Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Atmega8][BASCOM]Prośba o odchudzenie kodu

stayout 16 Dec 2011 20:03 3927 27
Computer Controls
    stayout
    Level 14  
    Witam.
    Zrobiłem sobie mały sterownik do akwarium, którego zadaniem w chwili obecnej jest kontrola oświetlenia (dwie świetlówki i linijka led) i grzałki. Chciałbym upchnąć jeszcze kilka funkcji ale programista ze mnie żaden dlatego też mój kod rozrósł się do 97% pojemności pamięci Atmega8.
    Czy istnieją jakieś prostsze rozwiązania realizowanych funkcji tak by kod zajmował mniej miejsca?
    Kod programu w chwili obecnej (przetestowany na działającym urządzeniu):
    Code: vbnet
    Log in, to see the code
  • Computer Controls
  • Helpful post
    Szumlus
    Level 17  
    Witam,

Jeśli nie musisz nie korzystaj ze zmiennych typu single, lepiej przeskalować int'a kilka razy (np zamiast 1,232 robisz 1232 a przy wyświetlaniu dodajesz przecinek) operacje na liczbach zmiennoprzecinkowych zjadają spora flash i czasu procesora.

Pozdrawiam,
    Marcin
    stayout
    Level 14  
    Próbuję zrobić to tak;
    Log in, to see the code

Ale kompilator przy tym się wykłada;
    (Label not found [_PRINTSDECW ]).
    Co robię nie tak?

Jeżeli zadeklaruję zmienne I, S jako Byte wszystko jest OK ale wartości odczytu temp. nie zmieszczą się w zmiennej Byte.

edit

Zamieniłem bibliotekę $lib "mcsbyte.lbx" na $lib "mcsbyteint.lbx" i program się kompiluje tyle, że zamiast zaoszczędzić miejsca kod spuchł z 97% do 99%.
    Jak to zrobić inaczej?
  • Helpful post
    SylwekK
    Level 32  
    Można też, gdyby Ci zabrakło kilka bajtów, odzyskać je zamieniając warunki IF...AND... na łączone IF...IF... Taka zamiana czyni program nieco mniej czytelnym ale czasem ratuje skórę :)
  • Helpful post
    Mundi1970
    Level 24  
    Można trochę bajtów zaoszczędzić :)

Dodaj bibliotekę obsługującą hardwarowe TWI:

Log in, to see the code

Odczyt danych z EEPROMU, zamiast:
    Log in, to see the code

można tak ;):
    Log in, to see the code

W liniach 257-274 i 323-351 w każdym Case używasz instrukcji Locate 2,1. Czy nie lepiej będzie umiejscowić instrukcje Locate 2,1 przed Select Case ? :)

Te instrukcje przy konfiguracji portów wydają mi się niepotrzebne:

Log in, to see the code

Zamiast 10 bajtów:

Log in, to see the code

mogą być tylko 2 bajty :):

Log in, to see the code

W paru miejscach tak sprawdzasz stan portu:

Log in, to see the code

Wydaje mi się że krócej będzie tak:

Log in, to see the code

Po wprowadzeniu tych zmian masz do dyspozycji około 200 dodatkowych bajtów :D.
  • Computer Controls
    stayout
    Level 14  
    Po zastosowaniu większości zmian Mundi1970 wynik kompilacji to 7780B z poprzednich 7942B. Nie zmieniłem jeszcze operacji na eeprom - jakoś nie mogę tego ogarnąć - co z zapisem do eeprom czy w takim przypadku pozostaje bez zmian?

SylwekK wrote:
    Można też, gdyby Ci zabrakło kilka bajtów, odzyskać je zamieniając warunki IF...AND... na łączone IF...IF...

Mógłbyś podać przykład takiego zastosowania poleceń?

Log in, to see the code
    Mundi1970
    Level 24  
    Resztę zostawiasz bez zmian, chodzi tylko o zastąpienie tych 12 readeeprom. Trzeba dopisać 2 zmienne i readeeprom w pętli. Przetestuj a uzyskasz jeszcze parę bajtów :)

EDIT:

Małe narzędzie testujące ;) do sprawdzania długości kawałka kodu. W odpowiednie miejsce wstawiasz zmienne, kod i uruchamiasz w symulatorze:

Log in, to see the code

Readeeprom w pętli zajmuje 60 bajtów, a dwanaście Readeeprom jeden za drugim zajmują 144 bajty :).
    stayout
    Level 14  
    Operacje na eeprom poprawione. Wynik; 7706B. Czy można przenieść znaki specjalne [Chr] do pamięci eeprom?
  • Helpful post
    SylwekK
    Level 32  
    Np. ta linia:

Log in, to see the code

wyglądała by tak:

Log in, to see the code

i w tym konkretnym przypadku nie będzie żadnych problemów. Gorzej by było jeśli w lini występowały by jeszcze inne operatory wtedy nici z rozpiski...

A jak już szczypiemy się o każdy bajt to zastąp For..Next przez Do..Loop i inkrementuj zmienną ręcznie... znowu kila bajtów do przodu :)
    stayout
    Level 14  
    "Sztuczka" z IF podziałała. Wynik;7610B.
    Czy tak będzie poprawnie?;

Log in, to see the code
  • Helpful post
    Mundi1970
    Level 24  
    Trzeba przed Do ... Loop dopisać Licznik=1, i wtedy pętla zajmuje 58 bajtów zamiast 60 jak For ... Next :)
    Jaca
    Level 31  
    Zamiast "bawić się" z Readeeprom można to zrobić tak:

Log in, to see the code

Trzeba tylko pamiętać, aby przed użyciem zmiennej umieszczonej w EEPROMie, skopiować ją do zmiennej umieszczonej w RAMie.
    stayout
    Level 14  
    Chciałbym jeszcze przenieść znaki specjalne do eeprom.
    Próbowałem takiego kodu;
    Log in, to see the code

Co w całości wygląda tak;
    Log in, to see the code

...ale zamiast znaków specjalnych na wyświetlaczu mam czarne prostokąty.
    Popełniłem gdzieś błąd i nie mogę go zlokalizować. Może jest prostsza metoda na przeniesienie znaków specjalnych definiowanych przez deflcdchar?
  • Helpful post
    Mundi1970
    Level 24  
    Wydaje mi się że nie opłaca się ładować tych 32 bajtów do eepromu , pewnie procedura odczytująca zajmie więcej miejsca. Ale :) można by tam coś innego władować, w eepromie masz coś około 500 bajtów wolnych. Wolne miejsce można by wykorzystać na teksty wyświetlane na LCD. Niektóre łańcuchy też się powtarzają. Często masz np .

Log in, to see the code

Można by to troszkę inaczej rozwiązać, cześć tekstów można by dać do eeprom np.:

Log in, to see the code

i dodać podprogram wyświetlający stringi z eepromu:

Log in, to see the code

Troszkę nie wygodnie będzie rozpisać stałe z adresami łańcuchów, ale można napisać sobie programik w Bascomie żeby na podstawie danych z eppromu wygenerował adresy. Wiem niektórzy powiedzą żeby stworzyć tablice z adresami do łańcuchów lub używać Loadlabel, ale teraz chodzi o oszczędność miejsca :).

Jeszcze jedna rzecz po, Writeeeprom sprawdzasz bit w rejestrze:

Log in, to see the code

Nie musisz tego robić, bo to jest zawarte w procedurze Writeeeprom. No chyba że jakaś starsza wersja Bascoma tego nie sprawdzała.
  • Helpful post
    Fredy
    Level 27  
    Te wszystkie sztuczki pozwolą ci zaoszczędzić parę bajtów , ale największe oszczędności przyniesie ci rezygnacja z liczb zmienno przecinkowych. Tu oszczędności będą na poziomie kilkudziesięciu procent , więc jest o co walczyć. Tymabardziej że napewno to się da zrobić i nie jest to takie trudne.
    Przecież zamiast operować na liczbie np 13,45 możesz sztucznie operować na 1345, a dopiero w momencie wyświetlenia jej , zamienić ją na dwie liczby, jedna przed , druga po przecinku. Wyświetlanie zrobić jako dwuetapowe, w środku dopisać przecinek.
    To naprawdę trywialna operacja a korzyści będą w tym przykładzie ogromne.
  • Helpful post
    SylwekK
    Level 32  
    Dokładnie tak jak mówi Fredy - kiedyś w jednym z projektów na Atmega8 miałem już praktycznie całą pamięć zajętą i po przejściu tylko na liczby całkowite zyskałem ponad 0,5kb
    stayout
    Level 14  
    Mundi1970 wrote:

Można by to troszkę inaczej rozwiązać, cześć tekstów można by dać do eeprom

Czy tak to ma wyglądać?;

Log in, to see the code

Zaoszczędziłem 32bajty.

Fredy wrote:

Te wszystkie sztuczki pozwolą ci zaoszczędzić parę bajtów , ale największe oszczędności przyniesie ci rezygnacja z liczb zmiennoprzecinkowych.

Próbowałem ale nie wiem jak to zrobić w tym konkretnym programie. Chyba za głupi jestem na to.
  • Helpful post
    Mundi1970
    Level 24  
    stayout wrote:
    Zaoszczędziłem 32bajty.

A teksty z lini: 45, 47, 304, 373, 477, 517, 519, 566, 568, 614, 616, 663, 665, 713, 715, 761, 763, 798 dlaczego nie są w Eepromie :)? Możesz wykasować spacje w łańcuchach i zmodyfikować początek Display_msg.

Log in, to see the code

Fredy wrote:
    Te wszystkie sztuczki pozwolą ci zaoszczędzić parę bajtów , ale największe oszczędności przyniesie ci rezygnacja z liczb zmiennoprzecinkowych.
    stayout wrote:
    Próbowałem ale nie wiem jak to zrobić w tym konkretnym programie. Chyba za głupi jestem na to.

W swoim programie 2 razy wykonujesz dzielenie na zmiennej typu Single, a następnie formatujesz łańcuch funkcją Fusing. Można to zrobić inaczej, zmienną S i Z należy zamienić na Long i przed dzieleniem dane z termometru pomnożyć przez 10 lub 100 (w zależności czy chcesz mieć 1 lub 2 cyfry po przecinku). Dzielenie przez 16, można zastąpić przesunięciem o 4 bity w prawo. Wynik zostaje zamieniony na łańcuch i odpowiednio sformatowany.

Log in, to see the code
    stayout
    Level 14  
    Kod po zmianach-przeniesienie napisów do eeprom;
    Log in, to see the code

Próba zmiany sposobu przeliczania temperatury w zaproponowany sposób wymusza zmianę biblioteki msclib.lbx na msc.lbx co przyczynia się do "puchnięcia" kodu. Można to jakoś ominąć?

EDIT:
    OK. Poradziłem sobie z tym. Zamieniłem Long na Integer (powinno wystarczyć na dane z ds18b20) i zastosowałem bibliotekę mscbyteint.lbx.
    Kod po zmianach;
    Log in, to see the code

...i zaskakujący wynik!!! - 6812B :)
    Muszę tylko sprawdzić kod w docelowym urządzeniu po tych zmianach bo symulacja nie trawi ds1307.
    Mundi1970
    Level 24  
    stayout wrote:

Muszę tylko sprawdzić kod w docelowym urządzeniu po tych zmianach bo symulacja nie trawi ds1307.

Tylko wyciągnij rybki z akwarium ;).
    stayout
    Level 14  
    W urządzeniu docelowym próba wejścia do menu kończy się resetem lub po unieruchomieniu watchdoga - zawieszeniem programu.
    Wydaje się że coś jest nie tak z podprogramem wyświetlającym łańcuchy na lcd.
    Tylko co?

Log in, to see the code
    Mundi1970
    Level 24  
    Pierwsza rzecz sprawdź czy masz wgrane dane do eeproma, druga ustaw stosy na początku programu np:

Log in, to see the code

EDIT:

Błąd. Co robi ten kawałek w Display_msg :) ? Wykasować:

Log in, to see the code
    stayout
    Level 14  
    Ech, chyba zmęczenie daje się we znaki. EEprom był pusty. Teraz wszystko chodzi ale napisy wyglądają jakby pływały. Czy da się coś z tym zrobić?
    Jeśli chodzi o stosy to ciemna masa jestem - ustawiam tak jak Podałeś.
    Quote:
    Błąd. Co robi ten kawałek w Display_msg Smile ? Wykasować:

Tego kawałka tam nie ma, wkradł się na listing przy kopiowaniu :)
    EDIT:
    Mruganie, pływanie itp. wyświetlanego tekstu powoduje ten kawałek kodu:
    Log in, to see the code

Tak ustawiony - na linii 2,1 mrugania brak. Chyba czekają mnie zmiany tablic w eepromie.
    Mundi1970
    Level 24  
    stayout wrote:
    Teraz wszystko chodzi ale napisy wyglądają jakby pływały. Czy da się coś z tym zrobić?

Nie rozumiem, może zamieścisz jakieś zdjęcie.

EDIT:
    A teraz rozumiem :)
    SylwekK
    Level 32  
    Z tym pływaniem to pewnie chodzi, że spacje naprzemiennie wyświetlają się z tekstem i stąd ten efekt. Miałem kiedyś podobnie jak źle wyliczyłem pozycję nowego tekstu i się to jakoś nakładało w pętli.
    r3w4rd
    Level 15  
    Zwróciłem uwagę, że często powtarzasz pętle "if prawo = 0", "if lewo = 0", "if wyjdz = 0" z tym samym warunkiem:
    można by od razu dać, np:

Log in, to see the code
    stayout
    Level 14  
    Takie powtarzanie ma na celu eliminację drgań styków a co za tym idzie niechcianych przypadkowych uruchomień.