Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie wiem jakiego laptopa kupić

Jakubex1996 17 Dec 2011 20:20 6023 23
Wago
    Jakubex1996
    Level 11  
    Witam
    Mam zamiar kupić laptopa i nie wiem czy lepiej kupić go w np. MediaMarkt czy Avans, czyl lepiej na allegron szczególnie w dziala okazje allegro. Tu mam 2 przykłady laptopów i chciałbym wiedzieć co o nich myślicie.
    Z góry dzięki za pomoc :D

Laptop1:

producent Gateway (Acer Group)
    okres gwarancji 24 miesiące (dotyczy również firm)
    okres gwarancji na baterię 6 miesięcy
    typ gwarancji Door-to-Door (w przypadku konieczności naprawy koszty transportu ponosi serwis)
    serwis Gwarancyjny i pogwarancyjny - realizowany w Polsce
    Procesor
    model procesora Intel Core i5-2410M (Sandy Bridge)
    częstotliwość taktowania 2.3GHz (2.9GHz with Turbo Boost Technology)
    ilość rdzeni 2
    wielkość pamięci cache 3 MB
    Pamięć
    wielkość pamięci 4GB (4096MB)
    typ pamięci DDR3
    częstotliwość taktowania 1066MHz
    maks. wielkość pamięci 8GB
    Dysk twardy
    pojemność dysku 500GB
    kontroler dysku SATA
    Ekran
    typ matrycy Ultrabright LED HD
    przekątna 15.6"
    rozdzielczość 1366 x 768 pikseli
    proporcje ekranu 16:9
    Karta graficzna
    model karty graficznej Intel HD Graphics 3000 with 128 MB of dedicated system memory, supporting Microsoft® DirectX® 10.1
    Napęd
    napęd optyczny 8x DVD-Super Multi Double-Layer
    Interfejsy
    złącza 3x USB 2.0, HDMI, VGA, RJ45 (LAN), wejście mikrofonowe, wejście zasilania, wyjście słuchawkowe/głośnikowe
    czytnik kart pamięci 5 w 1 (SD/MMC/MS/MS Pro/xD)
    Komunikacja
    sieć bezprzewodowa (Wi-Fi) 802.11b/g/n
    sieć Ethernet Gigabit
    Multimedia
    wbudowana kamera tak
    rozdzielczość kamery 1.3MP
    karta dźwiękowa zintegrowana
    wbudowane głośniki tak
    wbudowany mikrofon tak
    Wprowadzanie danych
    touchpad multidotykowy, wielofunkcyjny
    klawiatura standardowa + numeryczna
    Bezpieczeństwo
    blokada Kensington tak
    14 dni na testowanie tak
    Bateria
    typ baterii Li-Ion
    pojemność baterii 4400 mAh
    ilość komór 6
    czas pracy na baterii do 4 godzin
    Informacje dodatkowe
    wzmocniona konstrukcja tak
    Oprogramowanie
    system operacyjny Windows 7 Home Premium PL
    Wymiary i waga
    wymiary 381 x 253 x 31-34 mm
    waga 2,6 kg

Laptop 2:
    Parametry ogólne
    Rodzaj: Notebook
    Wysokość [mm]: 33.2
    Szerokość [mm]: 382
    Głębokość [mm]: 253
    Waga [kg]: 2.6
    Okres gwarancji: 24 miesiące
    Okres gwarancji na baterię: 6 miesięcy

Paramtery techniczne
    Procesor: Core i5
    Procesor (producent): INTEL
    Procesor (rodzaj): Core i5
    Procesor (taktowanie): 2.4 GHz
    Turbo Boost: Do 3.0 GHz
    Ilość rdzeni: 2
    Procesor (pamięć cache): 3 MB
    Procesor (opis): i5-2430M
    Dysk twardy (pojemność) [GB]: 750
    Dysk twardy (interfejs): SATA
    Dysk twardy (prędkość): 5400 rpm
    Pamięć zainstalowana (pojemność) [GB]: 4
    Pamięć (max. pojemność) [GB]: 8
    Pamięć (technologia): DDR3
    Napęd optyczny (typ): DVD-RW/RAM DL
    Napęd FDD: Nie

Parametry grafiki
    Matryca (przekątna) [Cal]: 15.6
    Matryca (rozdzielczość): 1366 x 768
    Matryca (opis): WXGA HD (1366 x 768) Glare/Color Shine (16:9)
    Matryca (powłoka): Błyszcząca
    Karta graficzna (producent): NVIDIA
    Karta graficzna (model): Geforce GT520M
    Karta graficzna (pamięć karty): 1024 MB
    Wbudowana kamera: Tak
    Wbudowana obrotowa kamera: Nie
    Rozdzielczość wbudowanej kamery [Mpix]: 1.3

Parametry dźwięku
    Karta dźwiękowa: Intel High Definition Audio
    Głośniki: Tak
    Wbudowany mikrofon: Tak

Komunikacja
    Karta sieciowa przewodowa: Tak
    Karta sieciowa bezprzewodowa: Tak
    Karta sieciowa bezprzewodowa (opis): IEEE 802.11b/g/n
    Modem 3G: Nie
    Fax modem: Nie
    Bluetooth: Nie
    IrDA: Nie
    Urządzenie wskazujące: Touchpad

Złącza i porty
    USB 2.0: 2 szt.
    Fire-Wire (IEEE1394): Nie
    PCMCIA card type II: Nie
    PCMCIA card type III: Nie
    ExpressCard 54: Nie
    ExpressCard 34: Nie
    Czytnik kart pamięci: Tak
    DVI-D: Nie
    HDMI: Tak
    VGA (RGB): Tak
    AV-in (Tuner TV): Nie
    S-video/TV-out: Nie
    Line-in: Nie
    Line-out: Tak
    Mikrofon zewnętrzny: Tak
    S/PDIF: Nie
    Złącze replikatora portów: Nie

Oprogramowanie
    System operacyjny: Linux

Zasilanie
    Akumulator (technologia): Li-Ion (6 komorowy
  • Wago
    adamadi33
    Level 43  
    Laptop nr: 2.Podaj może za jaka cenę masz zamiar kupić tego laptopa.
    10Tysiecy
    Level 12  
    Jakubex1996 wrote:
    MediaMarkt czy Avans

bezz jaj
    Jakubex1996
    Level 11  
    Jeżeli chodzi o cenę, to pomiędzy 2500 zł - 3500 zł
    A dlaczego nie MediaMarkt czy Avans? Albo NeoNet
    wariato
    Level 43  
    Do czego byłby głównie używany ten laptop ? Drugi trochę lepszy. Choć za 3500zł można mieć o wiele wydajniejszy notebook.

Jakie ceny za te które podałeś w 1 poście ?
  • Wago
    User removed account
    User removed account  
    10Tysiecy
    Level 12  
    No i po drugie. Ten sklep nie jest tani. Jest duż dobrych tanich sklepów, jak Karen, X-Kom, Proline albo nawet Allegro - można wyrwać super okazje.
    Jakubex1996
    Level 11  
    Jeżeli chodzi o ceny, to nr. 1 - 1800 zł, nr. 2 - 2300 zł.
    Komputer ma być typowo domowym komputerem - do siedzenia w necie, pisania w Wordzie, do robienia prezentacji w Power Poincie, oglądania jakiś filmów i zdjęć, używania jakiś programów, słuchania muzyki i grania w jakieś gry ( Coś typu Gothic 3 albo 4, Sacred 2, czy GTA4 czyli nie najnowsze gry z super wymaganiami). A te komputery co podałem w pierwszym poście to tylko tak dla przykładu, bo komputer kupuje dopiero po Nowym Roku :-D
    pazdziochowski
    Level 15  
    Mam pytanie co do kupna laptopa od miesiąca zastanawiam się jaki kupić, Asus dla mnie to najlepsza firma jestem do niej przekonany mój brat ma 5 lat Asusa jest dobry na upadki czy coś takiego, płytki laminatowe są bardzo dobrej jakości pod względem np.: upadku, ogólnie jest to bardzo dobra firma moim znajomym często polecałem Asusa, nigdy nikt nie miał z nim problemów pod względem technicznym, teraz chciałem sam dla siebie kupić laptopa oglądam od miesiąca allegro i zastanawiam się między Asusem a Dellem słyszałem że dell to tak samo bardzo dobra firma, Asus ma minusy pod względem ekranu nie jest to ekran LED lecz tylko podświetlenie a dell ma LED ma jeszcze w dodatku czytnik Blu-Ray DVD zastanawiam się między 2 laptopami mianowicie :

Asus X53SV K53SV i7-2670QM 8GB 750 GT540 Windows
    http://allegro.pl/Asus-x53sv-k53sv-i7-2670qm-8gb-750-gt540-windows-i1985602730.html

Dell Corei7 8GB Bluray GF525 1GB win7+totba+Mysz
    http://allegro.pl/dell-corei7-8gb-bluray-gf525-1gb-win7-totba-mysz-i1996943685.html

Mam pytanie co do państwa do polecenia laptopa wiem że są lepsze tylko szukałem czegoś maksymalnie do 3200zł żeby było solidne, żeby ruszył Batfield 3 , w sumie będę go używał częściej do oglądania filmów gdyż jestem nauczony do PC ale wyjazd za granicą zmusił mnie do kupna laptopa

Dodano po 5 [minuty]:

Koledze Jakubex1996 nie polecam kupować w sklepach media markt czy media expert raz kupiłem w media expert komputer stacjonarny miałem uszkodzony dysk mianowicie kilka sektorów nie do naprawy ale dysk chodził, oddałem go czekałem miesiąc oddali komputer sprawdziłem dysk i to samo wcale go nie wymienili, nie chciałem tracić nerwów na kutnie dałem sobie spokój, nigdy więcej nie kupię tam towaru, polecam koledze sklepy na allegro komputerowe, jest mnóstwo wyboru doradzą można odebrać osobiście, Proline, Arest, czy X-kom, jest kilka placówek w Polsce i poza tym jest bardzo tanio.
    User removed account
    User removed account  
    pazdziochowski
    Level 15  
    Ja wybrałem taki

http://allegro.pl/asus-n55sf-i5-2430m-4gb-640-gt555-usb-3-0-windows-i1993343808.html

mocna grafika, i5 wystarczający dla moich potrzeb głównie oglądam filmy, gwarancja cena rozsądna 3279zł to super cena co najwyżej dołożyć kość ramu za 70zł i wszystko ok 640gb dla mnie wystarczy, dobra kamerka internetowa HD super głos, i marka Asus nie jestem przekonany co do firmy lenowo pod względem technicznym, mianowicie druku płytek laminatowych i ich materiału, oraz wytrzymania laptopa na upadki czyli oddawania go do Reballingu
    fiend_
    Level 43  
    Sporo przepłaciłeś:
    http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/3089314
    Z taką kartą graficzną i tak po gwarancji możesz mieć problemu. Nawet taki gt540 w laptopie grzeje się do ok. 90 stopni celsjusza, a co dopiero gt555. Lapek wydajny, ale niestety jak wszystkie mocne- cierpi na wysokie temperatury podzespołów.
    pazdziochowski
    Level 15  
    faktycznie MSI tańszy choć ma gorszą kartę graficzną można tego nie zauważyć ale cena mówi za siebie przy Asusie N55SF grafika NVIDIAŸ GeForceŸ GT 555M 2GB DDR3 VRAM i Szyna 192bit bardzo istotne przy Msi dają szynę jedynie 128bitową, jest trochę gorsza w testach 3d markt i znacząco różni się może jakieś 15% 20%, mogę się mylić ale na pewno nie jest to ta sama karta co w Asusie, lecz gorsza, co istotne lepszy dźwięk ma Asus i kilka bajer, nie mogę zaprzeczyć iż ekran MSI może być lepszy liczę na Asusa że jest lepszy ale to muszę sprawdzić osobiście, oprócz gorszej grafiki MSI dorzuca 500gb, Asus daje 640gb dysku, zastanawia mnie grzanie się procesorów oraz grafik przy obu laptopach
    fiend_
    Level 43  
    Ale za to 128bit ma pamięc gddr5, a 192 gddr3 więc wydajność jest bardzo zbliżona.
    Polecam stronę notebookcheck.com- najlepsza strona w internecie o laptopach. Szczegółowe recenzje tysięcy modeli laptopów i w dodatku każda z nich na profesjonalnym poziomie.
    jack-lodz-40
    Level 1  
    Odradzam zakupy w marketach. Sprzedawcy nawet nie wiedzą co sprzedaja, w przypadku komputerów stacjonarnych nie możemy nawet sprawdzić jakich producentów są podstawowe komponenty, czy są markowe czy też najtańsze dla obniżenia kosztów. Kolega zakupił jakiś czas temu komputer w markecie w którym zawodziła karta dzwiękowa. Nawalczył się biedny z serwisami a i tak nie wygrał, kazali mu zmienić kartę na inną. Co do laptopa proponuje jakiegoś Asusa. Sam mam dwa tej firmy i od 3 lat sprawują się niezawodnie. Zauważyłem, że w Asusie jest dobra poroporcja ceny do wyposażenia.
    Zajrzyj tu www.primakomp.pl
    pazdziochowski
    Level 15  
    MSI GE620DX sprzeczał bym się iż ten model posiada grafike z szyną 128bitową i pamięcią gddr5 raczej gddr3 ale pomińmy to raczej pod względem upadków czy zniszczeń wydaje się lepszy Asus
    Jakubex1996
    Level 11  
    Czyli ogólnie radzicie kupić sobie lapka na allegro
    Celes
    Level 28  
    Nie na allegro a w internecie :). Allegro to jedna z wielu możliwości. Porównuj na Skapiec, Ceneo.
    wariato
    Level 43  
    Jakubex1996 wrote:
    Czyli ogólnie radzicie kupić sobie lapka na allegro

Niekoniecznie, są jeszcze sklepy internetowe. Jak upatrzysz sobie konkretny model to szukaj go na skąpiec.pl lub ceneo i czasem można kupić taniej niż na allegro.
    Jakubex1996
    Level 11  
    ok, dzięki wszystkim i Wesołych Świąt!!! :)
    Jakubex1996
    Level 11  
    Witam
    Nadeszła pora zakupu laptopa. Nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że jest on najlepszy wśród znalezionych przeze mnie. Wiem, że nie można umieszczać linków do allegro, ale tylko tak można go dokładnie obejrzeć. Mam nadzieję, że admini pozostawią ten link na tyle długo, abyscie mogli mi pomóc :D

Link do laptopa

Mam nadzieję, że mi pomożecie.
    Pozdrawiam J.J
    :-)
    Znawca_Roman
    Level 10  
    Kupno komputera to zawsze kłopot. Dlatego proponuję zapoznać się z ofertą sklepu internetowego Magiczna Planeta, tam można wybrać spośród mnogości różnych komputerów, nie tylko laptopów, w okazyjnych cenach, przy czym można to skonsultować z doradcami ze sklepu.