Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UPS Fideltronik ARES-300 model: FTP- 300-01- uszkodzony transformator?

Adrian_1591 17 Dec 2011 17:40 4605 3
  • #1
    Adrian_1591
    Level 28  
    UPS Fideltronik ARES-300 model: FTP- 300-01- uszkodzony transformator?
    Witam.
    Pacjentem jest Fideltronik ARES-300 (dokładniejszy model: FTP- 300-01)
    Przypuszczam, iż ma uszkodzone transformator, lecz nie wiem czy jest to prawdopodobne (szczerze w to wątpię).
    Na zasilaniu sieciowym działa normalnie, lecz na baterii (na razie w warunkach bez obciążenia):
    - Po naciśnięciu "I" (on) mignie zielona kontrolka, przekaźnik pstryknie i wszystko gaśnie
    - Przy przytrzymaniu "I" (on) UPS się uruchamia, na wyjściu pojawia się napięcie, lecz transformator głośno "bzyczy" (nie można tego nazwać buczeniem), przewody zasilające od akumulatora się bardzo grzeją, sygnał dźwiękowy wskazuje przeciążenie (sygnał co sekundę lub częściej[ zawsze taki sam,tylko nie jestem w stanie określić częstotliwości piknięć]) i po kilku sekundach się wyłącza.

    Przy podłączonym obciążeniu (halogen 150W) transformator nieco ciszej bzyczy, odbiornik dostaje napięcie, reszta (punkt powyżej) bez zmian.
    UPS Fideltronik ARES-300 model: FTP- 300-01- uszkodzony transformator? UPS Fideltronik ARES-300 model: FTP- 300-01- uszkodzony transformator?

    Odłączenie jednej lub wszystkich wsuwek po prawej stronie (sztuk pięć) oraz środkowych dwóch (jednej czy obu widocznych na innym zdjęciu) nie daje żadnego efektu.

    Na innym zdjęciu: odłączenie dwóch czerwonych przewodów po lewej stronie bądź czarnego powoduje, że nic nie bzyczy (ewidentnie odłączany jest zwój/oje)
    Pomiędzy czarnym, a dwoma czerwonymi przewodami na samym początku jest napięcie 12V, po chwili (maksymalnie po sekundzie) spada do 8 - 9V.

    Żaden element na PCB nie wygląda na uszkodzony.
    Podejrzewam dwie opcje:
    - Źle wymodelowany prąd podawany na transformatorze.
    - Zwarcie na zwojach, (ale z drugiej strony przecież na wyjściu pojawia się napięcie...)
    Chciałbym zapytać również dlaczego jest aż pięć przewodów, oraz dwa białe.
    Pozdrawiam!
  • #2
    Pierek
    Level 12  
    Naprawiłeś, a jeśli nie to sprawdź bezpieczniki F2 i F3? To są wlutowane w płytę zwykłe szklane bezpieczniki 4A. Miałem tak samo w swoim zasilaczu transformator brzęczał, ale za nic nie chciał się przełączyć na prace z akumulatora. Okazało się, że spalony był jeden z tych bezpieczników i zasilana była tylko jedna połówka transformatora.
  • #3
    mizaw
    Level 2  
    Witam
    Kolego mam taki sam UPS, i mam do Ciebie prośbę mógł byś mi podać wartość rezystora R1 w tym UPS-ie.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #4
    Adrian_1591
    Level 28  
    Witam.
    Nie ma sprawy :)
    R1 ma 220KΩ