Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Atmel XMEGA-A1 XPLAIN - zepsuta

sloneczny123 17 Dec 2011 16:49 1226 2
NDN
    sloneczny123
    Level 2  
    Mierzyłem napięcie na wyjściu (logiczne 3.3 V), jeden styk na uziemienie(GND), drugi na źródło napięciowe(VCC), kiedy mój młodszy brat przekręcił pomiar multimetru na amperomierz(wciąż równolegle). Oczywiście płytka siadła. Teraz pytanie co mogło się prawdopodobnie zepsuć oraz czy jestem w stanie naprawić to sam i nie stracić kupy pieniędzy wydanych na Xplain'a... Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki czy podpowiedzi.
    P.S. Nie do końca widzę tu forum odpowiadające mojemu tematowi, więc proszę nie złościć się że akurat tutaj. Jeśli ktoś podpowie lepsze miejsce, przeniosę temat.
  • NDN
  • Helpful post
    McRancor
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Chyba kolego coś kręcisz, bo nie widziałem jeszcze miernika w którym przekręcenie czegokolwiek sprawia że sonda podłączona do wejść służących do pomiaru napięcia jest zwierana. Do pomiaru prądu są zwykle osobne wejścia między innymi dlatego żeby nie były możliwe sytuacje jak wspomniałeś, ale mniejsza z tym.

Sprawdź napięcia na wejściu i wyjściu stabilizatora - to ten czarny klocek na lewo od gniazda USB. Powinien mieć na wejściu 5V na wyjściu 3v3. Wystarczy że zmierzysz napięcie na 3 nogach które ma z jednej strony względem masy.

Jeżeli zrobiłbyś takie zwarcie to praktycznie na pewno komputer odłączyłby zasilanie tego portu USB. Sprawdź więc może najpierw na innym porcie. Nie sądzę żeby płytce stało się cokolwiek po takim zwarciu przy zasilaniu z USB, prędzej padłby port USB, ale on jest przed tym zabezpieczony.
    sloneczny123
    Level 2  
    McRancor wrote:
    ...
    Jeżeli zrobiłbyś takie zwarcie to praktycznie na pewno komputer odłączyłby zasilanie tego portu USB. Sprawdź więc może najpierw na innym porcie. Nie sądzę żeby płytce stało się cokolwiek po takim zwarciu przy zasilaniu z USB, prędzej padłby port USB, ale on jest przed tym zabezpieczony.

Miałeś racje, komputer odłączył zailanie USB, na drugim porcie działa, wielkie dzięki :)