Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Electrolux EWF 10679W "E52" kupię tacho

karol5608 16 Dec 2011 21:45 7462 12
    karol5608
    Level 28  
    Witam Do pralki jak w temacie potrzebuję informacji jak wejść w tryb serwisowy oraz kody błędów. Pralka czasami zawiesza się nie wykonując żadnych ruchów, a czas leci. Innym razem czas też się zatrzymuje. A w większości przypadków pierze poprawnie. Nie wyświetla żadnych błędów, wszystkie układy sprawdzone.
    Będę wdzięczny za serwisówkę. Pozdrawiam
    karol5608
    Level 28  
    Dzięki, o to mi właśnie chodziło. A jest jakaś możliwość zresetowania sterownika? W instrukcji jest tylko o kasowaniu błędów?
    karol5608
    Level 28  
    Witam, odświeżę trochę temat. Pralka nie działa dalej, w trybie serwisowym udało się odczytać E52 - więc wyczyściłem silnik zwłaszcza w okolicach szczotek i nic. Problem jest dalej więc odpiąłem masy z silnika i grzałki - dalej brak postępu. Pralka potrafi dojść do płukania z płynem i w tym momencie słychać że wchodzi na zbyt wysokie obroty i się zatrzymuje. Wyłączenie i ponowne włączenie do sieci nie pomaga, dopiero zmiana na np. wirowanie doprowadza pranie do końca. Po zatrzymaniu się nie pokazuje błędu E00. Ma może ktoś inne pomysły? Oględziny modułu nic nie dały, wymienię jeszcze tyrystor ale wątpię żeby pomogło. Podejrzewam uszkodzenie w programie, i tu moje pytanie czy jest możliwość zaprogramowania go na nowo? I jak to zrobić? Pozdrawiam i z góry dziękuję.
    elektro-dom
    Level 23  
    Do sprawdzenia prądniczka tacho na silniku i triak sterowania silnikiem.
    karol5608
    Level 28  
    Wszystko to przejrzane i wydaje się sprawne. Dziwi mnie dlaczego dopiero pod koniec, albo w połowie prania głupieje? Mam w planach podmianę tyrystora, ale wątpię żeby pomogło. Jak zaprogramować na nowo moduł?
    karol5608
    Level 28  
    Po długich poszukiwaniach okazało się że to jednak tacho jest do wymiany, najczęściej po ok 30min prania traci swoje połączenia elektryczne. Po kilku minutach potrafi odzyskać sprawność. Pomiary nie dawały odpowiedzi, dopiero monitorowanie w trakcie cyklu prania wyjaśniły zagadkę. Wie może ktoś gdzie takie można zdobyć? Nie ma możliwości przewinięcia czy poprawienia lutowania przewodów gdyż całość jest zatopiona w plastiku, w ulubionym sklepie mają tylko do Ardo i widać że jest inne. Pozdrawiam
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Electrolux EWF 10679W "E52" kupię tacho

Zobacz na rysunku jakie masz tacho i jaki ma nr. części. Szukaj po numerze części np. tu: www.north.pl
    karol5608
    Level 28  
    Jest to silnik ACC , tacho podobne do tego na 1 od góry , 184ohm. NR 5022 90 52-00/1 Cena nowego powalająca, może ma ktoś taki na zbyciu?
    elektro-dom
    Level 23  
    Najpierw sprawdź kolego czy ten wirnik w tacho jest porządnie wkręcony - nie może być luźny, oraz czy cewka nie wysunęła się lub czy nie jest też luźna...
    karol5608
    Level 28  
    To już dawno sprawdziłem, tacho po chwili działania traci swoje połączenie elektryczne wewnątrz, na mirniku ponad 20MOhm a po chwili potrafi wrócić do 180ohm. Stukanie cewką czy wyginanie jej daje ten sam objaw.
    Anonymous
    Anonymous  
    karol5608
    Level 28  
    Po decyzji klienta wymieniono tacho na nowe, pralka odzyskała 100% sprawność. Dziękuję za pomoc.