Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podczas ściągania brakuje internetu

16 Gru 2011 15:51 4934 20
  • Poziom 18  
    Witam,
    Mam dosyć nietypowy problem na wstępie odpisze jaki mam internet, moim ISP jest osiedlowa kablówka łącze jakie posiadam to 20 Mbitow od 23 do 12, a od 12 do 12-23 10 Mbitów.
    Tak więc w dzień mam prędkość ściągania 1.2 MB/s a w nocy 2.4 MB/s.
    Problem polega na tym, że nie raz gdy ściągam jakiś plik z internetu to tak jakby go brakuje, dziwne jest to dla tego ponieważ łącza nie mam zapchanego.
    Przykładowo ściągam plik 100 MB z prędkością 800-900 KB/s i wtedy wywala cały internet i nie ma, a plik się ściąga, więc na chłopski rozum łącza nie mogę mieć zapchanego bo w zapasie zostaje 400-300 KB/s co na ładowanie stron internetowych wystarcza. Teraz pytanie czemu tak się dzieje i czego to jest wina.
    Takie rzeczy dzieją się od czasu do czasu nie mówię, że cały czas ale często się to zdarza i obojętnie czy ściągam pliki z internetu przez program do ściągania czy przez przeglądarkę bo rezultat jest ten sam.
    Zauważyłem też, że na prędkości 10 Mbitów (czyli w dzień) ten problem rzadko kiedy występuję ale występuję. Ale za to na prędkości 20 Mbitów (w nocy) problem występuję dosyć często i jest to bardzo wkurzające.
    Teraz po raz kolejny pytanie to jest moja wina, ja mam coś źle skonfigurowane? Czy to wina leży po moim ISP?
    Posiadam router Linksys WRT160NL z wgranym OpenWRT.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Poziom 11  
    pytanie na początek, sposób ściągania plików? tj, torrent? z serwerków, inne p2p? Na każdym kompie tak się dzieje?
  • Poziom 17  
    Jaki jest ping podczas ściągania?

    Spróbuj pinga z parametrem -t (np: ping 192.168.0.1 -t)
  • Poziom 18  
    Tak na wszystkim tak się dzieje ściągam z HTTP nie używam żadnych torrentów czy innych udziwnień.
    Pingu nie ma wcale bo tak jak powiedziałem odcinany jest dostęp tak jakby do internetu i wcale go nie ma, dopiero jak się ściągnie plik to wszystko wraca do normy.
  • Poziom 11  
    a inny komp? tak żebyśmy mogli coś wykluczyć.. masz możliwość wpięcia się przed router?
  • Poziom 18  
    Na innych komputerach jest tak samo a wpinać się przed router nie próbowałem bo zawsze ktoś z rodziny korzysta z internetu więc jakbym się wpiął to by nikt nie miał. Ale oni nic nie ściągają bo w panelu z tego co sprawdzałem to najwięcej pakietów podczas ściągania mój komputer generuje.
  • Poziom 11  
    Dobrze by było sprawdzić;) jeżeli przed routerkiem będziesz miał normalnie necik podczas ściągania to problem tkwi w routerku, zawęzisz pole manewru.. może być, że ISP ma jakiś problem- a wtedy kombinacje i dociekania tracą sens:)
  • Poziom 18  
    Tak tylko, że tak jak powiedziałem raz problem występuje a raz nie. :D Teraz podłączyłem się za router i tego problemu nie ma. Ale kto wie czy np. teraz nie jest ten czas działania bez awaryjnego?
    A jeśli by to była wina mojego routera to na co zwrócić uwagę? Bo podejrzewam, że z konfiguracją też mogę mieć nakopane. Ale wg. mojego osądu powinno wszystko działać bez zarzutu. Bo nic w logach nie widać żeby się wykraczało.
  • Poziom 11  
    Hmmm.. zostaje wyłączyć domowników na 24h:P jeżeli na routerze jest podstawowa konfiguracja tj. dynamiczny IP, żadnych przekierowań, ograniczeń dostępu itp. to wątpię żeby wadą były ustawienia. Może sam w sobie świruje, a jeszcze pytanko: jak ściągasz to nikt nie ma neta czy tylko Ty?
  • Specjalista Sieci, Internet
    Download jest 10-20 Mb/s, a ile wynosi upload? Nic nie udostępniasz na zewnątrz?
  • Poziom 39  
    Jak wygląda sytuacja bez routera czyli kable bezpośrednio podłączony pod komputer ?
    Co to za wersja openwrt ?
  • Moderator Samochody
    W momencie kiedy "nie ma Internetu" a plik się ściąga, uruchom konsolę i wpisz:
    Code:
    ping 213.180.146.27

    Podejrzewam, że problem może tkwić w usłudze DNSMasq i przy większym obciążeniu routera przestaje odpowiadać działająca na nim usługa pośrednika DNS.
  • Poziom 18  
    Ale po odpaleniu komendy HTOP na routerze obciążenie jego cpu podaje mi na jakieś 10% na 100% i użycie ramu 10 MB na 28 MB więc już nie wiem w czym szukać przyczyny.
    Moją pierwszą reakcja było właśnie włączenie HTOP-a i sprawdzenie czy jakiś proces nie ubija mi routera, no ale jak widać tak nie jest. A posiadam najnowszą wersję dostępna z tej strony http://eko.one.pl/?p=openwrt-backfire .
    A czemu akurat pingować ten adres IP?
    Dodane po edycji:
    Nie wiem co to za adres IP mi podałeś ale z tego co wygooglowałem to chyba adres IP jednego z serwerów Onet-u.
    Ping sprawdzałem na adresie IP polskiego google.pl oczywiście wykluczyłem użycie DNSów bo przed próbą ściągania pinguję ten adres w celu uzyskania IP a później pingowałem po samym IP googla. Efekt był taki, że przekroczono czas oczekiwania.
  • Moderator Samochody
    Może jakiś limit połączeń (sesji) na routerze lub komputerze?

    Nie do końca zrozumiałem Twoją wypowiedź, ale czy sprawdzałeś czy kiedy na jednym z komputerów podłączonych do tego routera zaistnieje taka sytuacja to inne komputery podłączone do tego samego routera również tracą dostęp do stron www?
  • Poziom 18  
    tzok napisał:
    ale czy sprawdzałeś czy kiedy na jednym z komputerów podłączonych do tego routera zaistnieje taka sytuacja to inne komputery podłączone do tego samego routera również tracą dostęp do stron www?

    Tak, internet znika całkowicie na każdym urządzeniu podłączonym pod router. Żaden telefon z androidem pomimo, że jest w zasięgu wifi i ma sygnał to internet nie działa ani strony www ani android market. Ani żadna aplikacja która potrzebuję dostępu do internetu. Tak samo jest z laptopem który jest również podłączony poprzez wifi. Podłączenie jest nie istotne bo zarówno urządzenia podłączone poprzez wifi jak i laptop ten sam co był podłączony pod wifi to po kablu też tak samo.
    Ale jaki jest sens robienia limitu sesji skoro problem ten występuje przy głupim ściąganiu plików poprzez firefoxa nawet. Co innego gdybym ten problem miał tylko podczas ściągania plików używał wspomagacza do ściągania plików o nazwie "Internet Download Manager" to wtedy było by jasne, że trzeba ograniczyć przepływ pakietów i ilość połączeń. Ale skoro problem jest nawet przy ściąganiu poprzez przeglądarkę to takie coś raczej chyba nijak pomoże skoro przeglądarka o nazwie "mozilla firefox 8.0.1" nie posiada w sobie żadnego wspomagacza pobierania i pobiera plik z jednego połączenia.
  • Moderator Samochody
  • Poziom 18  
    Dobra udało mi się porobić netstata i vnstata przedstawiam wyniki:
    (te wszystkie poniższe statystyki są robione wtedy gdy brakuje internetu czyli go nie ma na żadnym urządzeniu ani komputerze podczas ściągania pliku).
    Cytat:
    root@OpenWrt:~$ netstat
    Active Internet connections (w/o servers)
    Proto Recv-Q Send-Q Local Address Foreign Address State
    tcp 0 0 192.168.1.1:ssh 192.168.1.220:54416 ESTABLISHED
    netstat: /proc/net/tcp6: No such file or directory
    netstat: /proc/net/udp6: No such file or directory
    netstat: /proc/net/raw6: No such file or directory
    Active UNIX domain sockets (w/o servers)
    Proto RefCnt Flags Type State I-Node Path
    unix 6 [ ] DGRAM 324 /dev/log
    unix 2 [ ] DGRAM 1181 /var/run/hostapd-phy0/wlan0
    unix 2 [ ] DGRAM 1764
    unix 2 [ ] DGRAM 1658
    unix 2 [ ] DGRAM 1208
    unix 2 [ ] DGRAM 327


    Teraz vnstat:
    Cytat:
    root@OpenWrt:~$ vnstat -l -i eth1
    Monitoring eth1... (press CTRL-C to stop)

    rx: 7.02 Mbit/s 604 p/s tx: 104 kbit/s 247 p/s

    eth1 / traffic statistics

    rx | tx
    --------------------------------------+------------------
    bytes 200.46 MiB | 3.10 MiB
    --------------------------------------+------------------
    max 7.85 Mbit/s | 136 kbit/s
    average 5.89 Mbit/s | 91.07 kbit/s
    min 4 kbit/s | 0 kbit/s
    --------------------------------------+------------------
    packets 143758 | 57947
    --------------------------------------+------------------
    max 681 p/s | 288 p/s
    average 515 p/s | 207 p/s
    min 9 p/s | 0 p/s
    --------------------------------------+------------------
    time 4.65 minutes


    A teraz dowód na to, że DNS nie ma tutaj nic na rzeczy.

    Pinguję domenę google.pl aby wydobyć adres IP a żeby to serwer DNS nie musiał przepisywać literek na cyferki wynik jest taki:
    Cytat:
    C:\Users\krol-julian>ping google.pl

    Badanie google.pl [173.194.70.99] z 32 bajtami danych:
    Odpowiedź z 173.194.70.99: bajtów=32 czas=39ms TTL=48
    Odpowiedź z 173.194.70.99: bajtów=32 czas=57ms TTL=48

    Statystyka badania ping dla 173.194.70.99:
    Pakiety: Wysłane = 2, Odebrane = 2, Utracone = 0
    (0% straty),
    Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 39 ms, Maksimum = 57 ms, Czas średni = 48 ms

    Czyli adres IP do z pingowania podczas ściągania z internetu to 173.194.70.99.
    A więc próba pingu wtedy gdy internetu nie ma:
    Cytat:
    C:\Users\krol-julian>ping 173.194.70.99

    Badanie 173.194.70.99 z 32 bajtami danych:
    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.
    Upłynął limit czasu żądania.

    Statystyka badania ping dla 173.194.70.99:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 0, Utracone = 4
    (100% straty),


    A teraz gdy próbuję pingować google.pl również podczas gdy ściągam coś z internetu:
    Cytat:
    C:\Users\krol-julian>ping google.pl
    Żądanie polecenia ping nie może znaleźć hosta google.pl. Sprawdź nazwę i ponów próbę.

    I już nie wiem co o tym myśleć bo po tych danych wygląda to tak jakby w magiczny sposób jedno pobieranie jednego pliku zawieszało cały internet poprzez co działa tylko pobieranie danego pliku a inne usługi już nie.
    Ale znowu takie myślenie jest nie logiczne bo maksymalnie podczas tego ściągania vnstat wywnioskował, że przepływało "681 pakietów na sekundę" a problemów zupełnie nie ma gdy podczas ściągania wykorzystywane są: "900 pakietów na sekundę".

    Nie mam już żadnego pomysłu.

    Aha zapomniałem dodać zrzutu z HTOP-a.
    Podczas ściągania brakuje internetu
  • Poziom 9  
    Podpisuję się pod tym tematem, jako że mam ten sam problem od kilku tygodni i nie mogę się w żaden sposób z tym uporać. Nie mogę co więcej znaleźć na ten temat nigdzie na necie pomocy.

    Czy ma ktoś może jakiś inny pomysł?


    PS. SmartBug, uporałeś może się z tym problem? Już trochę czasu minęło od tego wątku, więc może coś więcej wiesz w temacie.
  • Poziom 14  
    Zastanawiałeś się nad zmianą routera i stworzenie w domu sieci Wi-Fi bezprzewodowej , polecam asusa RT-N10 jest on idealnym urządzeniem do sieci domowej .
  • Poziom 9  
    Z tym że problem występuje tylko na moim stacjonarnym i jakoś od dwóch, trzech tygodni. Na lapku problem nie istnieje. Routerek wymieniłem sobie jakoś 3 miesiące temu TP-Link TD-W8951ND.


    PS. Używałem przez prawie 5 lat z Asusa RT-G32 i byłem zadowolony.
  • Poziom 18  
    Po prostu zmieniłem dostawce :D (ale prawdopodobnie uwalone było coś w modemie. Jeśli masz ten problem co ja, męcz swojego ISP o wymianę modemu).