarze z wadą płyty głównej)

    Dodatkowo pytałem kumpla co ma Toshibe A200-1GH z tym samym procesorem żeby mi sprawdził swoje ustawienia biosu i też ma ustawione w biosie Frequences = Always Low a mowi że od nowosci nie wchodził nigdy do biosu, kazałem mu przestawic na Dynamic laptop zaczal sie wyłączać :D wiec wnioski wyciagnij sam.

    Dzwoniłem do Toshiba Polska na infolinie serwis z zapytaniem czy to prawda, ale nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi natomiast poprosili o wyslanie do nich laptopa ale pogwarancyjna (niby naprawa) będzie płatna, więc ja odpuszczam.

    0
  • #26 08 Mar 2012 15:31
    Jazz991
    Poziom 13  

    Z tym laptopem to jest tak, że on nie jest mój tylko mojej siostry, więc na codzien nie mam go w domu ale to naprawdę mnie zaciekawiło dlatego postaram się dzisiaj sprawdzić Twoją tezę a przy okazji zrobię reinstal systemu i wszystko opisze tutaj wieczorem. POZDRAWIAM

    1
  • #27 13 Mar 2012 15:50
    voyteq84
    Poziom 2  

    Witam

    Mam ten sam problem z Toshiba A200 model PSAE6E . Moge od razu Wam zaznaczyc , że zmian ustawien w biose na low pomaga ale tylko czesciowo i tak bedzie sie laptop wylaczal. Z wymiana bateri bios można sobie darowac . Przyczyna lezy gdzie indziej jakis uklad na plycie glownej jest popsuty. Podaje link do do forum gdzie inni tez maja taki sam problem . http://www.tomshardware.com/forum/54070-35-toshiba-satellite-a200-random-shutdown

    Na tym forum problem jest rozwiazany, ALE nie dotyczy to wszystkich laptopow a200 poniewaz wersje PSAE6E maja inna plyte glowna i co za tym idzie brak na niej kondensatora , ktory powodowal problem wyzjej wymieniony.

    Jak ktos ma jakis pomysl co zrobic z ta felerna Toshiba tez czekam na odpowiedz.

    1
  • #28 16 Mar 2012 14:07
    hooligandg
    Poziom 12  

    Cytat:
    voyteq84


    U mnie na low always laptop chodzi na full obciążeniu nie wyłącza się wcale ale zauważyłem, że jak postoi noc na braku zasilania to rano przed włączeniem musi z 10min pod zasilaniem postać tak jakby coś musiało się naładować (obstawiam baterie rtc lub jakiś kondensator) po 10 minutach włączam normalnie i chodzi cały dzień bez wyłączenia się.

    Jak od razu po podłączeniu zasilacza po nocy postoju włączam to przy ładowaniu systemu od razu się wyłączą,
    jakiś pomysł?

    Serwis za stwierdził uszkodzona płytę poszukałem na necie koszty baterii rtc = 185zl wiec dodając do tego koszty robocizny serwisu wychodzi kwota 250zł.

    Więc na 99% obstawiam ta baterię, zastanawiam się nad kupieniem zwykłej baterii w kiosku 3V mniej więcej tych samych rozmiarów, wlutuje ja w płytę i przetestuję zachowanie laptopa, później kondensatorami się zajmę, jest ich chyba 5 w okolicy procesora, cena w 30zł się zamyka.

    Zastanawia mnie jeszcze jedno dlaczego na dynamic laptop się zawsze wyłącza w systemie nawet przy idle jak sobie stoi i nic nie robi ;/ (tu może być wina właśnie kondensatorów bo ewidentnie chodzi o zwiększenie mocy procesora a co za tym idzie zwiększenie cykli filtracji napięcia przez kondensatory i utrzymywanie odpowiednich wartości wejściowych na rdzeń, małe odchylenie od normy zabezpieczenie prądowe odłącza zasilanie)

    0
  • #29 19 Mar 2012 12:30
    voyteq84
    Poziom 2  

    Nie jestem przekonany czy to ta bateryjka . Moj laptop wogle nie laduje beterii, takze mam go podlaczonego pod zasilacz caly czas. Wydaje mi sie ze przyczyna jest troche inne . To jest zmiana napiecia na plycie . Uzywam tego programu ThrottleStop 4.0 . Mozesz w nim ustawic zmiane mnoznika procesora, napiecie w sumie wszystko. Zauwazylem ze jak wymuszam stale napiecie laptop dziala dobrze moze rowniez zmienic mnoznik na wyzszy i tez jest ok. Jednak tak samo jak u Ciebie jesli laptop chodzi na najwyższych obrotach to sie wylacza . Dobrze by bylo jak by ktos jescze sie wypowiedzial w tym temacie.

    Pozdrawiam

    1
  • #30 19 Mar 2012 12:46
    hooligandg
    Poziom 12  

    Witam :) czyli tak na logike biorąc to obstawiam te kondensatorki w okolicy procesora 5 czy 6 sztuk jest u siebie na dniach wymienie wszystkie i zobacze bo sie zabieram za to jak ... :) to czekaj za pare dni dam ci znac czy pomoglo :)

    PS. potwierdzam bateria RTC wylutowana z płyty problem dalej ten sam

    ustawilem w biosie tryb dynamic i wylaczylem jeden rdzen laptop dziala juz pare godzin na obciazeniu programem OCCT (zobaczymy co bedzie dalej)

    0
  Szukaj w 5mln produktów